כתב נושא: מקרה שקרה - תופעה לא מוסברת  (נקרא 2974 פעמים)

0 משתמשים ו- 1 אורח נמצאים בנושא זה.

מנותק יוגב ברנדט

• מנהל פורום
  • הגעתי לאוסטרליה
  • תענוג בפיתה
    • דוא
מקרה שקרה - תופעה לא מוסברת
« ב- : September 20, 2008, 08:47:50 pm »

הגענו היום לתבור (שבת), שמיים מדהימים. וכמו שצחי אמר לי בטלפון "גם אתה ומנו ביחד, לא תצליחו לקלקל את התנאים של היום" (אנחנו חשודים בהבאת נאחס).

מתארגנים, יוצאים ומגהצים את ההר כדי לחפש טרמיקות מעניינות. ראיתי שהתחיל להיות צפוף מעל העמדה וללא גובה שמצדיק להדחף למה שהולך שם, שמתי פעמיי לחלק הדרום מערבי של ההר (הרוח בשלב הזה היתה דרום מערבית מובהקת). שם מעל הקרחת מצאתי מה שחפשתי, + 5 העלה אותי ל 1250 ויצאתי לכיוון שרונה.

יהודה ודודו לוגסי טסים מאחורי וחברנו לנו מעל איזור שרונה, כאשר לא היו טרמיקות משמעותיות מהתבור ועד לשרונה. אנחנו ב 850 מטר גובה. אני רואה את שניהם נשאבים יפה למעלה, כשהיו כ 50-100 מטר דרומית ממני, החלטתי להצטרף לחגיגה וכך טיפסנו ל 1,100 כשאני בחלק הפנימי של הטרמיקה ויהודה ודודו מקיפים אותי בחלקה החיצוני (דודו טס בלי קשר ואמר בדיעבד שהוא ראה למטה Dust devil למטה, מיתמר לגובה של 300 מטר - קשה להעריך את הגובה האמיתי שלו, את המיקום ואת השפעותיו להמשך הסיפור).

הואריו הפסיק לצפצף והתיישרתי בטיסה רגילה, בלי לחץ על הברקסים. שקלתי להמשיך להסתובב ולחפש עוד עילוי, מאחר והיינו מתחת לענן שחרחר ומפותח, אבל החלטתי להמשיך ישר. לפתע, ללא פידבק מקדים מהמצנח, לא היה שום לחץ על הברקסים והוא נכנס להזדקרות מלאה, לא רגילה, לא חלקית...מלאה - בייגלה של מצנח מאחורי הראש, נפילה, ללא התערבות בברקסים, המצנח לא ממהר לחזור ולהפתח, בקורס SIV הוא נפתח ממש מהר. (יהודה ודודו, שהיו עדים להכל, לא הצליחו להסביר מה בדיוק קרה, חוץ מהעובדה שאף פעם לא ראו תופעה שכזאת), מכאן, רצף האירועים ממש לא מובן לי, מאחר והיו יותר מידי מצבים בעת ובעונה אחת. ריצה הצידה, קריסה, טוויסט במיתרים (אני מסובב נגד כיוון הטיסה) אני מטלטל מצד לצד ועוד פעם, עף לאחד הצדדים בפראות, קריסה וטוויסט לצד השני, מסובב לצד השני. המצנח פשוט התחרבש מצד לצד, בלי שאני מבין למה. בסוף...לאחר איבוד גובה של 200-300 מטר, המצנח חזר לטוס ואני חצי מסובב....הסתובבתי והמשכתי לטוס. עשינו "אוזניים גדולות" בשביל להגדיל את הלחץ וברחנו מהאיזור לכיוון הרכס של יבניאל וסיום הטיסה בצמח.

כמה הערות:
1. אני טס על חופה ELLUS M שאני כבד עליה ב 5 ק"ג.
2. עברתי קורס מצבי חירום לפני שנה.
3. במהלך כל התרחשות האירוע, אני זוכר שנהגתי בקור רוח, הגבתי למצבים שזיהיתי במתינות רבה, ובאלו שלא, פשוט בחרתי להרים ידיים ולתת למצנח לעשות את העבודה.
4. מעבר להזדקרות האמורה, אינני יודע להגיד מה בדיוק קרה.
5. אינני יודע האם יש השלכה לdust devil  בגבהים כאלה או לא.
6. לא טסתי עם ברקסים בעת האירוע..וגם לא היה עילוי פתאומי או שום תופעה שתסביר את ההזדקרות.

