כתב נושא: אירוע בטיחות בנחיתה - גבעה 307 שבת 07/03/2015  (נקרא 2156 פעמים)

0 משתמשים ו- 1 אורח נמצאים בנושא זה.

מנותק joessepe

• מורשה רוח הקודש - הפורום הסגור
  • מצאתי פסיפס
    • דוא
בשבת האחרונה יצאתי לחנוך סופסוף את עמדה 307.
נראה שלאחרונה החבר'ה חזרו לטוס שם וגם אני רציתי להכיר את העמדה :)
הרוח הייתה חזקה בשישי וגם בשבת. ברגיל אלו לא ימים שאני אוהב לטוס בהם, אבל החורף היה רטוב והטיסות היו יבשות ולוקחים את מה שיש...
הגענו לעמדה  עם המון רוח, הרבה הרבה מעבר למגבלות. בכל זאת התחלנו להרכיב כדי שתהיה אפשרות להמריא כשהרוח תרד. הרוח ירדה. גולש ראשון יוצא לאויר, מטייל קצת הלוך חזור, מטרמל ונעלם לנחיתה אחרי זמן קצר. הרוח כבר במגבלות ואני לא חושש להמריא, אבל כפי שכתבה קרנהשפע בפוסט אחר, המצב בחוץ היה שונה לחלוטין.
באויר למעלה הרוח מאוד חזקה, הרבה יותר מאשר בעמדה. ה GPS מראה 33 קמ"ש. היו כמה טרמיקאות רחבות וכיפיות לטרמל עליהן, אבל בכללי, רוח חזקה מאוד עם סחיפה לא כיפית. אחרי זמן מה אני יוצא בגובה 700 מעפ"י לשדה ממול לשרונה לנחות ליד הגולש הראשון.
טרק הטיסה בליאונרדו
הדמיית הטיסה
בקשר אני מקבל חיווי לגבי כיוון הרוח - מזרחית עם רכיב צפוני, רוח חזקה, כולל אזהרה שיהיה קשה לחדור את הרוח ולכן שאסור לי לעבור את בסיס השדה עם כיוון הרוח מפני שלא אצליח לחזור פנימה.
השדה תחום מצידו המערבי והדרומי במטעים, וזו גם הפינה ממנה אני מתכוון לבוא לגישה (הדרום-מערבית לצפון-מזרחית).
את האזהרה אני לא לוקח ברצינות מספקת, כן עובר את בסיס השדה (עם המון גובה) ומסתובב חזרה לנחיתה עם 260 מעפ"ש.
הדבר הראשון שאני מגלה זה שאני כמעט לא חודר. משיכה אגרסיבית מאוד ואני מוצא שאני מתקדם במהירות של כ- 20קמ"ש.
כל הזמן אני מוודא בעין שיש לי נתיב בריחה למקרה שלא אצליח להגיע לשדה (אולי לנחות דרומית למטע הדרומי? - אבל העצים ייצרו רוטור, אפילו שהם נמוכים :(), אבל מהר מאוד אני מבין שאני לא באנדר-שוט ושאצליח להגיע בקצב הנוכחי. מרגע שאני מוודא שאני בתוך גבולות השדה אני בוחן את הגובה שאני נמצא בו. כ-20 מטרים מעפ"ש אני מחליט להעביר ידיים (עניין של שניות). זה נראה לי זמן נכון שיאפשר לי פיינל טוב. ההחלטה לעשות זאת בגובה הזה מצילה לי את הנחיתה...
ברגע שאני משחרר ידיים מהבייס-בר, הגלשן מתחיל לתרגם את המהירות לעליה חדה של האף. גם צובר כמובן גובה מחדש. אובדן המהירות האוירית גורם לי לשינוי כיוון משמעותי, ואני נמצא בערך ב-90° לרוח. בלי לאבד עשתונות אני נדבק לצלע וממתין לגלשן שיתיישר, אחרי כמה שניות הוא משנה כיוון ואז כיוון יתר ואני מוצא את עצמי נמוך שוב בזוית לרוח, ועכשיו אני נדבק לצלע השניה בשביל להחזיר את האף לרוח מחדש. האדמה קרובה מאוד ואני נוגע בקרקע כשאני דיי מיושר לרוח, אבל בלי הרבה שליטה על הגלשן. את המטרים האחרונים אני מעביר בריצה ונעצר. הכל עבר בשלום, אבל מבחינתי זה היה אירוע בטיחותי. בקלות הייתי עלול להנעל עם הגב לרוח וחזרה לכיוון המטע אם האינפוטים שנתתי לגלשן לא היו מהירים מספיק ולא היו מתורגמים לשינויי כיוון מספיק מהר.
ההערה שקיבלתי מהגולש שהדריך אותי בקשר הייתה שלפני מעבר לצלעות הייתי צריך לשחרר את המהירות בהדרגתיות עד למהירות טרים, ורק אז להעביר את הידיים. אני מקבל את ההערה באופן עקרוני. בד"כ בטיסות רגועות בתנאים רגילים אני נוהג כך לפני העברת הידיים. הפעם אני לא בטוח שהיה לי מספיק גובה ושטח לבצע את זה ולכן גם לא חשבתי לעשות כן. ייתכן שאני טועה בעניין, ולראיה, תוספת הגובה לה "זכיתי" כששיחררתי את המשיכה האגרסיבית.
המסקנה העיקרית שלי מהאירוע היא שלא הייתי צריך בכלל לצאת מהבית אתמול. בוודאי לא להמריא ביום שנראה מאוד סוער בעמדה שחדשה לי.
באמת שברגיל אני לא טס בימים כאלו כי זה לא כיף. אני צריך ללמוד שלמרות חרמנות הטיסה הקשה מהחורף הדל בטיסות, צריך הייתי לדעת לתרגם את התנאים ל-"לא מתאימים" לטיסה.
בתבור, שזה אתר שאני מכיר היטב ויודע לשפוט את התנאים בו בצורה טובה יותר זה היה יכול להיות בסדר. ב-307, עמדה שאני כלל לא מכיר זו הייתה טעות להמריא ביום כזה חזק.

