כתב נושא: דאייה דינמית  (נקרא 510 פעמים)

0 משתמשים ו- 1 אורח נמצאים בנושא זה.

מנותק צוק

• מורשה רוח הקודש - הפורום הסגור
  • הגעתי לאוסטרליה
    • דוא
דאייה דינמית
« ב- : May 14, 2010, 02:26:34 am »
ביום שישי האחרון במבוא חמה כמה חברה דיברו על דאייה דינמית, אני מודה שלא הקשבתי לכל הדיון אבל היה שם קצת בלבול בין מושגים והסברים לא לגמרי נכונים.
בתור התחלה, צדק מי שאמר שכלי טיס בתוך גוש אוויר (בין אם האוויר נע ובין אם לא) לא יכול להרוויח גובה (אנרגיה) יש מאין, לא משנה איזה תמרונים הוא יעשה.
אבל ישנה דרך מעניינת ומיוחדת לקבלת אנרגיה שנקראת "דאייה דינמית" וזו הייתה הכוונה של אלכס (מצטער אם אני מתבלבל בשם). בעיקרון בדרך זו מרוויחים אנרגיה- מהירות ע"י מעבר בין שכבות אוויר הנעות במהירויות/כיוונים שונים.
יכול להיות שהרעיון קצת קשה לתפיסה כי הוא נוגד את האינטואיציה שלנו אבל עובדה שהוא פועל.
אני מצרף קישור עם ההוכחה- שיא העולם בדאייה דינמית עם דאון שנשלט ע"י מערכת רדיו (טיסן על שלט ללא מנוע)
שיא עולם בדאייה דינמית

בסרטון מטיסים את הטיסן ברכס בלי סיידבלופים ובעצם עוברים בין שכבת אוויר שזורמת במהירות מסויימת (רוח) לבין שכבת האוויר שבמוסתרת מהרוח ע"י הרכס ולצורך העניין עומדת במקום (כטייסי מצנחי רחיפה כולנו יודעים שיש שם רוטורים, יכול להיות שהם גם מוסיפים לאפקט אבל הם לא הנקודה המרכזית).
בקישור ששמתי יש גם הסבר שאני מקווה שהוא יותר ברור מההסבר שלי ואיור שמסביר איך האלבטרוס משתמש באותו עיקרון. לפי מה שאני מבין מהאיור האלבטרוס לא צריך רכס, מספיק לו מפל הרוח הטבעי על פני הים, זכור לי שקראתי פעם הסבר על האלבטרוס ושם דובר על זה שהוא מנצל את האפקט מאחורי הגלים.
לא מצאתי שם התייחסות לדאונים מאויישים שמבצעים דאייה דינמית, אם אני אמצא משהו אני אוסיף.
והכי חשוב- לא מומלץ לנסות עם מצנח :o
אני יכול להפסיק מתי שאני רוצה...

מנותק צוק

• הגעתי לאוסטרליה
    • דוא
בעניין: דאייה דינמית
« Reply #1 ב- : May 14, 2010, 03:02:51 am »
מצאתי קישור לעוד שרשור ישן ומעניין מפורום ציפורים דאייה דינמית אצל ציפורים

באותה נשימה אני ממליץ לכולם על הספר (הלא ארוך ומעיק- לעצלנים) "ג'ונתן ליווינגסטון- השחף"

"... לשחף זה לא היה כל עניין במזון, עיניו היו נשואות אל הטיסה לבדה. יותר מכל דבר אחר אהב ג'ונתן ליווינגסטון השחף לעוף...."
אני יכול להפסיק מתי שאני רוצה...

מנותק ittai

• הגעתי לאוסטרליה
  • Gin Gliders Distributor in Israel
    • דוא
« Reply #2 ב- : May 14, 2010, 05:52:00 pm »
צוק,

איפה כתוב ומאיפה אתה למד שזה טיסה בליסייד?

בסרטון בלינק האחרון בפורום האמריקאי כתוב בפירוש שזה דאיה דינמית ברכס.

בסרטו מראים צלילה נגד הרוח וטיפוס במדרון עם הרוח לאורך קו המצוק למהירות של 419 מייל לשעה.

« עריכה אחרונה: May 14, 2010, 05:55:12 pm על ידי ittai »
Fly high fly far just do it on the safe side

מנותק ittai

• הגעתי לאוסטרליה
    • דוא
« Reply #3 ב- : May 14, 2010, 06:05:31 pm »
ההסבר בלינק של צוק:

רב העופות בעלי מעמס כנף (wing load - שמחושב כיחס בין שטח הכנף לבין מסת גוף העוף) נמוך מאוד, מסוגלים לדאות. הדאייה המוכרת לכל היא זו שבה דורסי יום ועופות מים גדולים משתמשים בתרמיקות כדי לתור אחר פגרים או כדי לבצע נדידה ארוכה. הדאייה הזו מאלצת הדואים לעוף מעל היבשה משום שרק מעליה תרמיקות יכולות להיווצר. דאייה זו נקראת דאייה סטטית משום שאין בה כמעט תנועת כנפיים.
הדאייה הפחות מוכרת היא הדאייה הדינמית. בדאייה דינמית העוף מניע כנפיו אך עדיין דואה. דאייה כזו משמשת שחפים ואלבטרוסים (בעלי מעמס כנף נמוך) ואפשרית רק מעל הים (או קו החוף) בגבהים של 10-30 מטרים. הדאייה מחייבת רוח חזקה. הסוד בדאייה הזו היא ניצול גרדיינט מהירות הרוח (לעומת ניצול אויר חם עולה בתרמיקות שמעל היבשה). ככל שעולים בגובה מעל הים, הרוח מעליו נעשית חזקה יותר משום שהחיכוך פוחת. אותו שחף/אלבטרוס מציב כנפיו מול הרוח וכך הוא מטפס בשכבות האויר. כשהוא מגיע לשיא הגובה הוא בוחר כיוון וממשיך בגלישה. שרירי ה-minor pectoralis (השרירים המעלים את הכנפיים) קטנים מאוד אצלם.
אתר מצויין שמדגים דאייה דינמית מהי נמצא בכתובת הזו. יש בו גם סרטון נחמד (33Mb) שממחיש דאייה דינמית.

