כתב נושא: שיטות לאיבוד גובה  (נקרא 554 פעמים)

0 משתמשים ו- 1 אורח נמצאים בנושא זה.

מנותק nir.rbh

• מורשה רוח הקודש - הפורום הסגור
  • הכינוי שלי בלאק אנד דקר
    • דוא
שיטות לאיבוד גובה
« ב- : May 20, 2014, 06:20:45 pm »
הדיון בעניין המצבי חירום במבוא העלה לי כמה שאלות בעניין שיטות לאיבוד גובה.
אני מחפש להבין באילו מצבים להשתמש במה וכמובן להבין את המגבלות והסיכונים. שלב הבא הוא ללמוד להתמודד עם מצבי חירום שעלולים להתפתח מהם.
אני מכיר 3 שיטות:
1. big ears - נחשבת כנראה לשיטה הבטוחה ביותר. כנראה הפגיעה ביציבות היא הנמוכה ביותר והיא גם מאפשרת שמירה על מהירות התקדמות סבירה וניהוג. בשילוב עם ספיד סיסטם אפשר לנסות להתמודד עם מצבים כמו התחזקות תנאים ברכס למשל. דגשים מוכרים לי הם קודם אוזניים אחכ ספיד, גם בכניסה וגם ביציאה. וגם שימוש בניהוג גוף כפיצוי על אובדן שליטה חלקי בברקסים. אוזניים אחרי ספיד עלולים לחשוף אותי לפרונטל. וגם עם אוזניים הגרר גדול יותר וההיגוי מוגבל יותר. עם אוזניים לבד הכנף שומרת על יציבות די טובה לדעתי.
מה קצב איבוד הגובה? (נדמה לי שבאיזור המטרים הבודדים לשניה). מה המגבלות ומה הסיכונים?

2. צלילה ספירלית - תמרון די תובעני בגלל הג'י שמתפתח והאנרגיה הרבה. אפשר להגיע מעל 20מ/ש ירידה, אבל לא ליותר מדי זמן. דורשת טכניקה טובה לשליטה תוך כדי וליציאה. הסכנות שאני מכיר הן השפעה פזיולוגית (מסחרחורת ומעלה) תוך כדי, וסיבוכים ביציאה לא טובה (יש אנרגיה רבה שצריך לרסן). אין מהירות אופקית.
באילו מצבים נדרש לבצע? אילו סיכונים נוספים יש ומה המגבלות?

3. B-stall - קצב ירידה בערך 8מ/ש. התקדמות אופקית איטית מאוד. קצת נידנוד בכניסה וביציאה. רגישות גבוהה לתנאים לא יציבים. מתאים לתנאים יציבים וגובה מספיק (מהו גובה מספיק? 200 מטר נחשב מספיק).
לי זה הרגיש מאוד סולידי בתנאים של גירזון מוקדם יחסית ביום, אבל כנראה שרבים חושבים שזה לא כל כך סולידי.
לאילו מצבים זה נדרש בכלל? אילו סיכונים נוספים יש?

יצאה שאלה ארוכה, אבל אני מנסה לעשות סדר בראש ולהכניס תרחישים נוספים לתירגולים המנטליים (לפחות).
אשמח מאוד לשמוע תובנות שיוסיפו גם לענין "למה זה טוב בכלל?"   ???  וגם סיכונים והגבלות ספציפים.
תודה!

מנותק יובל - נשרק'ה..... נשר מצנחי רחיפה

• הגעתי לאוסטרליה
  • הדרך לעמדה רצופה כוונות להגיע
    • דוא
בעניין: שיטות לאיבוד גובה
« Reply #1 ב- : May 20, 2014, 06:28:15 pm »
אלפי שעות רחיפה ולא הייתי צריך להשתמש בשום דבר מעבר ל big ears .
ספירלה? אולי אם נכנסת לענן cb...
b stall? לא רואה יתרונות לעומת סעיף 1. רק חסרונות.