אשמח לשמוע כל דעה, כי לי אין מושג מה זה היה.

דוד פרנק

• אורח
בעניין: מקרה שקרה - תופעה לא מוסברת
« Reply #1 ב- : September 20, 2008, 09:10:11 pm »
נשמע כמו סינק\גזירת רוח עצבניים במיוחד, אני מקווה שהביצים כבר חזרו לך למקומם הטבעי... lugh

מנותק אילן

• מורשה רוח הקודש - הפורום הסגור
  • הגעתי לאוסטרליה
    • דוא
« Reply #2 ב- : September 20, 2008, 09:24:00 pm »
דודי - יוגי מציין כי הוא היה במרכז טרמלי וסביבו טירמלו דודו וג'ודה - כיצד סינק/גזירה ?

מנותק solan2

• מצאתי פסיפס
    • דוא
« Reply #3 ב- : September 20, 2008, 09:31:34 pm »
יוגי אומר שהחופה הזדקרה ... כך שכדי שמה שדויד אומר יהיה הגיוני ... אזי יוגי אמור היה לטוס ברוורס .
אם אכן היתה שם הזדקרות ... ככול הנראה היתה שם משיכת ברקסים מוגזמת , אבל גם אז זה לא בטוח , תוך יציאה מטרמיקה חלשה ובלתי מורגשת כמעט לעבר גזירת הרוח שלה .

יוגי  שב תחשוב עוד קצת על מה שאתה זוכר , זה חשוב  .

שבוע טוב

מנותק צחי רייל

• מנהל פורום
  • הגעתי לאוסטרליה
  • ARTIK 4 29
    • דוא
« Reply #4 ב- : September 20, 2008, 09:43:21 pm »
סינק יגרום לקריסה קדמית בד"כ לא להזדקרות.
גזירת רוח אופקית חזקה (ממש נדיר בגובה גדול ובאזור פתוח אבל אפשרי) יכולה להעיף אחורה את המצנח להזדקרות אבל נראה לי ממש מוזר שממצב של ברקסים משוחררים לגמרי המצנח נכנס להזדקרות.
אם ג'ודה או דודו יכולים לתאר בצורה כמה שיותר גרפית מה בדיוק ראו יעזור, האם המצנח קודם רץ אחורה והזדקר? קודם הזדקר ורץ אחורה? הזדקר סימטרי? קריסות? וכו'

דאסט דוול גדול יכול להשפיע גבוה מאוד, ודאסט דוול של 300 מטר זה לא גדול זה ענק.

פעם מעל צמח קיבלתי 75-70 אחוז קריסה כשהגעתי בגובה 800 מעל דאסט דוול בגובה 70 מטר.
don't fly faster then your guardian angel

מנותק שגב

• הכינוי שלי בלאק אנד דקר
    • עמותת הזנק לעתיד
« Reply #5 ב- : September 20, 2008, 09:46:39 pm »
יוגי שלום,
האם אתה המצנח הכחול עם מעט לבן במרכזו ?
אם כן, טסתי מעט מתחתיכם באיזור שבין שדמות דבורה לבין הרכס של יבניאל וממה שאני ראיתי זה קריסה של 50% כנף שמאל שנפתחה מהר מאד בליווי מס' טילטולים ימינה ושמאלה (יתכן שזה היה חלק מהיציאה שלך מהטוויסט ?)
לא ראיתי הזדקרות מלאה בשום שלב (יכול להיות שפסיפסתי כיוון שאתה מספר שההזדקרות התחילה את כל המהלך!).
בכל מקרה, אני מסכים עם שאול שרק אתה תוכל לשחזר את רצף האירועים באמת ואולי אז איתי ו/או מישהו עם ידע ויוזמה יבהיר את העיניין עד תומו.
טיסות בטוחות ומהנות,
שגב

מנותק יוגב ברנדט

• מנהל פורום
  • הגעתי לאוסטרליה
  • תענוג בפיתה
    • דוא
« Reply #6 ב- : September 20, 2008, 09:55:15 pm »
מספר הבהרות:

