כתב נושא: המראה נחיתה - הר השאבי 31 ינואר 15  (נקרא 4732 פעמים)

0 משתמשים ו- 1 אורח נמצאים בנושא זה.

מנותק joessepe

• מורשה רוח הקודש - הפורום הסגור
  • מצאתי פסיפס
    • דוא
המראה נחיתה - הר השאבי 31 ינואר 15
« ב- : February 01, 2015, 09:35:45 am »
טיסה קצרה של 10 דקות בהר השאבי,
עוד אימון המראה ונחיתה.
הפעם עם מצלמה, אז אשמח להערות ותיקונים.

המראה ונחיתה

שבוע טוב לכולם,
יוסי.

מנותק חגי

• הגעתי לאוסטרליה
בעניין: המראה נחיתה - הר השאבי 31 ינואר 15
« Reply #1 ב- : February 01, 2015, 05:54:33 pm »
המראה נראית בסדר גמור. אפס רוח?
נחיתה- מעבר לעמידה מוקדם מדי(הערה חוזרת- חבל). בגלל שאתה עובר מוקדם מדי אין לך כח בגובה ה 8-10 מטר להוריד את האף חד לקרקע ואחרי זה להציף ברצפה. (ההצפה גבוהה מדי- עדיף להתיף בגובה הנעליים ואפילו פחות )

מנותק joessepe

• מצאתי פסיפס
    • דוא
« Reply #2 ב- : February 01, 2015, 06:21:59 pm »
ההמראה - ברוח קלילה של אולי 5 קמ"ש.
הנחיתה -
את עניין המעבר לעמידה מוקדם מדי אני לא מצליח להבין עדיין.
בעיקרון אני מעדיף להיות מוכן בעמידה כשעוד יש לי גובה ספייר (למקרה של שינוי כיוון הגלשן עקב תנועות לא חלקות שלי). מעבר לעמידה בגובה יחסית נמוך מפחיד אותי.
יכול להיות (זו הערה חוזרת, אז כנראה) שאני מפספס משהו בהבנה שלי את העניין. אני לא הרגשתי בעיה עם הפיינל.
מצד שני, נחיתה ברוח 0 באויר יציב, לא היה פה משהו שיכול להצביע לי על טעויות...

לגבי הצפה בגובה הנעליים, שוב בעיית פחדים.
פחות מרווח לטעויות, נעל יכולה להתפס לי במשהו (אני מתאר לעצמי שזה סתם סרט אבל אצלי בראש הוא עדיין מוקרן), תזמון פלייר עוד יותר קריטי ופחדים בלי שם. בסופו של דבר אני מעריך שאני אעשה הצפה בגובה הקרקע ככל שיעלה הביטחון. אותו דבר לגבי מעבר לעמידה בשלב מאוחר יותר.

בגדול הטיסות האחרונות עזרו לי להתחבר לגלשן, והשתדלתי לעשות כמה שאפשר המראות ונחיתות עם הגלשן גם בחורף.
אני מרגיש יותר נינוח בטיסה ולוקח "סיכונים" יותר גדולים.
סיכונים  ;D - עדיין אני שומר מרווחי ביטחון של משאית, אבל זה בגלל שאני מרגיש לא חד מספיק על הכלי וחסר וודאות לגבי ההתנהגות שלו. כל טיסה נוספת עוזרת לי לחדד ולהבין את היכולות וההתנהגות.
כרגע נראה לי הכי חשוב ללמוד להדק סיבובים בטרמיקות (כמובן אחרי העדיפות הראשונה של בטיחות בהמראות ונחיתות). אני עושה סיבובים של טריילר ולא מצליח להשאר בטרמיקות צרות :(
בשביל לתרגל את זה אני צריך גובה, ובשביל זה אני צריך תנאים יותר טובים ממה שהיו לי החורף...

ושאלות:
1. בסיבוב בטרמיקה עדיף לי לשחרר VG?
- זה יאפשר לי לטוס יותר לאט, אבל האם זה לא יקשה עלי להשאר בטרמיקה? (טיסה איטית - כלומר פחות היגוי, נכון?)
2. עמ"נ לחדד את הפניה אני מבין שאני צריך להוסיף פיצ' (ולאו דווקא להוסיף הטיה - גלגול). העניין הוא שאז הגלשן מזדקר לי קצת והכנף הפנימית נוטה ליפול. בשביל לחזור לתחושת טיסה "נורמאלית" אני חייב להוסיף מהירות. כבר עשיתי היי-סייד גם בגלשן הזה, אבל לא נראה לי שזה המקרה. נראה לי שהוספת פיץ' לא בהכרח נכונה בכל מצב שאני רוצה לחדד פניה.

