כתב נושא: טיסה כאוטית בזכרון  (נקרא 666 פעמים)

0 משתמשים ו- 1 אורח נמצאים בנושא זה.

מנותק חיים אוסין - קרלוס

• מורשה רוח הקודש - הפורום הסגור
  • מצאתי פסיפס
  • The art of letting go...
    • בלוג - נפאל
    • דוא
טיסה כאוטית בזכרון
« ב- : July 07, 2010, 01:15:26 pm »
שתי המראות היו לי היום. הראשונה, כמדומני סביב השעה אחת, דקות ספורות אחרי איתן. איתן נלחם קצת, ותוך דקות היה 400 מטר מעל העמדה. הרכס לא החזיק, אבל התרמיקות כבר עבדו יפה. עובדה.

יצאתי ומיד התברגתי, מה שהביא אותי לגובה נוח מעל הרכס. מספר סיבובים, ואני מתחיל לעשות דרכי במעלה הרוח. רכיב דרומי לוקח אותי צפונה, ואני איתו.

איפה אני ואיפה להרגיש את האוויר? איפה למדוד את הסייקלים של התרמיקות? איפה המחשבה שאם זו בועה, ואני מאבד אותה, אני למטה? כשהאגו טס, הטייס לא שם...

כשהעילוי מסתיים לי מעל העץ הגדול בצפון החממות, אני עובר למצב הצלה. השאלות לעיל באו שניה אחרי הנחיתה ומייד אחריהן מנטרה חדשה: לא מספיק ללמוד מטעויות, צריך להפנים את הלקח.

אני כותב בתקווה להחדיר לעצמי את המסר – לא לקחת סיכונים מיותרים.

אורון אוסף אותי מהשדה ואומר לי שהוא ראה את הטעות. אני אומר לו: לא מספיק ללמוד מטעויות...
בצער רב נפרדים ממני שלושת המוסקטרים. אורון, איתן ואילן נאלצים לחזור לעולם האמיתי, בדיוק כשהתנאים מתחילים.

אני נותר לבד בעמדה. השעה שתיים וחצי. אחת וחצי בזמן אמיתי. השמש עברה בקצת את אמצע השמיים, ולפי כל שקראתי, זהו זמן התרמיקות. הרוח התמערבה והתחזקה לכדי 17 – 25 קמ"ש.
דומיניק מביאה לי את הרגל ואני פורס. מחזוריות של 9 דקות בין משב חזק  אחד לשני. אני יוצא במשב בינוני כ- 3 דקות לאחר משב חזק.

שלוש ורבע שעות אחרי נחתתי, לאחר הטיסה ההזויה ביותר שהייתה לי אי פעם.

הטיסה הזאת הייתה טיסת אימון מתקדם באש חיה. טסתי בימים אלימים יותר, לא זה העניין. העניין בטיסה הזאת היה הכאוטיות המוחלטת של האוויר. באוויר יש תמיד מימד כאוטי. כאוטיות מוחלטת יכול להישמע כמו חזרה על מושג, אבל תאמינו לי, המים היו רטובים מתמיד. באמת.  לא היה רגע אחד בו יכולתי לתכנן את הצעד הבא. סבסטיאן חוזר אליי ואומר לי לא לנתח את האוויר, לחוש את האוויר.

בשעה הראשונה אני מתאמן על סיבובים נקיים בתרמיקות. (תודה, איתי) התרמיקות חזקות ולא הכי סלחניות. רכיב דרומי לוקח אותי שוב ושוב לכיוון הוואדיון שבין חוות הברון לגבעת עדן. את שיעור הוואדי הזה, למדתי והפנמתי. צפונה כן, מזרחה לא, ואני חוזר בסיבוב החוצה מעל החממות הצפוניות. אפשר לראות מבעוד מועד התנתקות של תרמיקות לפי הניילונים הזזים של החממות. מספר פעמים, במקום להמשיך במסלול המתוכנן חזרה לרכס, אני עוקב אחר משיכת הכנף החוצה ומתברג יפה. 140 מטר מבטיחים לי חזרה לעמדה אם אני מאבד את הבועה. ללמוד, להפנים, ליישם...