לסיכום, סופ"ש דיי סוער ומלא באירועים:
גולש אחד שבר צלע בנחיתה (בירידה \ עליה. לא יודע כי לא הייתי לראות, רק שמעתי ממקור שני).
גולש אחד שתל בנחיתה ושבר את הקיל עם הקסדה.
גולש אחד (אני) כמעט נחת בגבית לרוח ולתוך עצי מטע.
גולש אחד נחת על עץ זית (אנדר-שוט) ואח"כ נזף בגולש אחר על שבחר לא להמריא כי נראה היה לו שזה יום חזק מדי.

אני תוהה אם העמדה מסוכנת מכפי שאנו חושבים אותה, או שרופפנו את המודעות שלנו לבטיחות.
אני לא יודע אם אילו כל האירועים שהיו בסופ"ש...

שיהיו טיסות בטוחות לכולם ושבוע טוב.
יוסי.
« עריכה אחרונה: March 08, 2015, 06:11:14 pm על ידי joessepe »

מנותק חגי

• הגעתי לאוסטרליה
לא קרה לי מעולם שבמעבר לעמידה הגלשן ברח לי. ברור שאם המעבר לעמידה אצלך אינו מהלך מיידי וחלק ואתה עוזב צלעות במהלכו אז די בסיסי שלא עושים את זה במצב משיכה- אך טבעי שהגלשן ירים אף בחדות ותאבד שליטה!
כשטסים בגבית אפשר לראות את קצב ההתקדמות ולהבין (מניסיון או מרגש) כמה ניתן יהיה לחדור כשחוזרים לרוח אף. בכל מקרה ברוח חזקה זאת טעות לעבור את שדה הנחיתה המתוכנן ביותר מ 50-100 מטר. בשביל מה? עשה שמיניות בבסיס השדה ובגובה המתאים צא לנחיתה. דווקא ברוח חזקה ניתן לדייק מאד לבול בטכניקה הזאת.
לגבי שאר המעורבים בארועים חבל (חבל בשבילכם, לא בשבילי!) שאינכם משתפים. ככה אתה די מבטיחים לעצמכם ארועים נוספים בסבירות גבוהה יותר.

מנותק ASI ZEMACH

• מצאתי פסיפס
    • דוא
אני כבר טענתי שהעמדה לא פשוטה ותביא עמה צרות .
אני עם כל ניסיוני החלטתי לא להמריא שם וחזרתי הביתה