מנותק ittai

• הגעתי לאוסטרליה
    • דוא
« Reply #4 ב- : May 14, 2010, 06:10:36 pm »
בקיצור,

צוק אתה מבלבל בין מפל רוח לבין עילוי דינאמי + ניצול של אנרגיה קינטית

וכמובן אפקט קרקע.

אין כל קשר ואין טיסה בליסייד.

הפרשי המהירויות הן מפל הרוח + אפקט ונטורי בקצה הרכס.
« עריכה אחרונה: May 14, 2010, 06:14:31 pm על ידי ittai »

מנותק אריה לשובר

• הגעתי לאוסטרליה
    • דוא
« Reply #5 ב- : May 14, 2010, 07:07:15 pm »
אם בא לכם לראות סרט יפה עם כך ההסבר של  דאייה דינמית:http://www.dailymotion.com/video/x2rbsu_dynamic-soaring-technique_animals[youtube=425,350http://www.dailymotion.com/video/x2rbsu_dynamic-soaring-technique_animals][/youtube]
נכון שמצנחי SOL עוד לא הגיעו לשיאי עולם כאלה כחצי מאך מהירות..... אבל עובדים על זה lugh
שבת שלום
אריה לשובר SOL PARAGLIDERS DEALER
Arie Lashover SOL PARAGLIDERS DEALER 054-4887505

מנותק idomohar

• הגעתי לאוסטרליה
  • KARMA S
« Reply #6 ב- : May 14, 2010, 10:29:41 pm »
איתי אני חושב שאתה טועה.

זהו ניצול של מפל מהירויות הרוח שנוצר בליסייד...

http://www.tuffplanes.com/Flying/Flying_Technics/Dynamic_Soaring.html

כמטיס דאונים לשעבר... אני שמח לתקן אותך... :)
« עריכה אחרונה: May 14, 2010, 10:31:58 pm על ידי idomohar »

מנותק alexeyf

• מפעיל בובקט מתקדם
    • ביה"ס לרחיפה 7winds
    • דוא
« Reply #7 ב- : May 14, 2010, 11:02:38 pm »
אהלן צוק,
הקטע של הציפורים זה בדיוק מה שהתכוונתי :)
בקרו אותנו ב www.7winds.co.il

מנותק צחי רייל

• מנהל פורום
  • הגעתי לאוסטרליה
  • ARTIK 4 29
    • דוא
« Reply #8 ב- : May 14, 2010, 11:40:31 pm »
עידו לא מפל רוח אלא גזירת רוח.

מה שהדאונים האלו עושים זה לנצל את הרוחות המנוגדות שברוטור, בגובה בכיוון אחד וצמוד לרכס בכיוון השני, מה שגורם לכך שבשני הכיוונים הם טסים ברוח גב. כשהדאון טס בכיוון שהוא מתרחק מהרכס הוא גם צולל ובכך כל פעם מוסיף אנרגיה למשוואה, בצמוד לרכס העילוי מרים אותו והוא לא צריך להרים אף ביחס לכמה שהוריד אותו בצלילה כדי לצבור גובה חזרה.

מה שכולכם כנראה נכשלתם בלהבין (וכנראה גם רוב הדוברים בלינק שצוק צרף) זה שיש שני דברים שונים שנקראים באותו השם אבל הם לא אותו דבר.
מה שהדאונים עושים זה לא מה שהאלבטרוס עושה למרות שלשני הדברים קוראים "דאייה דינמית" הם דברים שונים בתכלית.
כמו ש"סופר" יכול או לספור או לכתוב ספרים.
don't fly faster then your guardian angel

מנותק idomohar

• הגעתי לאוסטרליה
  • KARMA S
« Reply #9 ב- : May 15, 2010, 08:40:18 am »
צחי, צודק, קיבלתי.

איתי, כמה מלח לשים לך?

מנותק ittai

• הגעתי לאוסטרליה
    • דוא
« Reply #10 ב- : May 15, 2010, 08:48:41 am »
בוקר טוב עידו,

ראשית אתה וצוק צודקים.

שנית אני תמיד שמח ללמוד דברים חדשים.

הקישור שלך אכן מלמד את הנושא היטב, אצל צוק לא ראיתי שום דבר שדומה למה שצרפת. כל מה שהוא צרף מאשר את דבריי (כפי שצחי הסביר לך/ם).

בלילה אקרא ואלמד את הנושא (כרגע רק ראיתי את הציורים).

את המלח תשים על הקארמה בנחיתה לחוף ים המלח.

מנותק יורם אגמון

• הגעתי לאוסטרליה
    • דוא
« Reply #11 ב- : May 15, 2010, 06:56:06 pm »
צוק, העלית נושא מרתק שלא הכרתי. הניתוח שקיים במאמר של Phil Barnes מעמיק אבל מסובך להבנה.
לא קל להבין דאיה במצב של מהירות קבועה ופה מדובר בשינויי כיוון שינויי מהירות ושינוי במהירות האויר.
המשותף לדאיה דינמית ברכס ולזו של האלברטוס בים הוא רב , בשנייהם יש ניצול של מהירות רוח משתנה עם שינוי מיקום של הדואה ועוד ניצול של תאוצה צנטריפוגלית כנגד כוח העילוי המתחזק.