1. לא הייתי עם ברקסים משוכים, מעבר לרמת הרגשת הלחץ, כמו בטיסה סטנדרטית.
2. לא היתה שום הכנה מוקדמת, לא עילוי פתאומי, לא סינק. כלום. פשוט כלום. דודו ויהודה היו באותה טרמיקה איתי.
3. בפירוש היתה הזדקרות מלאה - כשהרמתי את הראש, המצנח היה מאחוריי בבייגלה, ואת זה אמרו גם דודו וגם יהודה.
4. כן שגב, זה המצנח, ומה שאתה מתאר זה כנראה השלבים הסופיים של האירוע.

דוד פרנק

• אורח
« Reply #7 ב- : September 20, 2008, 09:59:16 pm »
יוגי, אל תשבור את הראש יותר מדי... אתה כנראה כבר לא חשוד בהבאת הנאחס אלא נאשם\קורבן ראשי... lugh

מנותק אמיר מליק

• That's all she ever thinks about Riding with the wind.
  • מנהל פורום
  • הגעתי לאוסטרליה
  • אפסילון 5 - הבחור בתמונה למעלה "שמח"
    • אמיר מליק בפייסבוק
    • דוא
« Reply #8 ב- : September 20, 2008, 10:41:00 pm »
למה זה קרה אני בספק אם נדע אבל דבר אחד חשוב ביותר וצריך לקחת אותו מהארוע הזה
בכל השלבים יוגי תיפקד בקור רוח וניסה לתפעל את המצבים שאותם זיהה, לא היתה משיכת ברקסים מוגזמת או כניסה לפאניקה
קור הרוח הינו הדבר הנכון אבל גם הקשה ביותר, אני מכיר המון חברים שכבר מזמן היו זורקים רזרבי ולא מתוך לגלוג פשוט זו הפאניקה
אף אחד לא יודע איך יתפקד (במיוחד כשזה מגיע בטיסה רגועה ללא שום התראה)

כל הכבוד על התפעול, לגבי למה זה קרה: השערה שלי, אם ראיתם דאסט דוויל למטה זה אומר שעד 300 מטר היה לו כוח להרים את החול (או לחילופין, יתכן שמקור הדאסט דויל התחיל בחול ולאחריו הוא הגיע למשטח ללא חול ואספקת החול לתוכו נפסקה, משטח בטון לדוגמא ) צריך לזכור שדאסט דויל הוא רוח, משמע הוא שקוף, משמע יתכן שהוא יגיע גם לגובה גבוהה מאוד ללא שום אפשרות לצפות בו ויזואלית

יתכן....

אמיר
כל פעולה, לא משנה כמה קטנה, מניעה מיתר  ביקום

מליקום בניית אתרים - צור קשר : [email protected]

מנותק נתי_ה

• הגעתי לאוסטרליה
  • 2במרץ 2012 ברמת הגולן
    • אתר  התרמילאים  לדרום  ומרכז  אמריקה .
    • דוא
« Reply #9 ב- : September 20, 2008, 10:46:06 pm »
מקרה די ברור יוגי
ומתאים לקורס מטאורולוגיה .

כתבת מאד ברור היית מתחת לענן שחור מפותח ושואב .
ודאסט דוויל מתחתיך :

בברכה

נתי
« עריכה אחרונה: September 20, 2008, 10:59:32 pm על ידי נתי_ה »

מנותק אבי שאול

• הגעתי לאוסטרליה
  • זבוב זבוב אבל ... יש כנפיים
    • דוא
« Reply #10 ב- : September 20, 2008, 10:50:40 pm »
נתי
מה ברור פרט נמק והסבר
כי לי עדיין אין שום מסקנות מהארוע
הספורט הזה מתאים לאנשים עשירים-מובטלים -פנסיונרים
כל השאר סובלים משבת לשבת

מנותק נתי_ה

• הגעתי לאוסטרליה
  • 2במרץ 2012 ברמת הגולן
    • אתר  התרמילאים  לדרום  ומרכז  אמריקה .
    • דוא
« Reply #11 ב- : September 20, 2008, 11:02:13 pm »
אוי מבטיח הסבר מדיק וניתוח האירוע מפי ניר סתיו ביום ד הקרוב .

