קראתי ונזכרתי בידידינו סבסטיאן...
אחפש את הפיזיקה של העניין, אבל הרעיון הוא שברמת לחות מסויימת, לא גבוהה מדי, האוויר נשאר יותר חם מהסביבה שלו. כאשר האוויר בתרמיקה לח יותר מהאוויר בסביבה, (לא רק יותר חם) אז הוא כבד יותר, ורך יותר... עושה לי שכל ברמה האינטואיטיבית, אבל כאמור - אחקור את העניין.
אם אני זוכר נכון יש הסבר מפורט בספר של הגרמני (לא זוכר את שמו כרגע) המתורגם לאנגלית.
והנה קטע שפירסמתי בעבר בפורום:
"אתה יודע מה זה אולבידו?" (albedo), שואל אותי סבסטיאן. אנחנו שוכבים על הדשא, ליד מאיה דווי, נשענים על התיקים, המבט הולך לאיבוד ברכס מעבר לאגם.
"לא"
"אתה כן יודע, רק שאתה לא יודע שקוראים לזה ככה. אתה זוכר שבהתחלה חשבת שהשמש מחממת את האוויר?..."
"כן"
"...ואתה זוכר שהסברתי לך שהשמש מחממת את הקרקע, והקרקע היא זו שמחממת את האוויר..."
"כן,..." אני מאשר את אשר כבר ברור מזמן.
"ובכן, האולבידו הוא הערך היחסי של כושר החימום של הקרקע, והוא נע בין אפס לאחד. שלג קרוב לאפס, אספלט קרוב לאחד. אתה מחפש את אזורי הקונטרסט הגבוה ביותר, כי?..."
"כי התרמיקה ניתקת בהפרש. ...ומה בעניין הלחות?" אני יורה לעברו. אם כבר אז כבר. סבסטיאן ופיזיקה לעיתים רחוקות הולכים ביחד. סבסטיאן מנתק מבטו מהאינסוף, ומסובב פניי אליי בחיוך. "אתה ממשיך לקרוא בלילות אהה? יפה מאוד. רק על תשכח לשכוח את מה שאתה קורא. סלט זה לא בריא לאוויר. גם האולבידו, עליו סיפרתי לך עכשיו, הוא לא יותר מגישה פיזיקאלית מדעית, עוגן נוסף למוח האנליטי על מנת שיוכל לשחרר ולתת לאינטואיציה לקחת."
"ומה בעניין הלחות?"
"קרלוס, מון אמי, אין לי כוח לפיזיקה של העניין, אבל בתור כלל אצבע, קצת לחות זה טוב, יותר מדי לחות זה רע."
"כמו ששדה חרוש מייצר יותר חום משדה לא חרוש?"
"נכון, אבל מה הקשר?"
"...לא יודע, סתם אסוציאציה"
"האסוציאציות שלך נראות כמו סלט ניסואז..."
"הרבה לחות אומר שהשמש מוציאה אנרגיה עד שהיא מייבשת את המים, ורק אז היא יכולה להתחיל לחמם את הקרקע, נכון?"
"נכון מאוד"
"אז למה קצת לחות זה טוב?"
"זה קשור ליכולת של האוויר להישאר יותר חם מסביבתו. נתתי לך כלל אצבע. אם אתה רוצה, תקרא ותספר לי, אבל אני אומר לך שוב, ניסואז זה לאדמה, לא לאוויר."