כתב נושא: פיתוח הסבר מדעי לשאלה: למה המצנח מסתובב בהטית הרתמה לצד ?  (נקרא 1019 פעמים)

0 משתמשים ו- 1 אורח נמצאים בנושא זה.

מנותק דייב - Dave - Charly Bravo

• Charly Bravo Paragliding
  • מורשה רוח הקודש - הפורום הסגור
  • מפעיל בובקט מתקדם
קראתי הרבה תאוריות על מצנחים, וכמובן כולנו יודעים שניהוג גוף מסובב את המצנח. השאלה היא באופן מדעי בהסתמכות על חוקי הפיסיקה, איך ולמה זה מתרחש?
מטרת הדיון המוצע כאן היא פיתוח הסבר ברור כדי לשלבו בשלל הידע בפאראויקי כמובן אחרי שנגיע להסכמה.
כלם מוזמנים לתרום.

מנותק צחי רייל

• מנהל פורום
  • הגעתי לאוסטרליה
  • ARTIK 4 29
    • דוא
החוק השלישי של ניוטון - every action has an equal and opposite reaction.

כמו שהמנוע דוחף את הפרופ לצד אחד הוא דוחף את הרתמה לצד שני. רק שהרתמה + טייס כבדים בהרבה ומרכז הכובד הנמוך מתחת למצנח לא נותן להם ממש להסתובב אז זה רק דוחף אותם קצת הצידה והפרופ הקל מסתובב מהר.

מאותה הסיבה יש למסוק רוטור קטן בזנב כדי למנוע ממנו להסתחרר בכיוון ההפוך מכיוון סיבוב הרוטור העליון.
ותשאל את אדרי מה קורה שהקטן הזה מפסיק לעבוד.
don't fly faster then your guardian angel

מנותק באבי שחר

• הגעתי לאוסטרליה
    • דוא
צחי אתה בסדר?!

מנותק אמיר מליק

• That's all she ever thinks about Riding with the wind.
  • מנהל פורום
  • הגעתי לאוסטרליה
  • אפסילון 5 - הבחור בתמונה למעלה "שמח"
    • אמיר מליק בפייסבוק
    • דוא
כל פעולה, לא משנה כמה קטנה, מניעה מיתר  ביקום

מליקום בניית אתרים - צור קשר : [email protected]

מנותק צחי רייל

• מנהל פורום
  • הגעתי לאוסטרליה
  • ARTIK 4 29
    • דוא
באבי משום מה הייתי בטוח שהשאלה היא על מנוע, אני הולך לישון  zzz

מנותק רולי

• הגעתי לאוסטרליה
  • +MARGARITA GIN CARRERA
    • דוא
כן אדרי.... זה הדיון המעניין באמת
אם אתה גבר תענה:
מה קורה שהקטן מפסיק לעבוד! :'(
מרחף כרוני עכשיו עם מצנח

מנותק יובל - נשרק'ה..... נשר מצנחי רחיפה

• הגעתי לאוסטרליה
  • הדרך לעמדה רצופה כוונות להגיע
    • דוא
כן אדרי.... זה הדיון המעניין באמת
אם אתה גבר תענה:
מה קורה שהקטן מפסיק לעבוד! :'(

הרגת אותי מצחוק.
ולא ברורה לי השאלה והדיון .

מנותק צחי רייל

• מנהל פורום
  • הגעתי לאוסטרליה
  • ARTIK 4 29
    • דוא
טוב אז אני עוד חייב לצ'רלי הסבר על למה המצנח פונה בזמן הטיית גוף (ולא למה המנוע גורם להטייה). והאמת שזה לא ממש מסובך.

מכירים כשמניפים מצנח ברוח צד הוא מנסה להתיישר מול הרוח?  אז זה זה.

כשאתה מטה את המשקל לצד אחד של המצנח אתה מכניס את הכנף להטייה לצד אליו נשענת (נגיד שמאלה). עכשיו כשהכנף לא ישרה זרימת האוויר מחליקה טיפה לכיוון הצד הגבוה יותר, במקרה שלנו ימינה. ז"א שעכשיו האוויר זורם על הכנף לא ישר משפת ההתקפה לשפת הזרימה אלא בזווית קלה משמאל. וכמו שכבר הבנו למצנח יש נטייה לנסות להתישר מול זרימת האוויר ולכן הוא פונה שמאלה.

