יוגב,
קודם כל לנושא בטיחות אין אף פעם מוקדם מידי או מאוחר מידי.
הצמדות לסיסמאות הקבועות: קורס SIV , סכנה מצפוניות בתבור, קניית מצנחים לא לרמת התפעול המתאימה לך, לא תעזור בכלום אם לא תקבל תמיכה בפאן החברתי!!!
אני מסכים עם שי שקורס SIV בשלבי טיסה מוקדמים לא יתן לטייס המתחיל כלום מלבד תוספת פחד!
ועוד יותר עםכולכם בדבר הדאגה לעתיד הספורט ולחייהם בפרט.
אני חייב להחזיר את כולכם ליסודות על מנת שתבינו שלכל תאונה יש כתובת על הקיר....
הבנה תאורטית טובה מאפשרת לנו לחוות את הסכנות הצפונות לנו ביום הרחיפה, משלב ניתוח מזג האויר בבית . דרך ניתוח מצב המטאורולוגי בשטח והכי חשוב לדעת איפה לטוס ויותר חשוב לאן לא לטוס (או להתקרב).
הנסיון הנצבר על ידי כל אחד מאיתנו יביא אותנו להבנה טובה יותר של מגבלותינו מול תנאי מזג האויר השונים - חלקנו יחוו זאת מצפייה בתאונות ופציעות של חבריהם וחלקם בתאונות ופציעות אישיות, כך או כך השכל בסופו של דבר נכנס לראש של כולנו.
רבות דובר על עונות המעבר והסכנות הטמונות במיוחד בעונת הסתיו, בסופו של דבר העונה הזו מוכיחה את עצמה כעונה קטלנית שיש להיזהר ממזג האויר הפעיל , שמושך את רובנו ל"מלכודת הדבש" שלה.
בחירת מצנחים בתקן המתאים לרמת הטיסה הוא לא רק בגדר המלצה לטייס מצנחי הרחיפה אלא חובה שחייבת להיות מושרשת כבר בשלבי הלימוד הראשונים.
הרבה פעמים שמעתי על טייסים שקנו מצנח מתקדם אחרי שטסו עליו ברכס ונהנו מהביצועים המהנם שלו רק שדבר אחד הם לא לקחו בחשבון והוא : שטיסה באויר פעיל שונה בתכלית מטיסה ברכס. נכון הוא שהמצנח מהיר יותר , פונה ומתרמל שטוח יותר ולא מאבד גובה בהאצה ולכן מגיע גם מהר יותר ורחוק יותר. אבל, המחיר עבור מעבר למצנח מהיר יכול להיות יקר מאד.... במקרה הטוב לגרום להתקף לב קל במהלך טיסה ובמקרים הקשים לפציעה או מוות.
אני אישית מכיר הרבה מאד חברה שרצו מהר מידי קדימה וכיום אינם נהנים מהספורט הנהדר הזה... לא הם לא מתו חלילה וגם לא נפצעו...
הם פשוט למדו על בשרם שמצנח רחיפה יכול גם להפחיד עד מוות... הם פשוט קנו מהר מידי ציוד שאינו מתאים לרמתם.
חברות בספורט והרגשת הביחד היא הדבר החשוב ביותר שמקיים את הבטיחות בספורט זה

שמעתי לא מזמן מרחף בכיר אומר: לי נמאס לצעוק בעמדה שמסוכן, לי נמאס לאמר לאנשים שהמצנח או הציוד לא מתאימים לרמתם, בין כה וכה כולם שמים פס ועושים מה שהם רוצים!!!
עצם המחשבה שאנחנו נכנעים לאמירת הבטיחות הבסיסית ביותר (וזה לא תאוריה ולא קורסי SIV ולא צורת או אפן ההדרכה) שהיא ,התערבות מילולית בענייני הבטיחות בעמדות עצמן עושה לי הרגשה לא טובה לגבי עתיד הספורט הזה ועוד יותר לגבי הזילות בחיי אדם !!!
אני מציע לכולנו, לעשות חשיבה מחדש בקשר לפסיביות שלהם בעמדות, במפגשים עם טייסים אחרים ואפילו עם חניכי בתי ספר - כן, ניתן להעיר להם על כך שבחרו במדריך גרוע או שהמדריך לא מספק להם את הציוד הנכון ואפילו את המדריך המנחית שכל כך חשוב ליוגב ולי.
גם אם אין ספר עזר מבצעי וגם אם אין מי שיפקח באפן רגולטורי על הספורט הזה ניתן להעלות את המודעות ורמת הבטיחות של כלל העוסקים בו.
אתרי הרחיפה בארץ סווגו בימי האגודה למצנחי רחיפה על פי מיומנות הטייסים. חלקם בגלל מגבלות בשדה בנחיתה, חלקם בגלל שטח ההמראה וחלקם עקב התנאים התרמלים השורים בהם בתקופות השנה השונות.
המעבר בין אתר רחיפה למתחילים לאתר רחיפה לטייסים מתקדמים הוגבל על ידי ותק בשעות טיסה ודרגת הטייס, לא בכדי.
אתר התבור כדוגמא סווג כאתר לדרגה 3 ולדרגה זו הייתם צריכים אז כ 70 שעות טיסה לפחות באתרי גובה (רכס לא נחשב)
סיווג זה נכתב ב"דם" של אלה שחוו תאונות כתוצאה מהנסיון המועט שהיה בארץ בעניני רחיפה.
לאמר היום שקורס מצבי חירום, הוא הדבר שיציל אתכם מהתאונה הבאה זו השטות הכי גדולה שהושמעה כאן, קורס מצבי חירום בא כהשלמה לידע תאורטי ונסיון מצטבר, ככל שהנסיון רב יותר הקורס הזה יעשיר אתכם יותר ככל שהנסיון דל יותר כך תצאו מהקורס הזה מתוסכלים יותר.
מקרה התאונה האחרונה דומה למקרים רבים אחרים שזכורים לי מאתר זה. לא פעם ראיתי חברה שיורדים נמוך מידי מעל בתי הכפר על מנת לתפוס את "המעלית" המיוחלת וחוטפים קריסות חזקות במצנחיהם.... השלב התאורטי לפיו זרימת האויר מעל תכסית שכזו מתפצלת ומתערבלת כנראה שפרח מזכרונם או לחילופין מעולם לא הוטמע בו.
זכורה לי במיוחד תאונה שבה מרחף שריחף בצד הצפון מזרחי של הכפר (מתחת לגובה העמדה) חטף קריסה שממנה השתחרר מטרים ספורים מהקרקע - את המרחף הזה לא ראיתי יותר בעמדות ואחרי זמן מה מחר את כל הציוד שלו (החדש) בחצי המחיר.
אני עדיין עומד על דעתי שהספורט הזה אינו מסוכן כל עוד שומרים על כללי הבטיחות הנכונים ויוצרים מרווחי בטיחות אישיים גדולים יותר.
מי שמסוכן הוא האנשים העוסקים בספורט , אותם חברה שיודעים הכל, שלא מוכנים להקשיב למנוסים מהם ושרוצים לקפוץ מהר מידי, רחוק מידי.
שימרו על עצמכם
עונת מעבר מהנה ובטוחה לכולנו
אורי שמיר