מנותק גונן גל

• הגעתי לאוסטרליה
    • דוא
« Reply #2 ב- : May 20, 2014, 06:36:32 pm »
הסיבה שיש להשתמש בספיד סיסטם בביצוע ביג אירס זה ע"מ להקטין סיכון של הזדקרות.

מנותק צחי רייל

• מנהל פורום
  • הגעתי לאוסטרליה
  • ARTIK 4 29
    • דוא
« Reply #3 ב- : May 20, 2014, 06:40:02 pm »
כעיקרון תלוי בעוצמת העילוי שאתה רוצה לברוח ממנו. אם אינך רוצה לברוח מעילוי רק לרדת לקרקע אוזניים וקצת ספיד מספיק לגמרי.

קיפול אוזניים, קצב השקיעה תלוי בכמה מהכנף קיפלת, ניתן להגדיל את הקיפול. יש גם מה שנקרא big big ears שזה שני מיתרים מכל צד (למצנחים שיש 3 מיתרי A) שמשאיר רק 1/3 מהמצנח פתוח וכאן כבר חובה להוסיף ספיד סיסטם כדי לא להזדקר, קצב השקיעה מגיע ל5- או קצת יותר. לא לתרגל לפני קורס SIV מלא !!!

B סטול, קצב השקיעה מושפע מכמה אתה מושך אבל כעיקרון בין 6- ל 8-. שימושי שאתה צריך לאבד גובה מהר ולא משנה לך כלכך ההתקדמות. השתמשתי רק פעם אחת שתרמיקה של 1+ התחילה לשאוב אגרסיבי קרוב לענן, ירדתי חזרה לאזור שעלה ב1+ ומשם היה קל יותר לברוח אבל לרוב גם בשאיבות יש לאוזניים יתרון כי אתה יכול להתקדם החוצה מהעילוי.

ספירלה, שימושי בשאיבות ששום דבר אחר לא יעזור (אם אתה נשאב ב10+ אין לך אופציה אחרת אם לא ברחת מספיק מוקדם לפני הענן) או כשהחלטת לסיים את הקרוס ויש לך גובה עודף לתרגל.
don't fly faster then your guardian angel

מנותק itaytak

• הגעתי לאוסטרליה
    • דוא
« Reply #4 ב- : May 20, 2014, 06:58:41 pm »
הסיבה שיש להשתמש בספיד סיסטם בביצוע ביג אירס זה ע"מ להקטין סיכון של הזדקרות.

בעת ביצוע ביג אירס ללא ספיד סיסטם הסיכוי להיזדקרות עמוקה עולה משמעותית בעקבות זווית ההתקפה הגבוהה - זה צפוי להתרחש בכניסה למפל רוח \  במעבר בין שני גושי אוויר הנעים במהירויות שונות - בפרט כאשר בתום המעבר המהירות הקרקעית שלנו עולה. להפעלת הספיד סיסטם חשיבות עליונה במניעת המקרה.

בנוגע ל- B-stall אני אישית מאוד לא ממליץ. אומנם קצב הירידה המתקבל הינו גבוה יחסית (בערך 8 מ"ש) אך הפעולה מאוד לא בריאה לחופה וכלל לא מומלצת בחופות ה- XC המודרניות. בעבר מרבית העומס היה על מיתרי ה - B בזמן טיסה, ולכן משיכה במיתרי ה-B היתה גורמת לעומס נוסף להתכנס לאותה קבוצת מיתרים. כיום בחופות עם מנת מימדים באיזור ה-6 ומעלה (EN C סטנדרטי ומס' מצומצם של חופות EN B) מרבית העומס הינו על מיתרי ה-A כך שבעת ניסיון לביצוע B-stall החופה צפויה להיות הרבה פחות יציבה.  
« עריכה אחרונה: May 20, 2014, 07:00:34 pm על ידי itaytak »

