***עידן המנוע בסיתוונית***
יום שבת 03/10/2008
בין צרעה לאשתאול. בשדות בהם שיחרר שמשון הגיבור את 300 השועלים בקמת שדות פלישתים...
רוח קלה עד משתנית, אין רוח.
חם, המון שמש והרבה אינברסיה באופק.
צפורים מתרמלות מעל השדות המעובדים בהשקיית שלחין.
הגענו ב-9:00. שדה אספסת חרוש בסמוך לקיבוץ צרעה.
העמדה הישנה של צרעה מרחוק קוראת לכל מי שהייה שם, יניב, ירון, ישי...ורוצה להמריא מלמעלה. לא הייתי שם כ- 6 שנים ולא דאיתי בצרעה מאז.
מספר מטיסי טיסנים דאונים, וממונעים משתוללים לאורך ולרוחב השדה בהמראות, אירובטיקה והנחתה של דאונים..י
היינו באופוריה כאשר הורדנות את המנוע, Paramotor.
הניקלים והנוצצים וראש המנוע שכול כולו עשוי בחריטה, סטייט אוף דה ארט,. רוצה לאמר לכם שהייתי נרגש..
יניב שאכל מנה לא קטנה של סקפטיות ממני לגבי המנוע, עוד ביום חמישי האחורון בשעות הערב במוזיאון האצל, לא הפסיק לעודד אותי. אני הייתי בטוח שבכל זאת, הספק וכח סחף לא יספיקו...
אבל בו ננסה, הייתי שומע אותו אומר כל הזמן.
בשבילי, להיות עם מנוע כזה על הגב, יש איזה שהיא מיוחדות. כי אין מנוע מצנחים כזה באף מקום בעולם.. אי אפשר להלאות את כולם עם הפרטים הטכניים, אבל בוודאי אלה שמבינים בהבדל המהותי העצום בין מנוע 2 פעימות למנוע 4 פעימות, בוודאי יודעים על מה מדובר...
יום חמישי האחרון היה יום ארוך מאוד,, אני ממתין לציוד הזה שמגיע מאגליה זה חודש ימים.. פשוט שולם הכל מראש (והרבה הרבה סטרליניגים נוצצים כאלה) והיה צריך להמתין. .
עדיין לא ידעתי איך אני יוצא עם כל המכס ומס הקנייה שבטח הרשויות ירצו להפיל עליי... אבל לפחות את המכס חסכתי בגלל הסכמי סחר עם השוק האירופי..
אבל לא רצו לוותר על סכום זהה של מס קניה, אין מכס אז תשלם מס אחר העיקר לשלם.. אלפי שקלים.. וזה כמעט הרג לי את כל החשק בכלל להתחיל... בשלב מסויים במלחמה עם הפקידים שם, שמעתי את עצמי אומר, טוב אני לא לוקח את המנוע, לא משלם מעבר למע"מ שזה לכשעצמו אלפי שקלים, תחזירו את המנוע.. ועל מה כל הוויכוח, ניסו להלביש לי סעיף מכס שמחוייב בתשלום, ולא משנה מה הייעוד של המנוע..
מצידם, זה שזה מנוע תועפתי בהגדרה ובייעוד שלו, לא מעניין , אפשר להשתמש במנוע הזה גם לכל מיני דברים אחרים כמו אופנועי ים או מאווררים של מכונית... כזו טפשות לא מכיר... בהחלט מזכיר לי על ההוא שהביא קפה בכמות אדירה, והתבקש לשלם מכס על זה שזה קפה החייב במכס,, אבל זה אוכל של ציפרים, וזה לא חייב במכס, מה פתאום קפה.. נכון קפה אבל אוכל של צפרים.. יירצו יוכלו לא יירצו לא יוכלו.. אלא שהפעם הרשויות משתמשות בצירוץ המטופש הזה כדי להשית עלינו עוד מיסים עד בלי סוף..
סוף דבר הכל נשמע,,, המנוע הוכר כמנוע תיעופתי והכל במקום..
חמישי בערב, עם כל ההתרגשות, מגיע למוזיאון האצל ומארגן יחד עם יניב את החלקים של המנוע ומכינים אותו להנעה..