אשמח אם המנוסים ישפכו עוד אור על העניין. טכניקת התרמול שלי על הטי2 חייבת להשתפר!

תודה,
יוסי.

מנותק חגי

• הגעתי לאוסטרליה
« Reply #3 ב- : February 01, 2015, 07:05:21 pm »
אתה עובר לעמידה מוקדם מדי- זה מיותר וזה גורם לך להיות פחות מפוקס (מעבר לעמידה משמעו כניסה למד נחיתה- אם עושים זאת מוקדם מדי הפוקוס נמרח על יותר זמן). אם אתה מתעקש אז אין לי מה לעשות.

הצפה בגובה נעליים- מפחד שהנעל תתפס? קפל ברכיים. אפקט קרקע מתקבל יותר טוב ככל שנצמדים לקרקע ואז גם מהירות ההזדקרות יורדת. שים לב שאתה דוחף לפלייר גן מגובה של 0.5 מטר וכאן שוב אתה מעמיס על עצמך מרווח לטעות גדולה יותר בדחיפה.

כדי לטרמל יותר הדוק צריך לדעת לדחוף את הספיד בר בסיבוב עד כמעט מהירות הזדקרות. לעיתים צריך לעשות היי- סיידינג כדי לשמור על ההטייה.
ה VG עוזר לך בניהוג כשהוא משוחרר יותר אבל טיפה גורע משיעור השקיעה. במזג אוויר עם טרמיקות חלשות צריך להשאר עם לפחות חצי VG.
VG מתוח שווה פוטנציאל לטוס לאט יותר ...אל תתבלבל. שחרור VG מזיז את נדוקת הטרים למהירות איטית יותר אבל הגלשן לא יזדקר לאט יותר...להיפך!
עם הניסיון יודעים כמה לדחוף בספיד בר כדי לא לזקר אותו , דבר שגורם להפלת אף ואיבוד קצב הפנייה הרצוי. אני נוהג הרבה פעמים לזקר את הגלשן ברגע שאני מגיע לפיק בעילוי(לפי צפצוף הואריו) , מיד עם זיקור הגלשן אני משחרר אותו קלות דבר שמאפשר המשך הטסה ופנייה ממורכזת.

מנותק gider

• הגעתי לאוסטרליה
« Reply #4 ב- : February 01, 2015, 08:32:19 pm »
יוסק , לגבי הנחיתה : כשקל לעבור ברתמה גם בסוף אז עדיף לדעתי לעבור מאוחר יותר לשליטה ופחות גרר.
עדיין נראה לי שהידיים שלך בהצפה קצת גבוהות מדי ! תיקון חירום יהיה קשה ממצב כזה .
חלון הפלייר אש .

לגבי הטרמול : ב VG משוחרר אתה מתכוון לסביבות ה 1/3 לא ?! אם כן אז ברור . גם הגלשן איטי יותר וגם מגיב יותר . רק שאני נעול בטרמיקה או כשהיא רחבה ונוחה אני מרשה לעצמי למשוך לחצי וכאלו  . ההבדל הוא מטורף ..
בכל עניין הדחיפות אני אישית פחות משתמש רק לחידודים על המרכז , בזה נימי וחגי יכולים לתרום הרבה .
אבל בכל מקרה אם הזדקרת פיספסת את העיקרון .
הכי כיף בגלשן הזה (ב U2 זה פחות כיף) זה למצוא את הזווית והנקודה בטרמיקה שהוא "מתיישב" לבד , ולפעמים זה משחק עדין על מישור הגלגול בעיקר  .

« עריכה אחרונה: February 03, 2015, 01:57:02 pm על ידי gider »

מנותק גיל-עד נבו

• משחק בארגז החול
« Reply #5 ב- : February 02, 2015, 11:41:53 pm »
מה זה היי-סיידינג?

מנותק gider

• הגעתי לאוסטרליה
« Reply #6 ב- : February 03, 2015, 02:20:31 pm »
העברת משקל לכיוון הכנף העולה תוך כדי פניה ,כדי לשמור על זווית הגלגול הקבועה .

בסרטון הזה אפשר לראות הרבה דוגמאות של העניין :

The 24-Mile Glide v2

מנותק joessepe

• מצאתי פסיפס
    • דוא
« Reply #7 ב- : February 03, 2015, 03:45:30 pm »
הסרטון הזה -
אני עדיין מנסה להבין מה הוא עושה שם.
ישנם קטעים בתרמיקה שנראה שהוא טס בויג'י אפס.
ממה שאני זוכר, היצרן אומר שבמצב הזה הגלשן יזדקר \ יהיה לא נהיג.
בכל זאת, הוא נמצא בהטיה גדולה בקטעים האלו וגם עולה מעל לג'ונתן (אם אני זוכר את זה נכון).
משהו שם נפלא מבינתי.

