ארוע פתיחת רזרבי בתבור 24/5/03
--------------------------------------------------------------------------------
טוב שיש רזרבי !
ניתוח אישי והעברת מידע חיוני לגבי אירוע פתיחת רזרבי מעל שדמות דבורה ביום שישי 23.05.03.
רקע:
בן 32 ,טס 3 שנים ( בארץ ומספר פעמים באירופה ) ברמת דרגה 3,לא עברתי קורס מצבי חרום.
טס על מצנח "אלגרה" חדש כשנה וחצי.
מכיר את אתר התבור - ובצעתי מספר רב של קרוסים מאותו אתר בעבר..
האירוע:
המראה בסביבות השעה 13:00 ( במחזור השני באותו יום ) ללא ארועים מיוחדים, אויר פעיל טרמלית אך רגוע יחסית...
תוך 15 דקות, נמצא בגובה של מעל 1000 מטר ( מעל העמדה ) ויוצא עם הטרמיקה לכיוון מזרח..
( חולף את התבור בדיוק מעל המבצר וישנה קבוצת מצנחים וגלשנים שמטרמלת בגבהים שונים בחלק הצפוני של התבור - אני נשאר באיזור שלי היות ואני לא אוהב לטוס בצפיפות או עם גלשנים )
כעבור מספר דקות מעל שדמות דבורה ,נכנס לטרמיקה נוספת
( רגועה 3+) מטפס שוב למעל 1000 מטר ( רואה את גבול האינברסיה - ומדמיין את הקרירות של מיי הכינרת הקרבים...)
הטרמיקה נעלמת ( או שאני מאבד אותה ) וממשיך בטיסה רגועה ישרה ואופקית וכיוון מגדל המיים ביבנאל...
פתאום, ללא כל מידע מקדים או תשדורת מן המצנח אני מרגיש נפילת לחץ חזקה בצד שמאל ( חושב לעצמי "עוד אחת מאותן סגירות שחווינו בעבר.." ) לא יודע בדיוק מה קרה הפעם...
אולם הפעם מיידית לאחר הסגירה, המצנח טס/נשאב אחורה ואני כמו בנדנה רואה פתאום רק שמיים...
ובהמשך המצנח חולף אותי ונעמד מולי ואני מתחיל מגמת סיבוב שמאלית ( אני סביב המצנח ) והפעם אני רואה רק אדמה...
אני מזהה מצב לא מוכר ולא ידוע, משחרר ברקסים ומחקה לראות האם המצנח יוצא מן האירוע לבדו..
( אתם יודעים "אלגרה " המפורסם, DHV 1-2, הוא אמור לתקן את עצמו תוך מספר שניות לבד... פעם קראתי שרוב התאונות נגרמות מתיקונים לא נכונים של הטייס ).
אולם הסיבובים הולכים ותופסים תאוצה חזקה מאוד,כוח G מתחיל להגיע ולהשפיע
בסיבוב ה 4 או ה 5 אני מבין:
1 אני נמצא במצב טיסה לא מוכר ולא ידוע לי.
2 האורע הולך ומחריף.
3 איבדתי שליטה על הטיסה - או במילים אחרות אני לא יודע מה לעשות במצב טיסה שכזה.
4 רזרבי !!!!!!!!!!
( לציין זה לא כל כך קל לקבל החלטה לזרוק רזרבי לראשונה בחיים ! )
תוך שניה וקצת אני מתייצב, כיפה לבנה מעל לראש
אני אוסף מייד את האלגרה בין הידיים והרגלים ,מספר נשימות להירגע ולומד את המצב החדש...
אני נמצא בגובה 1000 מטר מעל שדמות דבורה, צונח - לא טס, אומנם יושב בנוח, ללא טלטלות, מאבד 4.4 מטר בשניה ...
אבל חסר שליטה לחלוטין....
לפעמים אני רואה מלפני שדות ויודע שהכל יגמר בטוב, אולם פתאום חצי סיבוב ואני רואה את הבתים והחממות של הישוב וחושב על הגרוע מכל...
כך חולפות להן 5 דקות שקטות...
לפני הנחיתה אני מחליט לזרוק ממני את המצנח במחשבה שאולי גם הוא ימנע באיזו צורה את המפגש הקרב עם הקרקע, אני חולף את גבול המושב ,חוטי חשמל ומתקרב לנחיתה במטע עצי זיית...
אני אוסף את הרגליים והידיים קרוב קרוב לבטן, מכופף את הראש, עוצם את העניים ומחקה למכה....
מכה, אני על הקרקע שוכב על הגב, שני המצנחים על העץ שעברתי דרכו..
בדיקה מהירה ( מזיז אצבעות בידיים וברגליים - אין דימום או תחושת כאב ) ,מתנתק מן המושב ,לא מאמין שאני ללא כל פגיעה...
ומיידית מגיע צוות חילוץ מדהים ואדיב ( טייס ראשי וחברים..) ועוזר לי לנחות בחזרה למציאות...
אני מכיר את כל החוקים של שמירת כיוון-תמיד, מצנח מעל הראש , ביציאה מטרמיקה או בכניסה לצפות לסגירות....
וגם אני עברתי מספר לא קטן של סגירות חריפות וטילטונים שונים ומשונים...
אבל באירוע הנ"ל הכל קרה כל כך מהר וכל כך חריף וקיצוני שאני אישית לא הספקתי להגיב ומיידית מצאתי את עצמי מסחרח ,עם הפנים לקרקע במהירות הולכת וגוברת...
מסכנות אישיות ( לא מקצועיות ) :
1 בעבר חשבתי ש:
היות ואני מחשיב את עצמי לטייס טוב,שקול מאוד,בעל ניסיון אוירי מתחומים אחרים,ויודע לשלוט ולטפעל את המצנח ,וחוגג עם קרוסים כאלו ואחרים... אין כל הגיון בקורס מצבי חירום - פשוט צריך להימנע מלהיכנס לאותם מצבים וזהו...
היום אני בטוח שנקודת המוצא של כל טייס חייבת להיות ש :
הספורט הזה נפלא ( אני אמשיך לטוס ) אבל צריך לדעת שמצבי חירום/מצבים חריגים יופיעו לכולם !!!
זה רק עניין של זמן !!!
ולכן חשוב מאוד להשקיע כמה שיותר זמן,תירגול,קורסים,מחשבה,ניתוח יבש.....על כל אותם מצבים אפשריים ואיך יוצאים מהם...
( עם חזרת הציוד אני נרשם לקורס הראשון בטורכיה )
2 נכנסתה למצב לא מוכר ,או לדעתך איבדתה שליטה
רזרבי !!!!! רזרבי !!!! רזרבי !!!!!
זה באמת,מציל חיים...
( נ.ב :
תודה לאדם ,שקיפל את הרזרבי שלי אחרון ! )
בתקווה ,
שכולנו נדע לטפעל את החרום הבא ( הוא בטוח יבוא )
וקילומטרים של קרוסים...
חגי