ולמי שלא מבין "אז למה שאני טס ברוח צד אני לא פונה לתוך הרוח?" רק נזכיר שאתה טס בתוך גוש האוויר שלא כמו בהנפה שאתה עומד על הקרקע. אגב גם באוויר אם המצנח מקבל גאסט מהצד הוא יסבסב קצת לכיוון ממנו הגיע הגאסט, לדוגמא בשוליים של תרמיקה לפעמים יש אוויר שנשאב לתוכה ואוהב לסבסב את המצנח החוצה ממנה.

מנותק עופר

• מצאתי פסיפס
    • דוא
כשאתה מטה את המשקל לצד אחד של המצנח אתה מכניס את הכנף להטייה לצד אליו נשענת (נגיד שמאלה). עכשיו כשהכנף לא ישרה זרימת האוויר מחליקה טיפה לכיוון הצד הגבוה יותר, במקרה שלנו ימינה. ז"א שעכשיו האוויר זורם על הכנף לא ישר משפת ההתקפה לשפת הזרימה אלא בזווית קלה משמאל. וכמו שכבר הבנו למצנח יש נטייה לנסות להתישר מול זרימת האוויר ולכן הוא פונה שמאלה.

צחי, אותך לאיתי אלמוג !!!

זאת סוגיה יפה ומעניינת, אני מתפלא שאף אחד לא מגיב למה שכתבת.

ואני לא מתכוון לאלו שלא אוהבים  לייעץ בחינם.   lugh

רמז : האויר זורם על הכנף תמיד כנגד כיוון התנועה,  והעילוי משיק  לכנף, ולא לשכוח את עניין המטוטלת.

עופר ג.

מנותק צחי רייל

• מנהל פורום
  • הגעתי לאוסטרליה
  • ARTIK 4 29
    • דוא
עופר האוויר זורם כנגד כיוון התנועה כשהכנף ישרה, כשיש הטייה נוצרת החלקה של הכנף לצד התחתון מה שגורם לאוויר לזרום טיפה לכיוון הצד העליון (שינוי הזווית הוא קטן אבל קיים ומשפיע). אגב זה גם אחד הגורמים למהירות השקיעה לעלות בזמן סיבוב.
העילוי לא קשור כרגע (לפחות לא לסיבה למה המצנח פונה).
מטוטלת אולי קשור לכניסה וליציאה לא ממש ישיר למנגנון שגורם לכנף לפנות.

מנותק אמיר מליק

• That's all she ever thinks about Riding with the wind.
  • מנהל פורום
  • הגעתי לאוסטרליה
  • אפסילון 5 - הבחור בתמונה למעלה "שמח"
    • אמיר מליק בפייסבוק
    • דוא
כל פעולה, לא משנה כמה קטנה, מניעה מיתר  ביקום

מליקום בניית אתרים - צור קשר : [email protected]

מנותק עמית דונסקי

• הגעתי לאוסטרליה
  • מנוע Black Devil, חופה Thrust 09. הפייסטה למכירה.
    • דוא
צחי, כפי שכתב עופר ומבלי להכנס לפיזיקה יותר מדי; העילוי פועל בניצב למישור הכנף.
כאשר הכנף נוטה הצידה, הכלל הזה ממשיך להתקיים, אלא שכעת מישור הכנף כבר אינו אופקי, ה"ניצב למישור הכנף" הוא כבר "חלק למעלה וחלק הצידה", ולכן הרכיב האנכי של הוקטור קטן יותר, דהינו "פחות כח כלפי מעלה" וכתוצאה מכך קצב השקיעה גובר.