באחת הפעמים, אני חוזר לרכס מעל העיקול הקעור מעל הכביש מתחת לעמדה, עובר את המלון, ובאמצע היער קצת מתחת לגובה מבטחים חוטף קריסה של כנף ימין. קריסה מאסיבית, אני משער סביב ה60 אחוז, לפי הטלטול ועוצמת הפתיחה. 
עכשיו, אני כותב, ורואה את הסרט, והסרט רץ לי מהר מדי. אני מרגיש את הצורך לשים כתוביות, כי אחרת איך אני יכול להסביר תגובה בחלקיקי שניה? אז זהו, שההסבר, הניתוח, המילים, מגיעות רק אחרי. האירוע עצמו היה אילם. לא היו מילים, לא הייתה מחשבה, לא היה זמן.

טלטול
תחילת נפילה ימינה
זריקת גוף שמאלה
צמרת עץ ירוק מתקרבת
איזון עדין ימינה
טא – טאך!!! פתיחה
מבט מעלה
המשך טיסה בעילוי דרומה
מבט למטה
תחילת נשימה, פנימה
תחילת מחשבה
ירדת אדרנאלין
הוצאת אוויר והפטרת "ראבאק!!!"

בקצה היער, מעל הבית עם הגג האדום בקצה הרחוב אני נכנס לעילוי חזק, מסתובב לתוכו, עולה מהר, מתברג לליבה ונסחף איתה דרומה. כנראה שהוואריו של יובל כן בסדר, כי תוך פחות מדקה אני ב500 מטר גובה. 8 מטר לשניה. דגלי ישראל בבתים שעל הרכס רוקדים הורה, מסתכלים אחד על השני. שק הרוח מעל המלון מסתכל ישירות אליי, ענק חד עין דביל שלא מבין איך קיבל שינוי של 120 מעלות תוך פחות משלוש דקות.

גם אני לא, אבל אני מבין שזה הזמן להגדיל מרווחי בטיחות, והזדמנות להתאמן על הצמד תחושה-תגובה במימדי מיקרו טיסה.

בשיחה עם צחי קיבלתי הסבר על ההבדל בין לטוס בתנאים כאלה, לבין להמריא בתנאים כאלה.
תקציר השיחה: בתנאים כאלה לא בטיחותי להמריא.
להיות באוויר זה עניין אחר, אישי. אני, מברך על כל אפשרות להיות באוויר וללמוד להתמזג איתו.

טיסה בתנאי חוסר יציבות גדולים דורשים היערכות פיזית ומנטאלית.

לפעמים, אני חוזר לכיתה א'. אתמול תירגלתי שוב ושוב את חוק מספר אחד לטיסה ממושכת:
"Get comfortable in the air" – תביא את עצמך למצב נוח באוויר.

שמתי לב שבאוויר מחותחת יש לי נטייה להישען קדימה, כאילו זה יעביר אותי את המיכשול. הסתכלתי על הטייסים הטובים, שוכבים בתוך הגונדולות שלהם, תנועת הגוף מוגבלת להשענות לצדדים. שוב ושוב מצאתי את הראש שלי בין הוויליינס ושוב ושוב החזרתי עצמי אחורה, נשען לתנוחה נינוחה יותר, מאפשר לעצמי לקלוט טוב יותר את מרחבי האוויר. הרוגע מאפשר חיפוש אקטיבי לשינוי בתנאים, עם עין כל הזמן על האופק. אהבתי שלט בכניסה לאור יהודה: "חפש ילדים בכביש", להבדיל מהמוכר ופאסיבי יותר "זהירות, ילדים"

שלכם,
קרלוס

מנותק גולדי

• הגעתי לאוסטרליה
  • Gin Bollero III
    • דוא
בעניין: טיסה כאוטית בזכרון
« Reply #1 ב- : July 07, 2010, 01:21:07 pm »
פשוט נפלא!!!

"...השחף המגביה עוף הוא זה המרחיק ראות..."

הזמן עושה את שלו והוא מזור לכל שכואב
אם לאלוהים לקח שישה ימים לברוא את כל מה שיש כאן
מי אני ש-א-מ-ה-ר ואנסה לשנות את הכל
כי הכל קורה ממילא בתחושה כזו שכל דבר בא במקומו

מנותק sefidori

• הגעתי לאוסטרליה
    • דוא
« Reply #2 ב- : July 07, 2010, 01:56:05 pm »
קרלוס.
התחברתי לקטע בו אתה נשען קדימה כשיש אוויר מערבולתי.
חשבתי שרק אני מרגיש ככה יותר בטוח.
מעבר לכל סיפור הטיסה, המסקנות והלקחים שאני מזדהה עם רובם...דווקא ההשענות קדימה באויר לא ברור גורמת לי לתחושת בטחון מדומה.
אחרי שהכל נרגע אני שב למצב שכיבה.
שמחתי על השיתוף.
« עריכה אחרונה: July 07, 2010, 06:38:11 pm על ידי sefidori »
הכי כיף זה לרחף witch
God Is a Paraglider