רק נחזור על העובדות :

רוח דרומית  מערבית   ענן שחור מלמעלה  יוגי במרכז  טרמיקה מתחת לענן שחור
בעילוי שנגמר טס  דרומה במעלה הרוח קרי נגד הרוח , וחווה שאיבה חזקה למעלה
עמוד עילוי  ארוך  וצר שנמשך  במשך רב זמן הנפילה  ולא מאפשר למצנח להיפתח

ועוד הוא מתאר דאסט דוויל מתחתיו :

להלן ציטוט :

"אבל החלטתי להמשיך ישר. לפתע, ללא פידבק מקדים מהמצנח, לא היה שום לחץ על הברקסים והוא נכנס להזדקרות מלאה, לא רגילה, לא חלקית...מלאה - בייגלה של מצנח מאחורי הראש, נפילה, ללא התערבות בברקסים, המצנח לא ממהר לחזור ולהפתח, "
.

בברכה

נתי
« עריכה אחרונה: September 20, 2008, 11:13:34 pm על ידי נתי_ה »

מנותק sefidori

• הגעתי לאוסטרליה
    • דוא
« Reply #12 ב- : September 20, 2008, 11:13:07 pm »
יוגי, התפקוד שלך למעלה ,אורח הרוח והאיפוק שלא להכנס לפאניקה מחזקים את מה שכבר ידוע לכל.
חשיבות קורס מצבי החירום נחוץ לכל מרחף באשר הוא.
המצב האופטימלי הוא לעשות קורס SIV בכל פעם שמתחדשים במצנח חדש.
לכל מצנח נקודת הזדקרות שונה ותגובות שונות ליציאה ממצבים.
אין ספק שלמדת שם משהו.
הכי כיף זה לרחף witch
God Is a Paraglider

מנותק ittai

• הגעתי לאוסטרליה
  • Gin Gliders Distributor in Israel
    • דוא
« Reply #13 ב- : September 20, 2008, 11:28:45 pm »
ברגע זה למדתי מושג חדש ברחיפה, אני מצטט:

"עמוד עילוי  ארוך  וצר שנמשך  במשך רב זמן הנפילה  ולא מאפשר למצנח להיפתח"

ועכשיו ברצינות - תתעלמו מהשטות הזאת.

יוגי,
דיברתי עם טולדו ודודו (המפוחד משהו  ;)  )

קשה מבלי לדבר איתך להבין מה בדיוק קרה. על פניו גם עם המצנח הזדקר כתוצאה מטרמיקה חזקה שהפתיעה אותך עם הברקסים, עדין היית צריך לא לגעת בהם ולתת לא קודם כל לצלול חזרה קדימה למצב טיסה (קריסה עדיפה על הזדקרות).

יש מצב שחוץ מזה שאתה הפרעת למצנח ( אפילו שהפרעת קלות), הוא יצא למצב טיסה לא מאוזן כתוצאה מזרמי האויר בהם העולים והיורדים ומשם הגיעה הבלאגן של הקריסות וכו'.

טוויסט במיתרים כפי שאתה מתאר מגיע בד"כ ספין או מיציאה לא סימטרי מהזדקרות.

לו לא חסכתם בנסיעה האחרונה לטורקיה היית מנסה אל כל ההזדקרויות והספינים שוב על המצנח החדש (לסיני זה כמעט עלה בטבילת הציוד והאגו במים).

Fly high fly far just do it on the safe side

מנותק הראל

• הכינוי שלי בלאק אנד דקר
    • דוא
« Reply #14 ב- : September 20, 2008, 11:58:59 pm »
יש מצב שדסט דוול יכול להגיע לגובה של 1000 מטר?

מנותק יוגב ברנדט

• מנהל פורום
  • הגעתי לאוסטרליה
  • תענוג בפיתה
    • דוא
« Reply #15 ב- : September 21, 2008, 01:50:10 am »
איתי, תודה על תגובתך, אבל...

לא הפתיעה אותי שום טרמיקה ולא נגעתי בברקסים באופן שיגרום להזדקרות. אין לי בעיה שירוץ קדימה, אבל הוא מלכתחילה רץ אחורה ונשאר במצב הזה, תוך איבוד הלחץ.

לא נגעתי בברקסים, באופן שמנעתי ממנו לחזור ולטוס קדימה.