מנותק adrian

• מפעיל בובקט מתקדם
« Reply #8 ב- : February 03, 2015, 04:04:49 pm »
יוסקה... קודם כל אתה חמוד :)
אתה נוחת יופי יופי! שלא יבלבלו אותך.

מהנסיון שהיה לי בנחיתות עם כל מיני גלשנים ובכל מיני שיטות הגעתי למסקנה שכדאי לעבור לעמידה לקראת הכניסה לפיינל בזמן שהגלשן נמצא במהירות הטרים שלו ולאחר מכן, בהצפה, להעלות את הידיים בהדרגה מאזור החזה עד לגובה האוזניים.

בשיטה הזאת יש הכי פחות בעיות כי לא משנה איזו "הפתעה" תהיה לך בפיינל אתה בעמידה עם הידיים באמצע הצלעות. בשיטות האחרות אתה עלול מהבהלה להנעל בחצי שכיבה עם ידיים נמוכות וההמשך ידוע.

במצב של שדה קטן ו\או בתנאים טרמליים חזקים אתה תצטרך לבצע את הכל באופן יותר אגרסיבי. זה אומר פנייה לפיינל הדוקה יותר ובגובה נמוך יותר.

מנותק gider

• הגעתי לאוסטרליה
« Reply #9 ב- : February 03, 2015, 05:49:37 pm »
יוסק לדעתי ה VG שלו לא על 0 , פשוט החוט קצר . (אצלי לדוגמא הוא קצר בהרבה משלך)

וחוץ מזה VG אפס הכל עובד (לפעמים בשחרור אחרי גלייד משתחרר לי עד הסוף ואני נוגע בזה רק אחרי ההתמרכזות) , פשוט ב1/3 הכנף מרגישה קצת יותר יעילה ומנוהגת .

ההזהרה של היצרן על VG 0 היא בעיקר בנחיתה והמראה ,שישנה השפעה על הניהוג ומהירות/צורת ההזדקרות של הכנף בזמן קריטי .

« עריכה אחרונה: February 03, 2015, 05:54:12 pm על ידי gider »

מנותק יובל ענבר

• הגעתי לאוסטרליה
« Reply #10 ב- : February 09, 2015, 09:13:37 pm »
אפקט קרקע מתקבל יותר טוב ככל שנצמדים לקרקע ואז גם מהירות ההזדקרות יורדת.

תיקון, באפקט קרקע מהירות ההזדקרות דווקא עולה! (אם כי בתחומי המהירויות שלנו ההבדל ממש זניח).
העניין מטעה כי הגרר נמוך יותר ולכן אנו מציפים יותר זמן, נראה לנו שאנחנו מגיעים למהירות יותר נמוכה אבל בפועל גם קצב ירידת המהירות איטי יותר.
יובל ענבר

מנותק חגי

• הגעתי לאוסטרליה
« Reply #11 ב- : February 09, 2015, 09:22:57 pm »
אם הגרר נמוך יותר אז ברור שמהירות ההזדקרות נמוכה יותר. תחשוב על זה,שוב.

מנותק יובל ענבר

• הגעתי לאוסטרליה
« Reply #12 ב- : February 10, 2015, 06:53:58 am »
תאמין לי שהיו לי הרבה שעות מחשבה בעניין, התיאוריה ממש לא חדשה.
להלן מעט חומר קריאה קלי בנושא:
http://www.skybrary.aero/index.php/Ground_Effect

דרך אגב, ב 2011 נהרג צוות של 4 אנשים בטיסת ניסוי של גולפסטרים G650 כי שכחו את העובדה הקטנה הנ"ל:
http://www.flightglobal.com/news/articles/updated-gulfstream-g650-test-aircraft-crashes-on-takeoff-killing-355083/
יובל ענבר

מנותק eyal bo

• מפעיל בובקט מתקדם
« Reply #13 ב- : February 10, 2015, 04:24:07 pm »
בהחלט סוגיה מעניינת ולא אינטואיטיבית, אבל ההסבר פשוט.
כידוע:
L = 0.5*rho*V^2*S*CL*ALPHA
ומכאן:
(V = SQRT(L/0.5*rho*S*CL*ALPHA
כלומר אם זווית ההזדקרות יורדת, מהירות ההזדקרות עולה (זווית ההתקפה במכנה ושאר הפרמטרים יחסית קבועים).

נושא אחר שקשור לנושא הוא מדידת המהירות, אשר דורשת כיול ייחודי כיוון שהלחץ הסטטי עולה ובכך מקטין באופן מלאכותי את קריאת ה IAS.