מנותק גולדי

• הגעתי לאוסטרליה
  • Gin Bollero III
    • דוא
« Reply #3 ב- : July 07, 2010, 02:24:49 pm »
אני נזהרת מלהמריא בתנאים שבהם אשען קדימה... אבל אחד מהדברים שזכורים לי מהטיסות הראשונות בקורס דרגה 2 הוא ההוראה החוזרת בקשר "תשעני אחורה!" ו-"שוב את נשענת קדימה..."
כנראה זה אינסטינקט.

אם לאלוהים לקח שישה ימים לברוא את כל מה שיש כאן
מי אני ש-א-מ-ה-ר ואנסה לשנות את הכל
כי הכל קורה ממילא בתחושה כזו שכל דבר בא במקומו

מנותק שוקי ציוני

• הגעתי לאוסטרליה
    • דוא
« Reply #4 ב- : July 07, 2010, 02:29:43 pm »
תחזור שוב על פתיחת המצנח (לאחר הקריסה),,!?!?!?!?

ברצינות,,,כאילו הייתי איתך בטיסה.

מנותק sefidori

• הגעתי לאוסטרליה
    • דוא
« Reply #5 ב- : July 07, 2010, 02:48:46 pm »
מענין לדעת כמה מאיתנו מדברים לעצמם או למצנח במהלך טיסה  ;D
הכי כיף זה לרחף witch
God Is a Paraglider

מנותק ittai

• הגעתי לאוסטרליה
  • Gin Gliders Distributor in Israel
    • דוא
« Reply #6 ב- : July 07, 2010, 05:01:09 pm »
אלי בינון  שאל אותי האם כדאי ללכת לזיכרון בימים כאלו בשעה 14:00 - 13:00 ?

עניתי לו:

אם מתחשק לך להטלטל ולהתקפל אז תלך.

קרלוס,

בימים של התחממות וצפונית הבאלגן בזיכרון כפול ומכופל.
« עריכה אחרונה: July 07, 2010, 07:36:19 pm על ידי ittai »
Fly high fly far just do it on the safe side

מנותק אמיר ליפשיץ

• הכינוי שלי בלאק אנד דקר
    • דוא
« Reply #7 ב- : July 07, 2010, 06:30:40 pm »
יפה, כל יום לומדים משהו

מנותק tomtom

• הגעתי לאוסטרליה
    • דוא
« Reply #8 ב- : July 07, 2010, 10:27:03 pm »
ראיתי אותך ועוד מישהו בסביבות 16:00 בדרכי למבחן בטבעון מת"א האוטו נוסע ישר ואני כמעט יוצאת מהחלון שליד הנהג...
כמעט שנכנסתי באוטו שלפני . תחושת קנאה מלאה כל חלק בגופי.

חייבת להגיד שגם אני ממש מתחברת לתופעת ההישענות קדימה.
 בזמן האחרון ממש שמתי לב לעניין ומנסה לתפוס את עצמי ולהישען חזרה , זה עוד אחד מהאינסטינקטים הטבעיים שלנו להתכווץ בסטרס  , מה הטיפ להשתחררות מהעניין? (חוץ ממודעות וניסיון)

מישהו מגיע מחר בבוקר לתבור?

avner83

• אורח
« Reply #9 ב- : July 07, 2010, 11:02:57 pm »
אכן כן היה שמח היום !!

אני המראתי ישר אחרי  שקרלוס נחת

האמת שהיה מאוד מאתגר להחזיק בין כל הסינקים החזקים ,ובלי הרכס בכלל.

ומדי פעם גם לפגוש איזה +4 על חצי כנף , בכלל היה ממש מוזר , יצא  לי לטרמל על בועה כל כך קטנה שרבע סיבוב אני ב+4 חצי +0.5 ורבע במינוס 1  ככה הגעתי בערך ל400

נצלתי את הרכיב הצפוני ואת הגובה לטייל וטסתי לצומת מעגן מיכאל ומעל מערת קברה (שבניתי עליה  לתרמיקה והיא אכזבה)

בקיצור הטיסה הייתה ממש מהנה..... 

קצת פחות מהנה היה להתגלגל בטרמפים וברגל עם התיק בחזרה לעמדה,
אבל אני מניח שזה חלק מהספורט , לא  ???

