כתב נושא: גם F-16 דואה ללא מנוע  (נקרא 405 פעמים)

0 משתמשים ו- 1 אורח נמצאים בנושא זה.

מנותק ykedar

• מורשה רוח הקודש - הפורום הסגור
  • הכינוי שלי בלאק אנד דקר
בעניין: גם F-16 דואה ללא מנוע
« Reply #20 ב- : April 08, 2011, 12:09:54 pm »
צוק מטוס עם כנף סימטרית ומנוע ענק יודע ליצר עילוי רק בדרך אחת - מהירות מאוד גבוה. במהירות כזו המומנט קדימה הוא גורם מייצב חזק יותר ממרכז הכובד.

F-16 יודע לייצר עילוי בכמה דרכים נוספות (מעבר למהירות גבוהה):
1 - הגדלת זוית ההתקפה
2 - שינוי פרופיל הכנף (על ידי כנפוני שפת התקפה ומדפים בשפת הזרימה)
3 - דחף המנוע (בזוית התקפה גבוהה, ישנו רכיב משמעותי של דחף המנוע שפועל בכיוון של העילוי)

שילוב של הדרכים הנ"ל מאפשר טיסה נשלטת גם במהירויות נמוכות (בסקלה של מטוסי קרב...)

בנושא מרכז הכובד - המיקום שלו ביחס למרכז הלחץ האוירודינמי הוא הגורם המרכזי ליציבות המטוס: ככל שמרכז הכובד יותר קדמי למרכז הלחץ - המטוס יהיה יותר יציב. כאשר מרכז הכובד נמצא מאחורי מרכז הלחץ - המטוס בלתי יציב.

מנותק עמרי בנדטי

• הגעתי לאוסטרליה
  • מה תודה? תתלבשי!
    • דוא
« Reply #21 ב- : April 08, 2011, 02:14:08 pm »
אוי אוי אוי. עמרי אתה טועה. למרכז כובד יש קשר עם יציבות, וגם לפרופיל כנף (שזה קשור למרכז לחץ) וההשוואה לטיסנים לא קשורה פה בכלל צחי הסביר בדיוק למה...
חוצמזה שבטיסנים קח דלת של האמבטיה מהבית, שים לה מנוע והיא טסה...

אבל נו, אתה צודק עמרי.

קודם כל זה שהבנתם שאני תמיד צודק זה אחלה, זה יפתור המון בעיות.

ואני אמרתי שמרכז הכובד בהחלט קשור ליציבות, גם הזכרתי את הזרוע בין מרכז הלחץ למרכז הכובד בהקשר הזה.

דבר שני - מה שיעבוד בטיסנים יעבוד במטוסים - קח כלי טיס (דלת של אמבטיה) עם אותם מאפיינים - חוזק מבני, צורה, משקל יחסית לשטח הכנף ואמצעי הנעה באותו יחס - וזה יעבוד גם יעבוד.

פרופיל הכנף הסימטרי ע"פ צחי תורם לחוסר היציבות ואני אומר שזה זניח.

לפני שאתה מתווכח איתי תקרא קודם כל מה כתבתי.

ותשנן שאני תמיד צודק, זה יעזור לך בהתמודדות.

מנותק חגי

• הגעתי לאוסטרליה
אז איזה מטוס נוסעים פופולרי גם הוא לא יציב במישור העילרוד?
ואם כבר השוונו עם F15 שהוא כן יציב , אז איך ההבדל הזה בא לידי ביטוי בקרב אוויר בינהם? מה יוצא מכל האי יציבות הזאת?

נראה לי שהיחידי פה שבאמת מבין בתחום זה YKEDAR
מחשב הטיסה ב F16 מטיס את המטוס כיוון שמטוס לא יציב לא מאפשר הטסה בטוחה בידי אדם.
המשמעות של חוסר יציבות היא(ולא כפי שצחי כתב) נטייה להתבדרות עקב הפרעה מקרית
מה זה אומר?- אם המטוס טס במצב של שווי משקל והוא חולף בטרמיקה- ההפרעה שהיא למעשה עלייה קלה בזווית ההתקפה תגרום למטוס להחריף את ההפרעה ולהגדיל עוד ועוד את זוית ההתקפה
הדוגמה הקלאסית לאי יציבות בעלרוד הוא דף נייר A4 שמנסים להטיסו בדחיפה מאחורה. הוא או יתקפל כלפי מעלה או כלפי מטה.
פה נכנס המחשב ולמעשה כל הזמן מבצע תיקונים זעירים במהירות גבוהה מאד ששומרים את המטוס במצב הרצוי על פי הגדרת הסטיק

לצערי לא הצלחתי לעלות על השגיאה ב 1:33 , אולי מדובר בסגירת ברז ניקוז דלק?
« עריכה אחרונה: April 09, 2011, 12:45:34 am על ידי hgyzv »

מנותק צוק

• הגעתי לאוסטרליה
    • דוא
« Reply #23 ב- : April 09, 2011, 10:16:29 am »
אהבתי את ההסבר, אני חושב שהוא נותן פוש רציני להמחשה של הרוורס עם עגלה :)
אני יכול להפסיק מתי שאני רוצה...

מנותק צחי רייל

• מנהל פורום
  • הגעתי לאוסטרליה
  • ARTIK 4 29
    • דוא
« Reply #24 ב- : April 09, 2011, 11:08:53 am »
לא הבנתי מה הבעייה ברוורס עם עגלה  ::)

בהבדל קטן ברוורס עם עגלה יש ציר באמצע. אולי דוגמא יותר טובה למה שאתה מתכוון זה נסיעה מהירה עם הגה בסרן האחורי כמו הגה של מלגזה/קטפת שגם אצלם יש לכל סטייה נטייה להחריף ולכן ככל שהנסיעה בהם מהירה יותר היא קשה יותר שלא כמו בהגה בסרן הקידמי.