מנותק ניר ארואסטי

• הגעתי לאוסטרליה
  • עם יש סוסים שמדברים עברית אז יש גם חמורים עפים!
    • דוא
« Reply #5 ב- : May 20, 2014, 07:09:23 pm »
אומנם בקורס SIV ביצענו תרגיל של Bסטול ,האמת... כבר אז לא חשבתי שאשתמש בזה אי פעם. החסרונות בתירגול כזה עולה על היתרונות. העיניין גם התירגול הזה זה שבעצם המצנח  מפסיק לטוס ובעצם אתה בסטול מבוקר,עדיין בכניסה לתירגול המצנח יעוף אחורה (אשליה בהרגשה. בעצם המצנח מפסיק לטוס אבל אתה ממשיך קדימה).המצנח יורד אנכי למטה והשליטה היחידה והמינורית שאתה יכול לבצע היא בקצב השקיעה,אבל שוב זה ממש מינורי. שלא נדבר שבמצנחים עם שלוש שורות רוב היצרנים ממליצים לא לבצע Bסטול כי זה פוגע במיתרים.

ביג אירס היא השיטה הטובה ביותר לאבד גובה,ואם אתה מגדיל לביג ביג אירס ובתוספת ספיד סיסטם,קצב השקיעה יהיה מספיק כדי לצאת מהבעיה,תוסיף לזה שהמצנח עדיין במצב טיסה והיכולת שלך לברוח מהשאיבה גדלה משמעותית.

ואם אתה ממש,אבל ממש חכמולוג וטסט לתוך ענן שחור מפחיד ומאיים תעשה ספיראלה,ותשאף ל...
1) לא לאבד את ההכרה
2)שזה יהיה מספיק בשביל לצאת מהסכנה(אומנם אתה בספיראלה אבל יורד אנכי)

ואם אתה לא רוצה להשתמש בכול השיטות הנ"ל,אל תיכנס לפינות האלו נקודה. שמור מרחק רב מעננים מפותחים,תתאים את רמתך לתנאים השוררים באותו יום נתון.

לצערי,ראיתי את המיקרים הנ"ל בחורף האחרון,כניסה לעננים מפותחים של טייסים עם ניסיון מועט.גם חלק התגאו ולא הבינו את עוצמת הסכנה. מי שנישאב פעם אחת לא ירצה לחזור על זה שוב.

מנותק nadav

• מצאתי פסיפס
« Reply #6 ב- : May 20, 2014, 08:01:43 pm »
לפי איך שהשרשור מתפתח נראה שכדאי לצמצם את הדיון לספירלה וביג ס.ס
מכיוון שביג ס.ס. נותן לך 5- בערך אבל שומר על מהירות אופקית גבוהה יחסית לספירלה נראה לי שזה תמרון עדיף.

במידה ונכנסת לשאיבה באמת חזקה (+10 ומעלה) ספירלה תהיה מסוכנת מאוד מכיוון שהיא תתיש אותך, אתה תאבד מעט גובה במיוחד על כנף מתחילים שנותנת בערך 14- ואם בכל זאת לא התעלפת ברגע שתצא מהספירלה תוך שניות תחזיר את הגובה שאיבדת. במקרה שכזה נראה לי שעדיף לא לנסות לאבד גובה אלא ללחוץ ס.ס ולברוח לקצה הקרוב ביותר של הענן ואם זה יהיה במורד הרוח אז עדיף.

ספירלה תהיה עדיפה לדעתי במקרים של רצון לאיבוד גובה באויר מערבולתי (גזירת רוח למשל) משום שזהו תמרון מאוד יציב לעומד ביג ס.ס. ולכן הסיכוי להיכנס למצב חירום קטן יותר.

מנותק nir.rbh

• דוא
בעניין:
« Reply #7 ב- : May 20, 2014, 08:33:42 pm »
תודה למגיבים!
האמת, לא ידעתי שבאוזניים זווית ההתקפה גדלה (מנוגד לאינטואיציה שלי, אני הרי מעמיס את שפת ההתקפה), ושספיד מומלץ כדי לאזן את זה. חשבתי שזה רק למקרה שאני צריך את המהירות לחדירה...
ואם כבר, יש הבדל בין הזדקרות עמוקה ומלאה?
ועוד שאלה, יש בעיה להגיע עם אוזנים וסס ממש עד סוף הפינל לנחיתה? קרה לי בנחיתה בחוף שרציתי מאוד לקצר את הפינל בגלל סלעים והחזקתי אוזניים ממש עד הסוף.

