כתב נושא: ארוע חמור אתמול במהלך טיסות לקראת ערב מבוא חמה  (נקרא 4798 פעמים)

0 משתמשים ו- 1 אורח נמצאים בנושא זה.

מנותק חגי

• מורשה רוח הקודש - הפורום הסגור
  • הגעתי לאוסטרליה
להערכתי באזור 16:30 המראה בתנאים טובים (אוויר מאד רגוע מעט טרמירות חלשות רוח 20-25 קמש עילוי רכס טוב).
מיד אחריה נצפה הגלשן במהירות גבוהה וצלילה כשהוא מבצע פניות חדות ימינה ושמאלה ונראה באופן מובהק ללא שליטה.
הגולש מצליח בקושי רב להתרחק לכיוון שדה הנחיתה כשכל הזמן הגלשן מתעקש לפנות כשמצב מאוזן(כנפיים מיושרות לאופק)  נראה נקודת אי יציבות מוחלטת. לקראת החממה החדשה הגדולה בשדה הנחיתה הרשמי הוא פותח מצנח ואחרי כ 9-8 שניות פוגע בשלום בקרקע באזור סביר לנחית תחרום.
חקירת הארוע בשלב ראשוני ויש בעיקר ספקולציות שאולי חלקן יתבררו כנכונות.
כמי שחזה בכל הארוע בחרדה גדולה מהאוויר וממרחק של כ 500 מטר מעל זה נראה לי כמו בעייה במבנה הגלשן (כנראה בעיית הרכבה) שאולי יצרה מבנה אנדרל ופגעה ביצבות הגילגול.
יש השערה של כניסה למהירות גבוהה מיד בהתחלה ותופעת היואינג החריפה (יש סרט כזה ביוטיוב שעלה כבר בפורום לפני כשנתיים) כשהטייס תקוע בתוך המצב (אני בספק גדול לגבי זה- הגולש מנוסה וטס על הגלשן רק לפני שבוע)

https://www.youtube.com/watch?v=R5pYvChNXB0&feature=youtu.be
« עריכה אחרונה: October 03, 2015, 06:19:17 pm על ידי חגי »

מנותק חגי

• הגעתי לאוסטרליה
אחרי מקלחת הרגע ומאחר ואני חייב לבקר מישהוא (לא באמת...) אז מצאתי משהוא חשוב שלא נעשה נכון!!!

כל הארוע החל מיד אחרי המראה. הייתי באוויר ממש מעל העמדה בלי יותר מדי גולשים לידי. זיהיתי את המצב ושהולכת להיות תאונה די מהר ועקבתי אחריו לנחיתה. כל הזמן הזה לא יכולתי לדווח דבר כי לא היה לי קשר- דבר שרני מאד מקפיד עליו, גם בטיסות פאן מבוא חמה. אבל מה שכן יכולתי והייתי צריך לעשות זה להתחיל הנמכה חריפה . היה לי עודף גובה של לפחות 200 מטר מעל הרכס והיה לי ברור ששלב הנחיתה או הפגיעה בקרקע עלול להיות רע. מאחר ולא היה אף גולש אחר באזור שהראה כוונות נחיתה ומתן עזרה , הייתי צריך לעשות זאת בעצמי. הקטע המצחיק שבכל מהלך הארוע אני לא זוכר שבכלל חשבתי על אופציית מצנח החרום וכשהוא הושלך הייתי קצת מופתע (לטובה). גם אחרי השלכת מצנח חרום הנחיתה עלולה להסתיים בפציעה ונוכחות עזרה מיידית במקום יכולה לעיתים לשנות לגמרי את התוצאה הסופית. אבל אחרי השלכת המצנח המתנתי לפחות 2 דקות בסיבובים מעל מקום הנחיתה עד שזיהיתי תנועה מלאה של הגולש. זמן זה הוא זמן קריטי ובמקום להיות בשלבי נחיתה בקרבת מקום הייתי בהמתנה באוויר בתור צופה בלתי מעורב.

יש חשיבות גדולה לתחקר ארועים בסמוך ככל הניתן לארוע. הזמן שעובר שוחק ומשכיח פרטים קטנים. כל הערה לגבי מכלול הארוע תתקבל בברכה .