חגי תודה על ההסבר.
don't fly faster then your guardian angel

מנותק idomohar

• הגעתי לאוסטרליה
  • KARMA S
« Reply #25 ב- : April 09, 2011, 12:04:31 pm »
עמרי, כתבת שהf16 יציב אווירודינמית, אנשים שמבינים יותר ממך במטוסים האלה כאלה אמרו לך שהוא לא.

הדרך היחידה שלך עכשיו להמשיך להיות צודק זה להודות שטעית.

מנותק חגי

• הגעתי לאוסטרליה
הסבר על היתרון שבאי יציבות של F16 לעומת F15
« Reply #26 ב- : April 09, 2011, 01:53:53 pm »
בתצורה אוירודינמית של אי יציבות בעילרוד כפי שנאמר, מרכז העילוי של הכנפיים נמצא קדמי יותר ממרכז הכובד.
במצב הזה הגה הגובה אמור לייצר עילוי חיובי כדי לאזן את המטוס.
המצב במטוסים יציבים אוירודינמית הפוך- הגה הגובה למעשה מייצר עילוי שלילי(כלפי מטה!) כדי לאזן את המטוס.
אם תציירו את זה בצורה הכי בסיסית תבינו את הרעיון.
לכן כש 16 מנסה להגדיל את העילוי או להרים אף או בפנייה -לחדד את הפנייה, הגה הגובה למעשה מקטין זווית התקפה ומקטין עילוי (כשהמשמעות העיקרית פה היא הקטנת גרר הגה גובה). ב F15 (או בכל מטוס יציב אחר) הגה הגובה עושה ההיפך- ככל שנדרשת פנייה הדוקה יותר , הגה הגובה חופר יותר עמוק בזרימה כדי לייצר עילוי שלילי גדול יותר שיאפשר הגדלת זווית התקפה בכנף הראשית. פעולה זו של הגה הגובה יוצרת המון גרר. בקרב אוויר F15/F16 היתרון הגדול של ה 16 הוא יכולתו לפנות פנייה מיירבית תוך איבוד מהירות קטן יחסית ושמירה על הרבה אנרגייה. ה 15 כשמבצע פנייה מירבית מאבד המון אנרגיה ולמעשה תוך 10-20 שנית עלול לצנח ברמת האנרגיה  ב 100-250 קשר (מבחינת מהירות בהנחת שמירת גובה).
ברב המקרים איבוד מהיר של אנרגיה הוא חיסרון בקרב אוויר כשהיריב יכול לנצל את עודף האנרגיה לטיפוס מעליך ומשם הורדת אף מהירה וגילגול תוך הבאת אף לתוך סל שיגור.
במקרה אחד החיסרון הופך ליתרון . התרגיל נקרא תן לו לחלוף(תלל) - שבירה חזקה וסגירת מנוע תוך איבוד מהירות דרסטי ואם היריב לא נזהר ונשפך קדימה בשל חוסר יכולתו להרוס מהירות יש פה הזדמנות להפוך אליו ולייצר שיגור כשהיריב עובר מעמדה אחורית מאיימת למיקום קדמי חשוף.
במציאות הדברים כמובן לא כל כך שחור לבן אבל זה יתרון בולט מאד של ה F16 - שמירת אנרגייה גבוהה גם בתמרונים מאד קיצוניים.
הפעם האחרונה שהייתי בקרב אוור כזה היתה אי שם בשנת 1986...אבל אני חושב שבעיקרון של הדברים הוירודינמיים, הרבה לא השתנה.

מנותק ittai

• הגעתי לאוסטרליה
  • Gin Gliders Distributor in Israel
    • דוא
« Reply #27 ב- : April 09, 2011, 07:47:49 pm »
רצוי לקרוא את התגובות לפני שכותבים:

F-16 יודע לייצר עילוי בכמה דרכים נוספות (מעבר למהירות גבוהה):
1 - הגדלת זוית ההתקפה
2 - שינוי פרופיל הכנף (על ידי כנפוני שפת התקפה ומדפים בשפת הזרימה)
3 - דחף המנוע (בזוית התקפה גבוהה, ישנו רכיב משמעותי של דחף המנוע שפועל בכיוון של העילוי)

כל הדרכים הנ"ל נכונות לכל כלי טייס ממונע !!

F-16 צריך מהירות גבוהה לשם כך. כאשר סעיף 3 מתבטל כמו בסירטון בתחילת שירשור זה, ההתייחסות לנושא גוש הברזל והמהירויות משתנה.
Fly high fly far just do it on the safe side

מנותק עמרי בנדטי

• הגעתי לאוסטרליה
  • מה תודה? תתלבשי!
    • דוא
« Reply #28 ב- : April 09, 2011, 08:26:28 pm »
עמרי, כתבת שהf16 יציב אווירודינמית, אנשים שמבינים יותר ממך במטוסים האלה כאלה אמרו לך שהוא לא.

הדרך היחידה שלך עכשיו להמשיך להיות צודק זה להודות שטעית.

הדרך היחידה שלך להמשיך להיות צודק, היא להבין שאני אמרתי משהו מאוד פשוט:

קח את המטוס בצורה שלו - שים לו מרכז כובד בתוך המגבלות - יטוס ללא עזרת מחשב.
בניגוד למטוסים אחרים שיש להם בעית יציבות בסיסית - למשל חוסר במייצב כיוון - והם לעולם לא יטוסו ללא עזרת מחשב.

רוצה להמשיך להתווכח על אי הבנה כי זה כיף, או שאתה רוצה לקרוא, להבין מה כתבתי ולענות לעניין?