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk

מנותק ניר ארואסטי

• הגעתי לאוסטרליה
  • עם יש סוסים שמדברים עברית אז יש גם חמורים עפים!
    • דוא
בעניין:
« Reply #8 ב- : May 20, 2014, 08:41:15 pm »
ועוד שאלה, יש בעיה להגיע עם אוזנים וסס ממש עד סוף הפינל לנחיתה? קרה לי בנחיתה בחוף שרציתי מאוד לקצר את הפינל בגלל סלעים והחזקתי אוזניים ממש עד הסוף.

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk

כמעט עד הסוף,אפילו איתי מלמד את בקורסים שהוא העביר,רק לא לשכוח לעשות פלר לפני הסוף,בכול זאת אתה לא רוצה להגיע בשקיעה יותר מידי חזקה לקרקע.
נ.ב
אם זה לא נחוץ לא כדי,עדיף להיות בשליטה מלאה על הכנף.

מנותק צחי רייל

• מנהל פורום
  • הגעתי לאוסטרליה
  • ARTIK 4 29
    • דוא
« Reply #9 ב- : May 20, 2014, 10:29:43 pm »
ציטוט
האמת, לא ידעתי שבאוזניים זווית ההתקפה גדלה (מנוגד לאינטואיציה שלי, אני הרי מעמיס את שפת ההתקפה), ושספיד מומלץ כדי לאזן את זה. חשבתי שזה רק למקרה שאני צריך את המהירות לחדירה...

זווית ההתקפה גדלה כי זו לא הזווית בין המצנח והאופק אלא הזווית בין המצנח וזרימת האוויר, כשקצב השקיעה גדל ביחס למהירות האופקית הזווית בה הכנף פוגשת את זרימת האוויר (היא זווית ההתקפה) גדלה. הוספת ס"ס מוסיף מהירות אופקית ולכן מתקן את זה קצת.

עוד יתרון בהוספת ס"ס על ביג אירז זה שאפשר לשלוט בפיץ' בעזרת הס"ס.

לגבי שאיבות עננים זה הזמן להזכיר שהפתרון הטוב ביותר הוא מניעה. אין צורך להמנע לגמרי בימים שיש עננים, רק צריך לזכור לטוס לכיוון השוליים לפני שהגעת לענן ככה שאתה מגיע לבסיס ענן בשוליים ולא במרכז ויכול לצאת בקלות גם בלי ביג אירז. כדי לדעת שתמיד תגיע לשוליים יש כלל אחד פשוט שצריך לזכור, שנקרא "חוק ה45°".

חוק ה45° - חוק פשוט ביותר. אם האופק הוא 0° והזניט (למי שלא מכיר את הביטוי זו הנקודה בשמיים שבדיוק מעל הראש שלך) היא 90° אז כל עוד תשמור על השוליים של הענן יותר מ45° מעל האופק תמיד תוכל להגיע לשוליים בטיסה ישרה בטרים.
למה זה עובד? המצנח טס באזור ה36 קמ"ש שזה 10 מ/ש. אפילו אם תפגוש שאיבה של 10+ עדיין בטיסה במהירות טרים ההתקדמות שלך תהיה ב45° כלפי מעלה (מתקדם ועולה באותה מהירות בקו ישר) ועדיין תגיע לשוליים של הענן.
לכן כל ענן (שהוא לא מפלצת אמיתית) שהשוליים שלו מעל ה45° אני יודע בוודאות שאני יכול לא להשאב אליו אם אטוס ישר.