מנותק צוק

• הגעתי לאוסטרליה
    • דוא
אני הייתי בעמדה, בזמן האירוע צעקנו לו בקשר מספר פעמים לזרוק רזרבי.
שאלתי אותו אח"כ אם זה תרם לדעתו להחלטה לזרוק, הוא אמר שהוא לא יודע וקשה לענות, אבל הוא שמע את הקריאות ברקע והחליט להתרחק מהרכס.
אני יכול להפסיק מתי שאני רוצה...

מנותק חגי

• הגעתי לאוסטרליה
יש דיון כרגע שמתמקד בהשפעת הספרוגים. פרט שאולי החסרתי הוא שספרוג ימין לא היה נעול עם הכבל שמונע לחיצת שפת הזרימה כלפי מטה.
בזמן משיכה קצה הכנפיים רואה זווית התקפה שלילית שהולכת וגדלה עם המשיכה (פתול הכנף, וית התקפה גדולה בשורש הולכת וקטנה לכיוון קצה הכנף).
לכן אם יש ספרוג בצד אחד שלא פועל אזי ההתנגדות למשיכה בצד אחד תהייה גבוהה עם רצון להרים את שפת ההתקפה(התנגדות להקטנת זווית ההתקפה ולמשיכה) ואילו בצד השני לא תהייה ההתנגדות הנל או התנגדות חלקית(במקרה של 2 ספרוגים בכל כנף).
זה כשלעצמו עלול ליצור בעית שליטה קשה בגלגול כשהטייס מפעיל באופן תת הכרתי תגובות תיקון (המח למד להגיב והוא אוטומטית מייצר פקודות ניהוג ותגובות שלעיתים הם מוגזמות-ראו מקרה טייסי קשיחים שחוזרים לגשן פלקס).
מכאן הדרך קצרה לכניסה ללחץ/ תגובות יתר/ עודף מהירות ואיבוד שליטה.

כאמור- זה אינו תחקיר , רק קו מחשבה ותאור אפשרי ( וזאת בהמשך לשיחה שעשיתי עם גיא מתנאל).
« עריכה אחרונה: October 04, 2015, 03:00:03 pm על ידי חגי »

מנותק נתי_ה

• הגעתי לאוסטרליה
  • 2במרץ 2012 ברמת הגולן
    • אתר  התרמילאים  לדרום  ומרכז  אמריקה .
    • דוא
הקשתי ספרוגים בגוגל וקיבלתי ....
חזרה בתשובה מן הסתם צעד מתבקש... :)
ספרוגים

מנותק עומר נאמן

• מצאתי פסיפס
    • דוא
אתה מבין נתי?  זה למה פעם הבאה יעשו את ערב מבוא חמה בחמישי במקום שישי... lugh

ובנתיים - מחכים לטייסים שיפרסמו את ממצאיהם ותחקיריהם
"מי שלא חולם, לא מגשים" (רמי בר, 2005)

מנותק חגי

• הגעתי לאוסטרליה
מצפייה ראשונית בסרטון הטייס אפשר לקבע מספר דברים
התחלת המראה בחלק העליון של המדרון וניתוק הרבה לפני קו המצוק.
מיד עם ההמראה מתחיל גלגול ימינה ואחרי תיקון ארוך וחריף של הגולש הגלשן מתאזן לרגע אבל מיד חוזר להפיל כנף ימין בחדות. בשלב הזה הגולש עובר למשיכה חריפה עם חצי גוף מעבר לספיד בר עקב הרצון לתיקון מהיר ומחשש להמשך פנייה לתוך המצוק. כבר בשלב זה נראה שהוא עמוק בתוך אזור ה PIO אזור בו לגלשן נטייה טבעית ליואינג. בנוסף לבעיית היואינג(סבסוב שמייצר גם אפקט גלגול)  יש לזכור את חוסר האיזון עקב בעיית הספרוגים שתורמת מצידה אפקט יואינג הפוך לגילגול (כמו מחבל זרימה של קשיח שנמצאת רק בכנף אחת).
השילוב של מהירות גבוהה וחוסר סימטרייה בעילוי ובגרר של הכנפיים פלוס הנטייה הטבעית של הגלשן לאבד מיציבות הגילגול במהירות גבוהה נוצר להערכתי מצב שבו האוסצילציות הן בלתי נשלטות(או במילים פשוטות- תוכנת הניהוג שרכשנו אינה מסוגלת להתאים את עצמה בזמן קצר לתנודות הלא צפויות של הגלשן ולכן הניהוג של הגולש כנראה רק מנציח את התנודות ).