מנותק חיים אוסין - קרלוס

• מצאתי פסיפס
    • בלוג - נפאל
    • דוא
« Reply #10 ב- : July 07, 2010, 11:13:12 pm »

בזמן האחרון ממש שמתי לב לעניין ומנסה לתפוס את עצמי ולהישען חזרה , זה עוד אחד מהאינסטינקטים הטבעיים שלנו להתכווץ בסטרס  , מה הטיפ להשתחררות מהעניין? (חוץ ממודעות וניסיון)

זה מתחיל מזיהוי.
זיהוי מצב הלחץ.
יש בקייקים בנהרות כלל שנקרא "knees to the nose"
ברכיים לאף זה מה שאתה עושה כאשר אתה נשטף למים.
באותו רגע של ערבוביה פיזית ונפשית תזכור רק דבר אחד. זה מה שיציל אותך.

אצלנו זה פחות דרמאטי, וכל אחד יכול למצוא לעצמו את שהכי מתאים לו לשרשרת זיהוי - תגובה.

אני הייתי אומר לעצמי " אתה טס, אתה בנפאל"
לנשום עמוק ולנשוף החוצה באיטיות אולי יכול לעזור.

מנותק עמרי בנדטי

• הגעתי לאוסטרליה
  • מה תודה? תתלבשי!
    • דוא
« Reply #11 ב- : July 07, 2010, 11:26:42 pm »
ראיתי אותך ועוד מישהו בסביבות 16:00 בדרכי למבחן בטבעון מת"א האוטו נוסע ישר ואני כמעט יוצאת מהחלון שליד הנהג...
כמעט שנכנסתי באוטו שלפני . תחושת קנאה מלאה כל חלק בגופי.

מישהו מגיע מחר בבוקר לתבור?

לפתוח את הקרבינות  :P

מנותק tomtom

• הגעתי לאוסטרליה
    • דוא
« Reply #12 ב- : July 08, 2010, 12:54:05 am »
אז כנראה בגלגול קודם הייתי חזק בעניין רפטינג נהרות . lugh
כי עכשיו שאתה מזכיר את זה נראה לי שאוטומטית גם הברכיים שלי מתכנסות לכיוון הבטן במצבים הללו
(וזו לא פעם ראשונה שצוחקים על הישיבה שלי בריתמה )
לא כל הזמן אבל בטרמיקות החזקות בהחלט . רק לאחר כמה רגעים כשאני מתחילה להרגיש את הבטן
וקולטת את הפוזיציה של הגוף,אומרת לעצמי מה קרה ? מה הלחץ ? הכל טוב תירגעי .... מיישרת רגליים ונשענת אחורה  
כנראה זה באמת רק עניין של אימון והחלפת אינסטינקטים באינסטינקטים של ציפורים ... נכון צ'ינו?

מנותק ittai

• הגעתי לאוסטרליה
  • Gin Gliders Distributor in Israel
    • דוא
« Reply #13 ב- : July 08, 2010, 06:57:09 am »
בבוא היום תעברי לריתמה נוחה באמת ותגלי שאין צורך לכווץ את הבטן ו/או להשען קדימה (האינסטינקט נעלם שנוח).
Fly high fly far just do it on the safe side

מנותק ialmog

• מפעיל בובקט מתקדם
אז למה אנחנו (וגם אני במצבים מסויימים, גם אחרי כל השנים) בכל זאת נשענים קדימה?

אז נכון שאצל רובינו זאת פעולה אוטומטית, כזו שכשאנחנו הופכים מודעים לה נראית לנו "לא מקצועית" ולא נכונה, שאולי מראה לכל העולם שאנחנו בלחץ, ומגיבים כמו מישהו לחוץ...

אז זהו, שזה באמת ככה, לפחות מבחינת הלחץ.

כמה תובנות אליהן הגעתי במהלך השנים, בעיקר כשעוד ניסיתי לשנות את הנטיה הטבעית הזו:

יש מצבי טיסה שמעלים את המתח. ככל שרמתך גבוהה יותר, פחות מצבים ילחיצו אותך ותרגיש\י נינוח\ה יותר במצבים שבעבר הלחיצו אותך.