ומה אם הענן שואב ביותר מ10+? בימים שיש עננים כאלה יש להמנע לגמרי מלטוס  ;)
« עריכה אחרונה: May 20, 2014, 10:30:05 pm על ידי צחי רייל »

מנותק עמוס פרל

• הגעתי לאוסטרליה
  • המקום האהוב עלי
    • צביעה תעשייתית,צביעה תעופתית ,החדרת הליקוייל ודפוס משי
    • דוא
« Reply #10 ב- : May 20, 2014, 10:59:45 pm »
ביג אייר נועד לא רק בשאיבת ענן . יצא לי לא פעם להיכנס למזג אויר סוער ומטלטל מאוד אפשר להגיע ללוא הפסקה והחלטתי שאני מפסיק את הקרוס
עם ביג אייר וס.ס עד למטה עם תוספת של סיבובים בניהוג גוף . הגעתי בביטחה לקרקע
אופטימטל צביעה תעשייתית וצביעה תעופתית
http://optimetal.co.il
ערוץ היוטיוב שלי
http://www.youtube.com/user/optimetalvideos

מנותק צוק

• הגעתי לאוסטרליה
    • דוא
« Reply #11 ב- : May 20, 2014, 11:05:45 pm »
הזדקרות עמוקה- deep stall, parachutal המצנח פתוח לגמרי ויורד אנכית למטה.

הזדקרות מלאה- המצנח מאבד צורה ומתקדם אחורה. בגדול אפשר להכליל back fly  לתוך הזדקרות מלאה למען הפשטות.
אני יכול להפסיק מתי שאני רוצה...

מנותק רולי

• הגעתי לאוסטרליה
  • +MARGARITA GIN CARRERA
    • דוא
« Reply #12 ב- : May 20, 2014, 11:09:52 pm »
מה הקצב ירידה בפולסטול ובבק פלי?
לא זכור לי אם אווה הגרמניה שעלתה לכ10000מ ניסה פול סטול והמשיכה לעלות..... :-[
« עריכה אחרונה: May 20, 2014, 11:11:55 pm על ידי רולי »
מרחף כרוני עכשיו עם מצנח

מנותק Nir Ben-Dor

• מצאתי פסיפס
  • Nova-Mentor 2
    • דוא
« Reply #13 ב- : May 21, 2014, 08:47:22 am »
הוספת ס"ס מוסיף מהירות אופקית ולכן מתקן את זה קצת.

חידוד קטן, הוספת ס.ס. מקטין את זוית ההתקפה ובכך מוסיף מהירות אופקית.

הערה כללית - יש גם להכיר את המצנח. במצנח שלי, B-Stall כלל לא אופציה כיוון שנוטה לאבד צורה (צורת נחש, פרסה וכו').

« עריכה אחרונה: May 21, 2014, 08:51:10 am על ידי Nir Ben-Dor »

מנותק עמרי

• מפעיל בובקט מתקדם
    • דוא
« Reply #14 ב- : May 21, 2014, 10:17:12 am »
עוד דבר שלא הזכירו לגבי B-STALL שלפחות ככה היה אצלי ב Karma-SP Large, הייתי צריך להשקיע המון כח כדי להחזיק את החופה ב B-stall, לא הצלחתי להחזיק ככה יותר מדקה.

מנותק גונן גל

• הגעתי לאוסטרליה
    • דוא
« Reply #15 ב- : May 21, 2014, 10:20:23 am »
דקה זה לא מעט

מנותק עמרי

• מפעיל בובקט מתקדם
    • דוא
« Reply #16 ב- : May 21, 2014, 10:42:29 am »
זה גם לא הרבה אם צריך לאבד הרבה גובה, וכשאני חושב עכשיו על אורך התרגילים ב SIV כנראה שזה היה הרבה פחות.

מנותק צחי רייל

• מנהל פורום
  • הגעתי לאוסטרליה
  • ARTIK 4 29
    • דוא
בעניין: Re: שיטות לאיבוד גובה
« Reply #17 ב- : May 21, 2014, 10:43:41 am »
כמעט 500 מטר אתה יורד בדקה בי סטול. עם ביג אירז אתה יורד חצי מזה באותו הזמן.