רואים באופן מובהק שהבעייה העיקרית היא הקושי בלאזן את כנף ימין שנופלת בחדות הרבה מעבר לתנודה ההפוכה בצד שמאל. בנוסף ניתן לראות שהגלשן מסבסב כל הזמן ימינה ושמאלה בעוצמה רבה מחריף את הגילגול ובו זמנית עקב התמרונים החדים יש שינויים רבים במצב האף מעל האופק(עלרוד).
במשך כל הזמן מעט אחרי ההמראה רגל אחת נותרה מחוץ לרתמה אנכית כלפי מטה דבר שמוסיף העתקה למרכז הכובד קדימה.
לקראת הקרקע, מרגע הכוונה להוציא מצנח חרום(שליחת יד ראשונית) חולפות כ 3-4 שניות עד ההשלכה ו 3 שניות נוספות עד פתיחה מלאה שנראית בצילום הישר מאחורי הגלשן. כעבור 10 שניות יש פגיעה בקרקע. סהכ סיוט באוויר כ 2 דקות ו 10 שניות.

מנותק ASI ZEMACH

• מצאתי פסיפס
    • דוא
אין שיתוף לסרט ?

מנותק hasanhang

• פורום גלישה אוירית
  • הכינוי שלי בלאק אנד דקר
    • דוא
  אם מישהו חיפש מידע בנושא ספרוגים בגוגל ולא הגיע למבוקשו ,אני מפנה אותו לדף הזה
 הקישור:
                http://www.fai.org/civl-safety/hang-gliding/457-civl/civl-safety/31643-sprog-setting-measurement

מנותק לירן רלר

• מפעיל בובקט מתקדם
שמע לך תגיד הגומל כי הרווחת את החיים שלך.

שמע שיש פה מרכיב בכנף שהתחיל להיכשל מכנית לפני הטיסה והחריף עם הזמן. אולי ברחה איזו נעילה, נשבר משהו. בספק עם הייתה בעית הרכבה לא הרגשת אותה. בנוסף במסמך של הכיוונון רשום שעקב נחיתות לא טובות יכולים הספרוגים לשנות את מיקומם. שווה לבדוק...

בכל מקרה אין לי ספק שתגיע לשורש העניין.

אהה.. לא ממריאים עם גלשן לא תקין אבל את זה כבר למדת.

מנותק יובל ענבר

• הגעתי לאוסטרליה
סרט מדהים!
רואים בברור את הנטיה לגלגל ימינה, אבל אני תוהה (ואשמח לשמוע נדב את דעתך) האם ניתן היה לרסן מעט יותר את ה pio ע״י הקטנת המהירות ומשיכה יותר עדינה. בסרט אתה כמעט כל הזמן במשיכה מאד גדולה (ואני מבין מדוע, רצון להוסיף מהירות ולשלוט בגלגול יותר טוב) אבל האם לא נכון היה לאחר מספר מחזורים ולאחר שהתרחקת מההר לשחרר מעט ולבדוק האם העסק ניתן לריסון? לדעתי גם בגלשן תקין (ופה ברור שלא היה תקין) אם נתחיל בהפיכות הטיה במשיכה כזו לא נצליח לשלוט בגלשן. עודף מהירות גם לא טוב.
כפי שאני מנתח את הסרט (גיבור מהכורסה במזגן...) נראה לי שגם אם יש נטיה לגילגול קבוע בגלל ספרוגים אסימטריים אז ניתן להגיע לטיסה אופקית עם פקודת גלגול קבועה (הרי אתה מצליח לגלגל ימינה) והטיסה הבלתי נשלטת נגרמה בשל השילוב של תקלת הגלגול הקבוע עם המהירות המאד גבוהה.
בקיצור אם יש זמן וגובה שווה להקטין מהירות ולבדוק שוב.
כמה vg אתה שם בהמראה? יכול להיות שהיית יותר מתוח ממה שחשבת? Vg מתוח תורם רבות ל pio בגלגול במהירות גבוהה.
לא הבנתי מה היה מורכב ב 90 מעלות? הכנף שאתה נדב הרכבת לאחר ההגעה לארץ או משהו אחר?
אם יש לך תמונות של ההרכבה הזו אשמח מאד אם תשתף אותן כדי שכולנו נוכל לבדוק מה קורה אצלנו.
מדוע חיכית עם המצנח כשתי דקות?