עדיין שנינו לא בדיוק מבינים מה יש כאן.. המון המון הכנה ועבודת מחקר לא קטנה לפני שהחלטנו ביחד דווקא על BAILEY ואז מגיע הרגע הגדול..
הרבה שעות מנוע יש לי. המון התנעות שהוציאו לי את הנשמה בניסיונות להניע במשך השנים.. הנעות במנועים של 2 פעימות, ומשיכות של כבל התנעה והרעש והרעידות והסיבובים המופרעים בחוסר רצף הצתה, וכל הבעיות בעולם במנועים של 2 פעימות... ואז מגיע הרגע הגדול..
שני פימפומי משאבת דלק, לחיצה על כפתור ההתנעה, וגלינג, גלינג גלינג... צלצול כזה חלק ורוחש של סיבוב סרק כזה שעוד לא שמעתי מעודי... והחיוך ופעירת הפה והעיניים שלי ושל יניב אין לו גבול.. לא מכירים כזה דבר.. ואני משתאה פעור פה..
כול זה היה ביום חמישי... הרוח חזקה ולכן לא עליתי לאוויר. אבל קבענו לשבת בבוקר בצרעה והנה אנחנו שם לפני הרגע הגדול, ממתינים למשבים להתחזק לרמת ה- 10 קמ"ש כדי להוציא הנפה וריצת המראה קלים..
ממתינים יחד לרוח שתתפתח כדי להמריא. עדיין עדיף לי להניף באחורית מוצלבת מאשר לרוץ בהנפה קידמית. עוד לא הייתי באוויר עם המנוע הזה על הגב, ואני רוצה הנפה בטוחה ומיוצבת לתחילת ריצת המראה..
נרתם למנוע ומעלה את כל משקלו עם 5 ליטר בנזין 98. בהתחלה קצת כבד, לאחר מכן מתרגל וכמעט לא שם לב שהמנוע עליי..
פורשים כנף צהובה מניחים על השדה הקצור. ממתין. ממתין. משב, הנפה הסתובבות, פותח מצערת ומתחיל ריצת המראה. הרוח אולי 4 קמ"ש על האף.. 3-4 צעדים וניתוק...
מגלה תקלה פיתול ברצועות ה- V. נוחת מסדר, פורש, מניף ויוצא שוב.. בלי בעייה..
מבלה באוויר 0:55 דקות עם טיסה למרחק ולגובה..
חוזר ומטפס מעל עמדת ההמראה בצרעה. יורד לעמק. התחושה באוויר היא שכאילו אין לי שום בעיה למתוח כבישים ודרכים ואני רוכב עליהם שם ובכל מקום.. שקט. אין רעידות. אין פיתול, אין חוסר יציבות... פשוט מממממממממדדדדדדדההה הייייםםם !!!
ישי, ירון, ויניב לא מפסיקים לצלם ולהתפעל מהקרקע.... בסוף אני פשוט קצת מרחם עליהם ונוחת אחרי קרוב לשעה באוויר..
יישי הראשון ניגש אליי ומסמן לי עם אצבעות יד ימין כלפי מטה בתנועה של החלטיות ודגש...
-- היום אני מתחיל קורס מנוע..
-- היום אני רוצה מנוע, היום !!
כמו שזה נראה רגוע ויציב ושקט מהקרקע, התחושה באוויר עם הדבר הזה, לא פחות טובה והרבה יותר...
האופק החדש של המצנחים הממונעים בסיתוונית - מקבל משמעות חדה וברורה יותר והאופק הזה רחב וגדול ויפה..
לא אכנס למפרטים הטכניים המדהימים של המנוע הזה, רק אומר ש- TBO של 1,400 ש´ נתון למי שמבין את המשמעות, די בו כדי לתת מושג על הפער העצום בין מה שמקובל היום, ב- 2 פעימות וידוע בארץ לבין הדבר הבא... BAILEY.
לא לשאול כמה זה עולה.. לא כדאי לשאול.. מי שרוצה לדעת שיבוא לעשות קורס מנוע בסיתוונית קודם, ואז אולי יבין למה למחיר של דבר כזה אין משמעות...
בגבהים
שימי