טיסות בטוחות!
איל

מנותק צוק

• הגעתי לאוסטרליה
    • דוא
« Reply #14 ב- : February 11, 2015, 11:09:56 pm »
וואלה מפתיע עניין ההזדקרות.
אני מודה שממש לא הבנתי מהקישור למה התופעה מתרחשת...
איל המשוואות גם לא מסבירות או מוכיחות את הטענה למיטב הבנתי, המשוואות הן כלליות ואת ערכי ההזדקרות מכניסים שרירותית. תקן אותי אם אני טועה.
אני יכול להפסיק מתי שאני רוצה...

מנותק eyal bo

• מפעיל בובקט מתקדם
« Reply #15 ב- : February 12, 2015, 12:16:12 am »
טוב אז ככה:
ראשית, עלי לתקן טעות הקלדה במשוואה שכתבתי - צ"ל:
L = 0.5*rho*V^2*S*CL
זווית התקפה מסתתרת בתוך המקדם CL (כלומר CL=CL_ALPHA*ALPHA)

במאמר שצירף יובל אפשר לראות שההזדקרות בהשפעת אפקט קרקע מתרחשת בזווית התקפה נמוכה יותר וגם במקדם עילוי נמוך יותר. כלומר CL_STALL יותר נמוך.
מכיוון שכוח העילוי בטיסה כזאת שווה למשקל וגם שאר הפרמטרים כמו שטח הייחוס, צפיפות האוויר וכן המספר 0.5 קבועים אף הם, ברור שבאם מקדם העילו המירבי CL (בהזדקרות) קטן, מהירות ההזדקרות גדלה.

מקווה שעכשיו יותר קצת יותר ברור.

בשמחות,
איל

מנותק נולד לעוף

• מצאתי פסיפס
    • דוא
« Reply #16 ב- : February 12, 2015, 08:27:18 am »
צוק, עמ"נ לפשט את מה שאיל כתב-  ראה איזה משתנה עליך להגדיל כדי לפצות על קבוע עילוי קטן יותר (בגלל זווית התקפה קטנה יותר), כך שהעילוי ישאר אותו דבר.
דוד מיקלס
David Miqueles

מנותק יובל ענבר

• הגעתי לאוסטרליה
« Reply #17 ב- : February 12, 2015, 08:39:59 pm »
יש אנשים שאצלם ההזדקרות קטנה יותר ולכן הם צריכים לפצות עם משהו על בסיס קבוע 😜
יובל ענבר

מנותק צוק

• הגעתי לאוסטרליה
    • דוא
« Reply #18 ב- : February 13, 2015, 12:15:18 am »
שוב, את המשחק עם המשתנים אני מבין, אבל הוא לא מסביר למה התופעה קורית אלא רק נותן ביטוי מתמטי בהנתן ש"ההזדקרות בהשפעת אפקט קרקע מתרחשת בזווית התקפה נמוכה יותר ובמקדם עילוי נמוך יותר".
לא מצאתי הסבר למה הנתון ההנל קורה גם בקישור, אלא רק שהוא קורה...

אני יכול להפסיק מתי שאני רוצה...

מנותק יובל ענבר

• הגעתי לאוסטרליה
« Reply #19 ב- : February 13, 2015, 10:31:07 am »
צוק, התיאוריה נבנתה מנסיון אמפירי במנהרות רוח. הנוסחאות שהוצגו לא מסבירות את כל התופעה.
אנסה להסביר מספר השפעות של אפקט קרקע על רגל אחת, (יש לי תחושה שאצליח רק לסבך אותך יותר), בטוח שתוכל למצוא הסברים ברורים יותר ברשת:

הגדלת יעילות הכנף L/D - הגדלת הלחץ הסטאטי תחת הכנף (האוויר כאילו נדחס) מגדילה את הפרשי הלחצים ולכן מגדילה את העילוי. במקביל אפקט ה downwash בשפת הזרימה לא מתרחש ולכן זוית ההתקפה האפקטיבית שרואה הכנף באפקט קרקע גדלה ואיתה גם העילוי פר זווית התקפה כללית. מערבולות קצה כנף לא מתפתחות במלואן ולכן הגרר המושרה קטן.

תופעות נוספות :

פיזור לחץ שונה תחת הכנף מגדיל את המומנט המתנגד לעלרוד  (יציבות רבה יותר).

תזוזה אחורה של מרכז הלחץ מעל הכנף גם תורם לשינוי ביציבות אבל כתלות בצורת העקימון יגרום להגדלה או הקטנה של העילוי המירבי.

התופעות הנוספות הנ״ל יחד גורמות מעשית להקטנה של זווית ההזדקרות יחד עם הזדקרות חריפה יותר.

מקווה שעזר במשהו, אפשר להמשיך תחת הגלשן באיזו עמדה עם נייר ועפרון.
יובל ענבר