צחי,
אתה מבלבל אותי. קודם אתה אומר שהתחרותית היא לא באמת D ועכשו אתה אומר לי שטכנית היא כן. מסובך לי
יותר גרוע ממסובך, אם היית מחפש חופה ברמה של D זה היה יכול להיות גם מסוכן. טקסי בודק טוב מה הוא קונה ולא קונה רק אות על התווית. זה בדיוק מה שאני מנסה להסביר כבר 5 דפים, אותו הדבר קיים גם בין מצנחי B וC, זה לא כלכך אוטומטי שB בטוח יותר מC כי יש מצנחים שתוכננו כC אבל בתקינה קיבלו B ואינם מתאימים לטייס שמחפש מצנח B.
הM6 שטקסי טס עליה היום תוכננה להיות מצנח D, הIP6 הקודם שלו תוכנן להיות מצנח קומפטישן ואז קיצרו לו טיפה את הס"ס ומנת המימדים כדי שאיכשהו בקושי יעבור גם כן תקינה בD. מי שקונה מצנח אך ורק לפי התווית לא מבדיל ביניהן.
טקסי הרגיש סבבה על מצנח קומפטישן D עד שיצא מטרים, אז הוא גם מרגיש סבבה על D רגיל. אבל במקרה של טייס שעולה מקטגוריה C לD המעבר לIP6 כנראה שיהיה יותר מידי.
למי שלא כלכך מתעניין בעולם התקינה של מצנחים (וחבל) קצת הסבר:
בעבר היו קטגוריות ברורות בתקינה שהתאימו לרמת הטייסים אליהם המצנח מיועד. באליפות העולם בפיידרהיטה 2010 היו שתי תאונות קטלניות ביום אחד. להזכיר עד אז מצנחי הקומפטישן היו open class ז"א ללא תקינה של מצבי חרום אלא רק load test לבדוק שהמיתרים עומדים בעומס של מצבי חרום.
כתגובה לאותו יום טרגי החליטו ב CIVL לחייב שימוש במצנחים עם תקינה בתחרויות. פה מתחיל הבלגן. הכוונה הייתה לזנוח את המצנחים התחרותיים ולהתחרות רק עם מצנחים סדרתיים, היצרנים והמתחרים לא ממש אהבו את הרעיון. לדעתי הראשונים היו אוזון שלקחו את הR10 קיצרו לו את הספיד סיסטם כדי שהקריסות על מהירות מקסימלית בתקינה יהיו פחות אנרגטיות, קיצרו לו טיפונת את מנת המימדים עד שעבר תקינה בD (על הקשקש), וככה יצרו מצנח שכמעט זהה לR10 בכל דבר אבל יכול להתהדר בתווית עם האות D. וקראו לו אנזו.
העסק מסתבך. יצרנים נוספים שבטוחים שאם לא יהיה כתוב על המצנח שלהם שהוא "עם הביצועים הכי טובים בקטגוריה" הוא לא ימכר הבינו ששום מצנח D סטנדרטי לא יכול להיות הכי טוב בקטגוריה כשיש לו מצנחי קומפטישן בתחפושת מעל הראש. והשוק של מצנחי הD גם ככה קטן. אבל מה הם כבר השקיעו בפיתוח על מצנח חדש, מה עושים? בדיוק מה שעשו עם הR10. לוקחים מצנח שתוכנן במשך שנה וחצי להיות D אבל פתאום לא שווה כלום בקטגוריה הזו (ואם תבדוק רוב המצנחים בקטגוריה D יש D רק בקריסות על ספיד סיסטם) ומקצרים לו את הספיד סיסטם בשני ס"מ. עכשיו המצנח אם פחות אנרגיה במהירות מלאה ולכן עובר את מבחן הקריסה על ספיד בתוצאה C. והנה קיבלנו מצנח שהוא D לכל שעכשיו כתוב לו C על המדבקה. אבל עכשיו הם יכולים לטעון ל"ביצועים הכי טובים בקטגוריה" לא משנה שהמצנח לא ממש שייך לקטגוריה. יאמר לזכות היצרנים שרובם מציינים שהמצנח לא ממש שייך לקטגוריה (לא כולם), אבל לא כל הקונים קוראים מה אומרים היצרנים מעבר לאות על התווית.
שנה אחר כך זה גם קורה בין C וB.
כל הבלגן הזה לא רק שלא הוריד את רמת הסיכון בתחרויות אלא העלה את רמת הסיכון בכל הספורט בכך שטשטש את כל הגבולות בין הקטגוריות שגם ככה היו רחבות מאוד.
כיום האות על התווית לא תמיד מציינת את רמת הבטיחות האמיתית של המצנח.