שמח מאד שנגמר בשלום ותודה ענקית על השיתוף המהיר והתחקיר.
שים לינק ב hgorg ונראה מה יגידו החברים שם
יובל ענבר

מנותק adrian

• מפעיל בובקט מתקדם
יש צילומים של החלק המדובר?
(איך זה הורכב ואיך זה צריך להיות מורכב)
זה יכול להיות רלוונטי לעוד סוגי גלשנים.

מנותק eyal bo

• מפעיל בובקט מתקדם
זהו ארוע שהיה קשה ביותר לצפייה מן הקרקע, במיוחד שהייתי אחד מהמשלחים בהמראה  :o ...
נדב - אני שמחתי מאוד שהכל עבר בשלום והנזק הוא בעיקר לגלשן.
אחד הדברים שהפתיעו אותי במיוחד היה שהמצלמה צילמה סרט מצויין ושההתקנה שהייתה פרוביזורית משהו שרדה את הטיסה והנחיתה באופן מושלם!
להמשך שמיים כחולים ונחיתות רכות,
איל

מנותק חגי

• הגעתי לאוסטרליה
והזוכה בכל הקופה???? לירן. אתה מקבל ברגע זה רשמית תואר חוקר תאונות.
האמת שכבר קודם שאלתי את נדב אם יכול להיות משהוא שהתפתח במבנה הגלשן ואכן כך קרה. אבל אתה ממש קבעת את הבעייה בלי הרבה מלל. מוריד הכובע!
ובכן.....
בבדיקה היום נדב מדווח שהכנף הימנית לא היתה נעולה בפין שמקבע אותה והיא כנראה הסתובבה על הציר האורכי חופשי!!!!

בעניין זה - המון תקלות חמורות פחות וחמורות יותר ארעו במהלך השנים האחרונות עקב פרוק והרכבה מחדש. צריך לפתח נוהל חדש שיחייב בדיקת גלשן יסודית אחרי הרכבת כנפיים.
התיק נראה לי סגור. יכתב תחקיר מסודר בהמשך בלווי תמונות.
« עריכה אחרונה: October 06, 2015, 05:50:35 pm על ידי חגי »

מנותק ג'ניה הערדניק

• פורום גלישה אוירית
  • מפעיל בובקט מתקדם
  • תבנו לי הרים בנגב
    • דוא
נשמח לקבל תמונה של הפין המדובר
אם שעות נסיעה לעמדה היו נרשמות בלוגבוק הייתי כבר דרגה 5 וחצי

מנותק יובל ענבר

• הגעתי לאוסטרליה
תודה נדב,
איך הגעתם למסקנה הזו לגבי ההרכבה? (מה היו הממצאים? איך חקרתם? עם מי התייעצתם?) מה אורכו של הפין הנ״ל? כיצד הוא יכול להיות מושחל עד הסוף בכנף הקדמית ולא לעבור דרך האחורית?

לגבי עניין האחריות של המעורבים, אני מבין לחלוטין את הכעס שלך כי כפי שידוע לרובכם בתחילת דרכי הייתי מעורב בארוע כשל טכני חמור בכבל צד עם אחריות כבדה של המדריך (מדריך אחר). התלבטתי רבות מה לעשות בעניין אחריות המדריך והגעתי לתובנות, לפני שתכריז מלחמה על ירון אני רוצה לשתף את כולם בתובנות שלי:
1) הארוע נגרם מרשלנות אך לא נעשה בכוונה, להיפך, היה נסיון לסייע לי תוך שגיאה.
2) אני לא מחפש לפגוע אישית במדריך, זה לא יתן לי כלום, אבל אעשה הכל כדי להפיץ את המידע על מנת שכל אחד יוכל לקבל החלטה בהתאם.
3) בספורט הזה ״אם אין אני לי, מי לי״. לא סומך על אף אחד עם הציוד שלי, נקודה! כל האחריות היא מעכשיו עלי!
4) חובה לקרוא, להבין ולפעול לפי ״ספר היצרן״. זו רשימת התיוג לעבודה (בד״ח).