אני רק זוכר, שכשהוא חזר קדימה הוא הגיע משמאלי לגמריי וכך בעצם נוצר הטוויסט.

מעבר לכך..אני לא יכול להוסיף עוד אינפורמציה...אינפור מציה נוספת אצל יהודה ודודו, שלדבריו צעק לזרוק רזרבי (אבל היה עוד הרבה גובה, אז לא חשבתי על האופציה הזאת בכלל).
« עריכה אחרונה: September 21, 2008, 08:51:04 am על ידי יוגב ברנדט »

מנותק solan2

• מצאתי פסיפס
    • דוא
« Reply #16 ב- : September 21, 2008, 06:18:05 am »
יוגי  ... אם הפרטים לא יגיעו ממך , הדיון לא יוביל לשום מקום !
אז אני לפחות אשמיט מהדיון פרט אחד מטעה .

נתי כתב קודם , ענן שחור מפותח ויונק ...ברוב המקרים בעונה הזאת , זה לא ענן שחור של גשם , ואם הוא שחור
או משחיר , אזי הוא כמל , והתחיל את שלב הפירוק שלו .

מנותק צחי רייל

• מנהל פורום
  • הגעתי לאוסטרליה
  • ARTIK 4 29
    • דוא
« Reply #17 ב- : September 21, 2008, 07:00:06 am »
באותו הזמן אני טסתי צפונה מתחת לענן שחור וגדול (כפר תבור עד בית קשת היה הרוחב שלו) שלא הרים אפילו זבוב.

מה שהכי לא מסתדר לי בסיפור זה שלא היה פידבק בברקסים, בכניסה לעילוי המצנח הזה נותן יופי של פידבק (אני טס על אותו מצנח). פשוט לא נראה לי הגיוני שהמצנח יעוף אחורה עד להזדקרות בלי לתת שום פידבק (כל מצנח).
ההסבר הכי הגיוני שאני מוצא לאי הרגשת הפידבק זה ברקסים משוחררים לגמרי, באילוס  ה10 ס"מ הראשונים במשיכה של הברקס אינם מורגשים כלל (רק בטיסה עם ספיד סיסטם) ואולי טסת עם מעט מדי ברקס ולא הרגשת את החופה?, טיסה עם ברקס טיפה משוך גם נותנת שיהיה לך מה לשחרר במידה והמצנח רץ אחורה.

בכל מקרה לא הצלחתי להבין עדיין מה קרה למצנח מההסברים, אבל לנתי זה ברור אז נחכה להסבר שלו או של ניר סתיו (שלא ברור לי איך הוא יכול להסביר תגובות של מצנח).  ???

ואני חוזר שוב בשביל נתי, כל הסיפורים שאני מכיר על מפגשים עם דאסט דוול ניגמרו בקריסות גדולות לא בהזדקרות (כולל שלי) ככה שזה שהיה דטסט דוול למטה וענן למעלה לא מסביר למה המצנח הזדקר, זה רק מסביר את הטרמיקה שהם עלו עליה עד לארוע.

don't fly faster then your guardian angel

מנותק אדרי

• הגעתי לאוסטרליה
  • נשיא "החרב המעופפת"
    • http://www.druper.co.il/d/preview/3232/3233
    • דוא
« Reply #18 ב- : September 21, 2008, 09:27:29 am »
היי
קטונתי להתערב בסוגייה המקצועית של למה זה קרה אבל:
1. מה קרה בארוע המפחיד הזה באמת?
2. מה ניתן היה לעשות בכדי למנוע את התקלה ?
3. האים שינוי נתיב טיסה יה מונע את התופעה ?
4. מה ניתן ללמוד על דאסט דוול (פאק אוף )פעם ראשונה שאני שומע על זה פה בפורום ?
5. האים התפעול בקור רוח המדהימה של יוגי (שעבר SIV ) היא זו שמנעה תאונה חמורה יותר?
6. האים לפני קורס טרמיקות יש לבצע (קורס SIV ) כי זה ממש מתבקש ?
אני חושב כי אין מי שיתחקר את הארוע באמת וחייבים שיוגי ,יהודה ,וכל מי שהיה  עד לארוע
שיפגשו על בירה יחד עם איתי ושיוציאו מסמך שנוכל ללמוד ממנו.
אסור לנו לעבור לסדר היום  לאחר ארוע כזה חמור (או שיש בו פוטנציאל לתאונה חמורה )
אני לא יודע אך אני ללא קורס מצבי חרום הייתי מתפקד בארוע דומה
בברכת טיסות בטוחות
אדרי
טוס גוזל חתוך את השמיים רק אל תשכח יש נשר בשמיים
http://www.youtube.com/my_videos?feature=mhum
http://www.druper.co.il/d/preview/3232/3233