לגבי הסיבה להטיית הכנף בניהוג גוף: ההשענות לצד אחד גורמת ל"שבר" במרכז הפרופיל. אפשר לראות את זה בעין כשנשענים חזק.
מה לעשות - בטבע הכל שואף לשווי משקל, ולכן החופה "רוצה לתקן" את העוות. זו גם הסיבה שמצנח פונה אל הרוח בהנפה. הוא "רוצה" ליצור שווי משקל בין הכוחות המופעלים.
זה כמובן הסבר פשטני, אבל הבטחתי לא להכנס לפיזיקה.

מנותק יורם אגמון

• הגעתי לאוסטרליה
    • דוא
אני מסכים עם הניתוח של צחי ועמית, בנוסף הטית הכנף הפנימית כלפי מטה עקב איבוד כח עילוי, יוצרת מצב שמשקל המרחף נתמך יותר על ידי הכנף החיצונית מאשר הפנימית וזהו הכח המאזן את כח העילוי הגדול יותר שנוצר בכנף החיצונית.
זה בניגוד אולי לאיטואיציה הראשונית - שהיא מוטעית שהכנף הפנימית לכיוונה נשענים סוחבת יותר משקל.

מנותק באבי שחר

• הגעתי לאוסטרליה
    • דוא
לפי מה שצחי כותב- בזמן נתון, כמות גדולה יותר של אויר זורמת מתחת לצד הגבוה יותר של הכנף (הצד החיצוני לסיבוב שאליו האויר "מחליק") ביחס לצד הנמוך וביחס לחלק העליון של אותו הצד.

לגבי עומס (כהמשך לדברי יורם), אנחנו בעצם רק מסתובבים ברתמה, כלומר- אם נסתכל על הרתמה, המייתרים משני הצדדים והחופה כעל יחידה סגורה אחת, אז אנחנו כמו גלגל שמסתובב בתוכה ומסובב איתו את כל היחידה הזאת אך המשקל נשאר אותו הדבר בשני הצדדים.
« עריכה אחרונה: November 08, 2010, 03:07:13 pm על ידי באבי שחר »

מנותק נמרוד רותם

• מפעיל בובקט מתקדם
    • פטנטים
    • דוא
הדברים שנאמרו נכונים, אבל הנה הסבר מפורט יותר.

1- במצב טיסה ישר ואופקי יש לנו כוח עילוי הפועל כלפי מעלה בלבד (מתואר בתמונה)

2- כאשר מטים את הגוף לצד אחד, הכנף נוטה (עולה) לכיוון השני (מתואר בתמונה השנייה).
במצב כזה, ישנו ווקטור עילוי כלפי מעלה, ווקטור נוסף הצידה (הרכיבים הללו מתקבלים מפירוק של ווקטור העילוי הניצב לכנף).

הרכיב האנכי של העילוי הוא תמיד בכיוון ההפוך לכוח שמפעיל המשקל של הטייס (רכיב אנכי של עילוי כלפי מעלה, משקל כלפי מטה). אך הרכיב הצידי של ווקטור העילוי הוא ניצב למשקל, ולכן גורם לפנייה הצידה.

את אותה התופעה ניתן לראות בעלים של עצים מסויימים. העלה בנוי עם גרעין כבד בצד אחד, כך שבנפילתו הוא יוצר תנועה ספיראלית.

אגב, התופעה מורגשת דווקא כאשר מרכז הכובד הוא נמוך, למשל במטוסים עם דיהדראל, כנף עילית, או מצנחי רחיפה. התופעה כמעט ולא מורגשת במטוסים עם כנף תחתית ללא דיהדראל.

פטנטים
תוכנה לניתוח גיאומטרי ותמחור חלקים בהדפסה תלת ממדית:
www.GizmoParts.com

מנותק ארנון הר לב

• הגעתי לאוסטרליה
  • עגור מצנחי רחיפה 1977
    • www//flyagur.co.il
    • דוא
שלום צ'רלי, אני מקווה שההסבר ישכנע אותך!

פניה עקב הטיית הגוף במצנח רחיפה,

לכולנו ברורים מספר פרטים פיזיקאליים
1.   העילוי הנוצר הינו ניצב לכנף.
2.   הכנף הינה אנדרלית.