מנותק נולד לעוף

• מצאתי פסיפס
    • דוא
וואו, יוסס..!! כמה בלאגן במסקנות..
אתחיל מהסוף (כי אכן נגעת בנקודה הראשונה דווקא בסוף). היה חזק וסוער! למה בכלל לחשוב על לטוס ביום (סופ"ש) כזה?
נכון שבשבת הייתה צפוייה החלשות בהמשך היום, אבל לדעתי הימור מיותר.
מסכים איתך שעדיף היה לוותר על טיסה באותו יום.
לגבי ההתלבטות בעמדה (מה שכתבה השפע), לא יודע להסביר מה היה שם אבל במקרה הזה אני פועל לפי הכלל: "אם יש ספק, אז אין ספק"... וואלה, לא יודע מה קורה מולי? לא ממריא!
לגבי הנחיתה:
א. הזהרתי בעבר, ואזהיר תמיד. השדה הזה שכולם נוחתים בו היום קרוב מידי לרכס, קטן מידי ותחום עם מטעים היוצרים הפרעות בשלב קריטי של הנחיתה...
במיוחד ברוח חזקה כזאת, היה עליך לבחור שדה אחר.
ב. לגבי "תחילת הצרות במעבר הידים".. מסכים עם שניכם (עם הגולש שראה מהקרקע ואתך).. חד משמעית, כשתנסה להעביר ידיים בזמן משיכה (ועוד חזקה לפי עדותך), "תאבד" את השליטה על האף! לא יעזרו לך כל טכניקות ה"להעביר יד למרכז הבייס בר". זה פשוט לא עובד.
אממה, אתה צודק שלא היה לך גובה (או מקום או זמן) לעשות את זה בצורה רגועה ונשלטת. מה שמחזיר אותנו לסעיף א'- בחירת השדה (!!!).

לסיכום, דעתי על העמדה..
בעבר זו הייתה העמדה הרשמית (לפני שמצאנו את שרונה). והיא עדיין עמדה טובה להמראה בגלל זרימה למינארית יותר של הרוח לאורך העמדה.
אבל אז היו שדות נחיתה טובים ובטיחותיים למטה. עם התרחבות הישוב (יבניאל) לא נשארו שדות טובים (לגלשנים), מה שאילץ למצוא את העמדה בשרונה.
איני חושב שצריך להמריא שם בכלל, ולו מהסיבה שבמקרה הקיצוני של "משהו התפקשש/לא בסדר/לא מצליח, אין אפשרות ל"נוחת ישר קדימה".
זה מה שהופך את העמדה ללא בטיחותית.
זו דעתי.
נתראה באוויר.
דוד מיקלס
David Miqueles

מנותק adrian

• מפעיל בובקט מתקדם
הבהרה לכל הדקדקנים:
    תמיד יותר בטוח לא להמריא.

אני הייתי זה שסיים את הנחיתה על מטע עצי זית.
הערכתי מהירות רוח נמוכה, זה גרר החלטה שגוייה לפנייה מאוחרת לבסיס שדה וכתוצאה מזה הפיינל הסתיים על העץ האחרון במטע הזיתים שהווה את בסיס השדה.

במטרים האחרונים הגלשן ירד "מעלית". הכנפיים ירדו בצורה שווה על הצמרות של שני עצי זית והבייסבר על אחד הענפים.
אין נזקים.

סרטון בקרוב :)

מנותק joessepe

• מצאתי פסיפס
    • דוא
דוד, נראה לי שפספסת את השדה שנחתנו בו.
נחתנו בשדה שממש בכניסה לכביש הגישה לשרונה, מצידו הדרומי של הכביש (אפשר לראות בלינקים שצירפתי). לא נראה לי שעליו אתה מדבר.
לגבי כמה הוא בטיחותי:
שדה שנחת בו גולש אחר לפני והגולש עדיין נמצא בשדה, מקבל "תוספת בטיחות" משמעותית. אני אשתדל לנחות בשדה שכבר נחת בו גולש אחר גם אם הוא קצת פחות בטיחותי, אלא אם הוא ממש ממש גרוע. אני מניח שהסיבות ברורות.
האזהרה של אדריאן שלא לקחתי בכובד ראש מספיק דומה לעצה של חגי לגבי גלישה אל מחוץ לשדה ברוח חזקה. בעיה וטעות שלי.
המסקנה הסופית שלא הייתי צריך להמריא באותו יום נכונה וברורה. אני צריך לזכור את זה בהמשך, החורף הזה קצת שיבש את ההעדפות שלי ונראה שבילבלתי העדפות עם בטיחות..