מנותק ialmog

• מפעיל בובקט מתקדם
« Reply #19 ב- : September 21, 2008, 09:35:27 am »
אני לא אתייחס למה שבאמת קרה כי קשה לנתח אירוע כזה בלי לצפות בוידאו כמה פעמים (רצוי מכמה זוויות שונות), אבל ניתן להציע תסריט שמתאים לכניסה המתוארת למצב.
לצורך העניין, מרגע שהמצנח ניסה לחזור לטוס, הרגע בו יוגב מתאר את החופה רצה לפנים מצידו, נגמר הארוע הלא מובן ומתחיל רצף ההתאוששות שבשל היותו לא סימטרי היה מאוד לא נקי וקשה לתפעול.
אם נחזור לקטע הכניסה, יוגב מתאר אובדן לחץ, חופה בבייגלה מאחור וזמן רב עד לתחילת התאוששות.לדעתי נקודת המפתח להבנת המקרה היא משך הזמן שעבר מרגע אובדן הלחץ ועד לחזרתו (ריצת החופה קדימה).
משמעות אובדן הלחץ (ולכן גם הבייגלה- אין עומס על המיתרים) היא שהחופה נעה אנכית כלפי הקרקע באותה המהירות (או מהר יותר) בה גוף הטייס נופל. העומס מתחדש כאשר גוף הטייס מאיץ ונופל מהר מהחופה, ומגיע למתיחה מחדש של המיתרים.
אם נתאר הזדקרות דינמית יזומה באוויר יציב, נראה תמונה כזו:
טייס וחופה שניהם במהירות טרים, נעים (כמעט) אופקית.
טייס מושך ברקסים עד הסוף, חופה עוצרת מהירות ל(כמעט) 0 קמ"ש בעוד הטייס ממשיך קדימה בכוח האינרציה (ומנקודת מבטו- החופה "נופלת" לאחור).
הילוך איטי: העומס על המיתרים יורד כשהטייס מתקרב לשיא המטוטלת. בשיא המטוטלת ימדד העומס הנמוך ביותר. רגע לאחר מכן הטייס והחופה נופלים שנייהם כלפי הקרקע. המתח על המיתרים נמוך, אך עולה במהירות כשהטייס הכבד ובעל שטח החתך הקטן מאיץ מהר מהחופה, ומהירות נפילתו גדלה בקצב מהיר מזו של החופה.
עם עליית המתח על המיתרים תיווצר הסטה בזרימת האוויר על החופה (מיתרים קדמיים קצרים מהאחוריים) והחופה תאיץ לכיוון שפת ההתקפה.
תאוצה זו תשנה את כיוון התנועה של החופה, מכלפי מטה בנפילה, לתנועה לפנים שתחדש את זרימת האוויר במקביל לפרופיל ותביא ליצירת עילוי. החופה תמשוך את הטייס מכיוון נפילתו למטה, ובשל התנגדות המאסה של הטייס לשינוי הכיוון תווצר צלילת החופה לפנים, עד שהטייס יצטרף אל מתחת לחופה. התאוששות הושלמה.

כדי לאפשר מצב מתמשך של היעדר לחץ בחופה יש לקיים כוח שיפעל לקרב את החופה אל הטייס מהר מכפי שהטייס מנסה להתרחק.
בזמן טיסה ישרה מצב בו החופה תתקרב אל הטייס אפשרי בשני מקרים:
1. חייה גדולה (לרוב פרה או היפופוטם) נחתה על החופה.
2. גזירת רוח אנכית.

מאחר וצחי כבר הזכיר שגזירות שכאלה די נדירות, הייתי בודק אם אין טביעות רגליים גדולות ועגולות על המשטח העליון של החופה...