כך שבעצם חלקים של הכנף (של המצנח הרחיפה) אינם יוצרים את העילוי כנגד משקל הטייס, אפשר לראות שהם יוצרים עילוי לצידי כיוון הטיסה. כאשר הטייס מטה את גופו נוצר מצב בו צד אחד הצד איליו מטים את הגוף (ההטיה) מקבל ערך פיזי גדול יותר מהצד השני, זהו הכוח אשר גורם למצנח לנוע  לכיוון הצד הנמוך. בעצם אנו מקבלים ניהוג צידי אשר ערכו המשוער כ 10% מיכולת הניהוג של המצנח.
הפעולה הזו מאפשרת לנו להתגבר על תופעת "התגובה המשנית" אשר מופיעה עם משיכת ידית ההיגוי (ברקס).

בברכה

ארנון הר לב

עגור מצנחי רחיפה
ארנון הר לב – 054-2454346
  עגור  מצנחי רחיפה - כנסו לאתר החדש
http://www.flyagur.co.il

מנותק יורם אגמון

• הגעתי לאוסטרליה
    • דוא
הציור של הכנף בתגובה של אנונימו לא מדויק, אורך המיתרים נשאר קבוע ושווה בשני צידי הכנף.
הציור מסביר את היווצרות רכיב העילוי המתנגד לכוח הצנטריפוגלי בזמן סיבוב הכנף באופן כללי וזה מסביר מה קורה כאשר הכנף כבר בסיבוב, אבל כדי להסביר למה הכנף התחילה להסתובב בגלל הטית הגוף צריך לשרטט את הכוחות הפועלים על כל אחד משני צידי הכנף וזה יתאים להסבר של עמית.

מנותק דייב - Dave - Charly Bravo

• Charly Bravo Paragliding
  • מפעיל בובקט מתקדם
תודה לכל המגיבים. לפי מיטב הבנתי, יש משהוא בכל התגובות. אני מאייר ומחר אשלח את ההסבר שלי.

מנותק נמרוד רותם

• מפעיל בובקט מתקדם
    • פטנטים
    • דוא
הציור של הכנף בתגובה של אנונימו לא מדויק, אורך המיתרים נשאר קבוע ושווה בשני צידי הכנף.
הציור מסביר את היווצרות רכיב העילוי המתנגד לכוח הצנטריפוגלי בזמן סיבוב הכנף באופן כללי וזה מסביר מה קורה כאשר הכנף כבר בסיבוב, אבל כדי להסביר למה הכנף התחילה להסתובב בגלל הטית הגוף צריך לשרטט את הכוחות הפועלים על כל אחד משני צידי הכנף וזה יתאים להסבר של עמית.

הציור מתאר מצב מייד לאחר הטיית הגוף, ולא בזמן סיבוב.
אני חולק על דעתך, אורך המיתרים היחסי לא נשאר קבוע.
כאשר מטים את הגוף לצד ימין, המיתרים של כנף ימין מתקצרים ביחס למיתרים של כנף שמאל, כיוון שנקודת העיגון שלהם נמוכה יותר.
כלומר, נקודת החיבור לריתמה בצד ימין נמוכה יותר מנקודת החיבור בצד שמאל.
בדיוק בגלל זה, תגובת המצנח להיגוי גוף תיהיה חריפה יותר, ככל שהמרחק של נקודות העיגון מהמרכז גדולה יותר.
אם נחבר את כל המיתרים לנקודה אחת במרכז הפופיק, לא תיהיה שום השפעה להטיית הגוף, אך אם נחבר את המיתרים באזור המותניים, תנועה קטנה של הגוף תיצור הבדל משמעותי באורך המיתרים ולכן תגרור פנייה חריפה יותר.

ה
פטנטים
תוכנה לניתוח גיאומטרי ותמחור חלקים בהדפסה תלת ממדית:
www.GizmoParts.com

מנותק אבי שאול

• הגעתי לאוסטרליה
  • זבוב זבוב אבל ... יש כנפיים
    • דוא
אנונימו אתה טועה בניסוח
אורך המיתרים לא משתנה
אם המיתר 6 מטר הוא ישאר 6 מטר