לגבי הנחיתה,
אני חושב ביני ובין עצמי שהייתי יכול להשאר עם ידיים על הבייס עד למגע עם הקרקע. ממילא ברוח חזקה זו הייתה אמורה להיות נחיתה איטית מבחינת המהירות הקרקעית, וכמובן שלא היה צריך פלייר אלא רק הרמה קלה של האף. הייתכן שיכולתי לעשות זאת עם ידיים על הבייס בצורה בטוחה יותר ממה שעשיתי בפועל?
באותו רגע זה כלל לא עלה על דעתי, וגם אם היה עולה הייתי פוסל את זה כלא בטיחותי לעשות מעשה חדש בתנאים קיצוניים.
מצד שני, בדיעבד מה שחוויתי היה מסוכן הרבה יותר. נראה שאני צריך להתחיל להתאמן על השארת ידיים על הבייס עד לשלב ההצפה בתנאים פשוטים ויציבים ולאט לאט להרחיב את המעטפת עד שתהיה לי גם היכולת הזו.
יש, כמובן, כל כך הרבה ללמוד, ובעיקר כשמטיסים גלשן שדורש כל כך הרבה מיומנות.

תודה לכל המגיבים על ההערות וההארות :)

מנותק adrian

• מפעיל בובקט מתקדם
לפיינל עם ידיים על הבייסבר יש יתרונות וחסרונות.

יתרונות: מהירות, שליטה ואתה נראה סופר מקצוען :)
חסרונות: נדרשת העברת ידיים החלטית, מהירה ומדוייקת לצלעות על מנת לבצע פלייר -- אם פספסת אז תלשת ידיים וגם אכלת אדמה

אני מעדיף להסתכן בנחיתה עם רוח צד מאשר בנחיתת גחון.

מנותק gider

• הגעתי לאוסטרליה
יוסק ברוח חזקה אני ממש לא ממליץ על נחיתה מהבייס עם הגלשנים שלנו !
הבעיה היא במפל הרוח החזק, והשינווים בזרימת האוויר במטרים האחרונים שתופסים אותך עם התחתונים למטה כשהגלשן מגיב בעצבנות - עשיתי את הטעות הזאת לפני כמה שבועות בשרונה (נגמר בשתילה קלה).

שחרור העברת ידיים ומשיכה מחודשת, או במקרה של אנדרשוט רציני ,להעביר אחרי השחרור רק יד אחת ואז לחדש משיכה יותר משמעותית .

לגבי הרוח החזקה , מסכים אתך לגמרי . ב 3 שבועות האחרונים התרחשו לדעתי באזור ה8 תאונות רק ביבניאל בנחיתות !!! (- מסכים עם דוד לגבי הבעייתיות הלא מוערכת של המקום) .

בשישי בגלל הרוחות האקסטרה חזקות בחרנו בגלבוע .
בסופו של דבר התנאים היו שם רגועים וטובים , אבל גם אם היינו עושים גלייד זאת היתה הבחירה הנכונה .
« עריכה אחרונה: March 09, 2015, 04:16:20 pm על ידי gider »

מנותק נולד לעוף

• מצאתי פסיפס
    • דוא
...צודק יוס. פספסתי את השדה הנכון. טעות שלי, סליחה.
רגע, אז איך הסתבכת כך עם בסיס השדה?.. יש שם שדות ענקיים.
שאר הערותיי עדיין תקפות. hug
צודק אדריאן לגבי ידים על הבייס. ממליץ לא לחקות (בשלב הזה) טייסים כמו ג'וני דוראנד  ;D
דוד מיקלס
David Miqueles

מנותק חגי

• הגעתי לאוסטרליה
יוסי - הכי פשוט זה לעבור לעמידה בזמן . אין סיבה לנחות בשכיבה. אין סיבה שבמעבר משהוא יקרה לגלשן ואם עדיין קורה לך אתה צריך לבדוק מה לא בסדר בטכניקה הפשוטה של מעבר לעמידה. יתכן שאתה עושה זאת לא נכון.
העברת הידיים לוקחת בערך 0.25שנייה . גם אם אני במשיכה ומעביר ידיים זה עדיין לא משפיע כלל על הגלשן. לפני העברת ידיים צריך כמובן לשנות זווית תלייה ורק אחרי זה להעביר(אני מניח שזה ברור אבל אולי אתה מפספס את המהלך הזה משום מה).

מעביר את שתיהן יחד (מאחר וממילא זה רבע שניה) וממשיך במשיכה כדי לצלול את תחום מפל הרוח ולהיות עם אנרגייה טובה להצפה של לפחות 20-30 מטר על הקרקע.

מנותק joessepe

• מצאתי פסיפס
    • דוא
טוב, לאור התגובות הגורפות נגד, אני ממש שמח שהתייעצתי איתכם לפני שניסיתי את הרעיון הזה :)
לגבי המעבר לעמידה, בקרוב תגיע ריתמה חדשה ונתחיל את כל התהליך מהתחלה.
אז גם אצלם שוב ונוכל לתחקר את הפעולות שלי.
תודה,
שוב.