להכריח את עצמך להתנהגות פיסית "נינוחה" כשאת\ה למעשה לא, טוב אולי כדי לעבוד על הקהל אבל למעשה מהווה דבר נוסף להתעסק בו ומקצה (הרבה) משאבים מנטליים שעדיף להפנות לגורמים אחרים.
אל תתעסקו בשטויות.
אם באופן לא רצוני אתם נשענים קדימה- משהו לא מוצא חן בעיניכם וכנראה דורש תשומת לב ותפעול זהיר, נכון ומדוייק של המצנח. הטיסו את המצנח ותדאגו לסטייל אחר כך. (אם המצב הוא כזה שתוספת הגרר של ישיבה זקופה מהווה את ההבדל בין מעבר מכשול לאי מעבר, אזי ההטסה הנכונה הינה מזעור מקדם הגרר: היינו הורדת זווית התקפה למינימום האפשרי, מעבר לתנוחת שכיבה- כשמרגישים את המעבולות של הנעליים על הפנים, ומיקום הזרועות מאחורי הויליינס). כשהמצב יראה לכם יותר בשליטה התנוחה ה"נינוחה" תבוא לבד.

יש סיבה לכך שאנו מרגישים טוב יותר בישיבה זקופה. הפרספקטיבה שלנו טובה יותר (והיא זו שאנו מורגלים בה בכל פעילות אחרת המשלבת תנועה עם תגובה) ושדה הראייה שלנו פתוח יותר.
בונוס נוסף של ישיבה זקופה: הסיכוי שלכם להיכנס לטוויסט במקרה של סחרור או רצף (CASCADE) קטן משמעותית מאשר במצב שכיבה בשל המומנט הנמוך בהרבה הפועל על גוף זקוף בסיבוב על ציר אנכי.
בונוס אחרון: בגובה נמוך קל יותר (או אולי קשה פחות) לבצע גלגול צנחנים ולהוציא נחיתה אם פחות נזקי גוף אם הרגליים כבר למטה.

היתרון היחידי (אבל עם פוטנציאל להיות קריטי!) של הישיבה ה"נינוחה" והלא נינוחה בעליל הוא ביצועים (מהירות אוויר ומכאן חדירות ויחס גלישה). בתנאים גבוליים- זה יתרון כלל לא זניח, אבל ראבאק, אם הגעתם למצב כזה כדאי שתהיו מסוגלים להקצות משאבי מוח להכרחת הגוף לישיבה "נינוחה" מבלי לגרוע מיכולתכם להרגיש את האויר ולהטיס בהתאם.

בכל מצב אחר, אם עברתם שלא במודע לישיבה זקופה, כנראה שככה תטיסו טוב יותר.
לא מוצא חן בעיניכם? טוסו יותר.
עדיין לא מסתדר לכם? טוסו רק בתנאים רגועים.
עדיין לא? כנראה שאתם פשוט לא בנויים להטסת מצנחי רחיפה.

באשר לי, אני הפסקתי להילחם בזה לפני שנים. אני מאלץ ישיבה "נינוחה" בתחרויות, ובמצבי קיצון כשכל קמ"ש נחשב. בכל מצב אחר אני פשוט יושב ישיבה נינוחה.

שיהיה לכם רק נוח!

מנותק חיים אוסין - קרלוס

• מצאתי פסיפס
    • בלוג - נפאל
    • דוא
בונוס נוסף של ישיבה זקופה: הסיכוי שלכם להיכנס לטוויסט במקרה של סחרור או רצף (CASCADE) קטן משמעותית מאשר במצב שכיבה בשל המומנט הנמוך בהרבה הפועל על גוף זקוף בסיבוב על ציר אנכי.

דיברתי עם אבי שאול, שהזכיר לי שבקורס SIV עוברים לישיבה כאשר הגוף בין הוויליינס בתרגילים מורכבים, על מנת שלא להיכנס לטוויסט. אני זוכר את זה בביצוע תרגיל הזדקרות בקורס.
ישיבה כזו, זקופים קדימה כאשר הגב מרוחק ממשענת הגב של הרתמה, בוודאי אינה נוחה לאורך זמן.

הישענות רגועה היא כנראה מילת המפתח.

איתי, לגבי שדה הראיה, מצאתי כי עבורי, השענות כך שהקרבינות נכנסות לשדה הראיה שלי מאוד עוזרת, בעיקר בתוספת של מימד וויזואלי לעליית קצות הכנף.

תודה על כתיבה מקסימה.

מנותק גולדי

• הגעתי לאוסטרליה
  • Gin Bollero III
    • דוא
« Reply #16 ב- : July 08, 2010, 03:32:06 pm »
איתי אלמוג - תודה!

(לקחתי את זה לוויקי)