כמובן שיש שונות בין מצנחים שונים בכל תרגיל ותרגיל. לדוגמא במצנחים שיש רק 2 מיתרי a  בכל צד כמו הקאיין כל קיפול ביג אירז משאיר חצי כנף. אני כשאני מקפל ביג אירז יורד ב3.5- עוד לפני שהוספתי ס.ס.

עוד דבר חשוב לגבי ביג אירז, יש מצנחים שהם נפתחים לאט. לא לפמפם את שני הברקסים יחד אלא לפתוח כל צד בנפרד. אני שמתי לב שהכי קל זה לעשות פנייה קלה לצד אחד ואז פנייה חזרה, לחץ החופה עולה בפניות וזה מספיק כדי לפתוח את האוזניים.

מנותק taltunik

• wave 2
    • דוא
« Reply #18 ב- : May 21, 2014, 11:06:53 am »
ובהמשך לדברים של צחי, למי שצריך תזכורת לגבי עבודה עם עננים, הנה השעור שאני קיבלתי, שעלה לי במחיר של השמך הטיסה (הייתי גמור ועייף מאוד אח"כ), כי לא לקחתי ברצינות את חוק ה 45, וטסתי דוך לענן אימנתי וענק שלא נתן לי להתחמק ממנו אחרת... גם בביג אירז עדיין עליתי ב +2.

[youtube=425,350]coXiAecS-og[/youtube]

הסרט קצת בהומור אמנם, אבל בתכלס זה היה לי שיעור די חשוב.

מנותק ialmog

• מפעיל בובקט מתקדם
בעניין:
« Reply #19 ב- : May 22, 2014, 02:01:16 am »
לכל מי שטס על B גבוה ומעלה, לא הייתי עושה ביג אירס בלי סס.
זוית ההתקפה עם ביג אירס עולה במידה רבה ומקרבת את הכנף משמעותית לנקודת ההזדקרות.
רוצים לדעת בכמה?
קשרו סטרימר למיתר הA המרכזי, בחצי הגובה לחופה וסמנו לעצמכם את הגובה הממוצע בו הסטרימר נוגע במיתר האחורי ביותר.
כעת משכו ביג אירס וראו בכמה עלתה נקודת הנגיעה הממוצעת על המיתר האחורי.
מצנח בטרים טס בזוית התקפה שבין2 ל3 מעלות.
כנף מזדקרת בין 15 ל21 מעלות (כתלות במאפייני המערכת).

ולגבי סדר הפעולות, אני תמיד מתחיל בסס. 30%-50% סס, הופך את משיכת ביג אירס לקלה מאוד ומאפשרת קביעת אוזניים גדולות מספיק עם המשיכה הראשונה.
תמיד למשוך בדירוג (לא את 2 האוזניים בו"ז) ואז להמשיך עם הסס עד הסוף ולהגדיל את האוזניים.
בכל התהליך ובמשך כל זמן שהאוזניים משוכות, אני לא נוגע בידיות הברקסים  ב כ ל ל.
עומס הכנף על החלק הפתוח הוא יותר מפי 3 מזה שבטיסה רגילה (פחות משליש חופה פתוח). אם אתם באויר כל כך אלים שיצליח לבלגן לכם את החופה ממצב כזה, אתם בבעיה כי פעולה על הברקס במצב כזה תזקר לכם את החופה.
מעולם לא נדרשתי לשימוש בברקסים בביג ביג אירס כמתואר לעיל. במקרים קיצוניים משחק עם הסס והרפיה חלקית של הביג אירס החזירו את היציבות.
לגבי השחרור, עזבו את הביג אירס, הרפו סס ל50% והסיטו משקל בעדינות מצד לצד עם נגיעה לאיזון בברקס נגדי תו"כ שחרור הסס.
על הדלתא 2 שלי אני מגיע ל - 6.5 מ"ש שקיעה בטיסה ישרה ול 8.5 בטיסה בווינגים קטנים (הסטת משקל בלבד, בעדינות! )