צחי
העדפתי לא לענות מיד, היה חשוב לי לבדוק את הדברים ולהביא עד כמה שאפשר, תשובות מלומדות...
לגמרי במקרה, דודי היקר פרופ' דן זסלבסקי, מהנדס קרקע ומים. לשעבר נציב המים, מדען ראשי של משרד האנרגיה ודיקן הפקולטה להנדסה חקלאית בטכניון, חיפה.
במשך שנים אני מקשיבה לו ולומדת ממנו על העבלות ועל אזלת היד של כל הממשלות בתחום משק המים במדינה..
נכון שאין היום מספיק מים, נכון שצריך לחסוך ולנהוג באחריות, אבל הפתרון אשר נקבע כעת, לא יביא לתוצאה לה מצפים..
במשך השנים שמעתי ממנו רבות על ההצעות שהוא הציע לצורך פתרון יעיל ואף חסכוני של בעית משק המים, שתמיד נתקעו ונבעטו, בגלל שיקולים של אינטרסים אישיים ו/או פוליטיים).
דן שימש זמן קצר מאוד כנציב המים, אך ברח כל עוד נפשו בו מתפקיד זה, מהסיבה הפשוטה שרצו להופכו ל"חותמת גומי" של השר הממונה...
ד"א לאחרונה הופצה המצאה שלו בנושא של ניצול אנרגית השמש ותנאי היובש השוררים באזורים מסוימים, (בארץ מדובר בעיקר באזור הערבה בקרבת הים, בכדי לייצר חשמל, אך בלי לבזבז את משאב המים.... המצאה שבארץ לא "ענינה" את הגורמים האמונים... ולעומת זאת כבר נוסה ובהצלחה רבה בארצות אחרות...
שלחתי אליו מייל, אני מחכה לתשובתו בעניין, (אין כמו תשובה מלומדת ומדוייקת מפי המומחה)
בינתיים הבאתי לכאן מעט מאוד מסיכומיו ודבריו בעניין, בכדי שתוכל להבין טוב יותר.
יש עוד אתרים רבים בהם מתועדים דבריו, אפשר ללמוד מהם המון בעניין.
אורי
יתכן שהדרך של עצומה היא פחות יעילה, אני לא מבינה בזה יותר מידיי, יתכן שאפשר לעשות יותר או אחרת יעיל יותר, אבל אני לא אהיה מעורבת בפוליטה.
לא מכירה דרך אחרת, אשמח לדעת...
מתוך הספריה הוירטואלית (מטח)
http://lib.cet.ac.il/pages/item.asp?item=1197 הפתרון של מומחי האוצר: קביעת מחירי מים הזהים לעלותם
בסוף 1990 יצא דו"ח מבקר המדינה בהשראה של מומחי משרד האוצר. הדו"ח תיאר בצדק את המצב ההולך ומחמיר של משק המים. הוא ציין גם בצדק את התביעה, שיש לגרום לכך שמחיר המים יהיה שווה למחיר עלותם. אין כל ספק, שהסבסוד הכבד של המים לחקלאות ולתעשייה גרם לבזבוז רב ולהשחתת משאבים. למשל, אין הצדקה להשקות חיטה וכותנה, שיכולתם לשלם תמורת המים מגיעה לעשירית מעלותם האמיתית. אין כל סיבה לא להשקות גידולים חקלאיים, במקום שהדבר אפשרי. ישנם אזורים בהם המים זולים יותר, ושם יש מקום לשימוש רב יותר במים.
שגיאות מומחי האוצר ושגיאות הדו"ח של מבקר המדינה היו בשלושה עניינים:
* העלאת מחירי המים לא הייתה מקטינה את השימוש בהם במידה שהם העריכו. לחקלאות כושר הסתגלות ניכר מאוד, וניתן היה לפתח בקלות ענפים חלופיים שישתמשו בכמויות מים לא מבוטלות.
* ישנו צורך חיוני לישראל לקיים את החקלאות בכלל, והחקלאות המושקית בפרט. לא די היה בקריאה להפסיק לסבסד. במידת הצורך יש מקום לסייע לחקלאות בדרך אחרת.
* שגיאה אחרונה, ואולי החמורה ביותר, הייתה בכך שהאוצר מנע פיתוח מקורות מים חלופיים. עד היום לא הסיקה המערכת הפוליטית את המסקנות החיוניות להטיל מחיר אמת על המים ולהקטין את שאיבת היתר. חישובים מצביעים על כך שניתן היה להקטין במידה רבה את הנזק הכלכלי לישראל, ואולי לפתח מקורות חלופיים. הנזק הכרוך בשאיבת יתר של קוב מים אחד עולה בהרבה על המחיר להתפלת קוב מים במקומו. כך חבר האוצר לעסקנים החקלאיים כדי שיחד יזיקו למשק המים.
מתוך news 1
http://www.news1.co.il/Archive/004-D-36016-00.html?tag=17-18-12פתרון כולל ובר-קיימא למים ולאנרגיה
עם כזאת אנרגיה מי צריך בכלל את מדינות המפרץ? [צילום: פלאש 90]
ישנן שלוש דרכים מהפכניות לספק כל כמות מים באמינות מלאה, בזיל הזול, ותוך הבאת רווחי ענק לישראל הוא כרוך במציאת מקורות אנרגיה חלופיים השמש היא רק אחת המקורות האלו
▪ ▪ ▪
הקריטריון המשמש אותי הוא אך ורק העלויות ובלי כל אידיאולוגיה. אפשר בקלות להוכיח שישנן שלש קבוצות של שיטות לאספקת אנרגיה העומדות במבחן הזה ורק שלוש: א. ייעול השימוש כ20% חסכון בדלק בהשקעה שתוחזר בפחות מ 5 שנים ב. ניצול פירות השמש על-ידי ניצול רוח ופסולת יחסכו כ 20% של הדלק לחשמל שהם כ6-7% מהדלק בסה"כ ג. שימוש בקרינת השמש לאספקת חום שיכול לחסוך כ30% מהדלק.
כל השיטה המנצלת את קרינת השמש לייצור חשמל רחוקת מאד מכל הצדקה.
שיטה חדשה שפיתוחה הסתיים בטכניון מנצלת אויר חם ויבש מפירות השמש. היא נמצאה הזולה מכל שיטות ייצור החשמל, היא יכולה לספק 15-20 פעם כל צריכת העולם. יש לה 12 מוצרי לוואי וביניהם ייצור מי ים מותפלים בחצי המחיר; גידולי ים שיצילו את
אוכלוסיית הימים. השקיה של המדבריות לגידול צמחי דקל.
הפתרון לבעיות המים נעוץ בביטול של אמנת ברצלונה. יש להפסיק באופן מוחלט השקיה במי קולחים אחרי טיפול שניוני. הדבר יושג באופן פשוט וזול על-ידי התפלת מי הקולחים ויחסוך מיליארדים וימנע מחלות, ימנע הרס מקורות המים והרס החקלאות.
ישנן שלוש דרכים מהפכניות לספק כל כמות מים באמינות מלאה, בזיל הזול, ותוך הבאת רווחי ענק לישראל.