רק בריאות.
יובל ענבר

מנותק חגי

• הגעתי לאוסטרליה
אני לא מצליח להבין איך בסיס ספרוג שמאל מסובב 90 מעלות. זה כשלעצמו מחייב קרקוע ובדיקה .
האים הכנף הלא נעולה היתה ימין או שמאל? אם ימין אז היו לפחות 2 תקלות בהרכבה.
כבר במבוא חמה אמרתי לך שאי אפשר לעבור לסדר היום כשמגלים פערים לגבי בכבל שמחזיק את הספרוגים.
חייבים להבין שכלי הטייס שלונו ובעיקר המתקדמים יכולים לצאת מהר מאד מהתחום היציב שלהם עקב טעות הרכבה . מצפייה בסרט שלך נראה די בולט חוסר היכולת לאזן את הגלשן ולדעתי היה לך מזל גדול שהצלחת איכשהוא להביאו לאזור נחיתה ולפתח מצנח. אני בספק אם גם טייס הניסוי הכי טוב היה מצליח להטיס את הגלשן  ולנחות איתו.

מנותק צחי רייל

• מנהל פורום
  • הגעתי לאוסטרליה
  • ARTIK 4 29
    • דוא
קודם כל אני ממש שמח שלא נגמר גרוע יותר, כמה מכות זה בהחלט זול לכמות הטעויות שהיו פה.

המקרה הזה בעיקר מרגיז אותי כי אין שום סיבה שהוא יתקיים. מה חשבתם שיקרה שטסים על גלשן לא תקין?

אני לגמרי לא מצליח להבין איך ממריאים שוב על גלשן שלא תפקד נורמלי בטיסה הקודמת בלי למצוא את הבעייה. לא מבין.
הרי גלשן נורמלי חייב לטוס מאוזן, פתאום בטיסה הגלשן נוטה ימינה בלי שקיבל מכה לפני (או עם) ולא מושבת עד שמוצאים מה הגורם? זה לא אופניים שאפשר לעצור בצד הדרך אם יש פנצ'ר, זה כלי טייס שחייב להיות פיקס לפני ההמראה.

גם לא מבין את ירון, בא אליך טייס עם חוסר סימטריה בגלשן ואתה אומר לו שאפשר לטוס על זה לפני שהגלשן סימטרי לגמרי? (שלא לדבר על לפני שמצאת את הגורם)

שתי דוגמאות:
1) לפני כמה חודשים בטיסה שמתי לב לעיוות במצנח של רולי, למרות שהמצנח טס בסדר דיווחתי לרולי שישים לב. רולי העביר את המצנח ליבואן לסידור הבעייה ולא טס עליו עד שסודרה למרות שלא הרגיש כלום בטיסה.

2) לפני כמה שנים היה לי מצנח של עפקו. המצנח חזר מתיקון ובטיסה הראשונה הרגשתי משיכה קלה ממש קלה ימינה, נחתתי מייד והחזרתי את המצנח לאדם (טייס ניסוי של עפקו) עד שמצא מה הבעייה וסידר אותה. מיתר ברקס אחד היה קשור קצר מהשני בכמה ס"מ, בעיקרון אין בעייה לטוס ככה אבל בחיים לא הייתי ממריא שוב עם המצנח לפני שאני יודע מה בדיוק הגורם לסטייה.
don't fly faster then your guardian angel

מנותק ארז

• משחק בארגז החול
מעבר לנקודה שכולנו בני אדם ועושים טעויות יש חשיבות לנושא "התשלום", כיוון שזה מתקשר גם למחויבות לטיב העבודה ולאחריות. במידה והעזרה בוצעה בחינם אזי מדובר "בטובה" ואין לבוא בטענות במידה ויש פגם כלשהו.
אישית אני תמיד אעדיף לשלם!

מנותק ASI ZEMACH

• מצאתי פסיפס
    • דוא
ברור שאין מצב שטועים בכלי טייס ,והמשמעות קטלנית ,ומן הסתם גם אני הייתי מתאכזב .
אבל אני בהכרותי את ירון ,יאמר לזכותו שהוא תמיד הגיש עזרה ותמיד פה בשבילנו ,ורב האנשים שמגיעים אליו ,ומקבלים עזרה ממנו ,ומקבלים סרוב לתשלום ...
מי שרוצה ,יכול להטיס הגלשן למפעל בחו"ל....
כמובן שאף אחד לא יעשה את זה