כתב נושא: טרמיקות יהיו לא יהיו יהיו אלימות או לא ובאיזו מידה ?  (נקרא 207 פעמים)

0 משתמשים ו- 1 אורח נמצאים בנושא זה.

מנותק נתי_ה

• מורשה רוח הקודש - הפורום הסגור
  • הגעתי לאוסטרליה
  • 2במרץ 2012 ברמת הגולן
    • אתר  התרמילאים  לדרום  ומרכז  אמריקה .
    • דוא
השאלה היא תמיד האם ניתן לחזות טרמיקות מראש והתשובה היא כן .
האם ניתן לדעת באלו אזורים הו יהיו והיכן לא מראש ?
התשובה שוב כן .
האם יהיו אלימות ובאיזו מידה היכן והאם ניתן לחזות זאת מראש והנה הסבר קצר בנושא את ההסבר ניתן לקרוא גם  בנושא מה ? בפורום גלישה אוירית ההסבר הזה כאן נכתב כתגובה לתיאור טרמיקה של יובל בנושא הזה:
הקשר בין עוצמת טרמיקה לאלימות תלוי בהתנגדות האויר מסביב לעלית הטרמיקה , באזורים מדבריים האויר יורד אויר יורד הוא אויר כבד אחרת  לא היה יורד .
שימי תיאר בעבר טרמיקה חזקה מאד 10+ בחו"ל לא אלימה , יגאל ספיבק בפורום גלישה הישן בתפוז תיאר טרמיקה חלשה בגובה שמאד מאד מתחזקת, והתיאור שלך גם מתאים לטרמיקה בגבהים באויר דליל , אויר דליל משמע לחץ נמוך התנגדות קטנה לעלית הטרמיקה באויר דליל הטרמיקה מתרחבת רחבה משמע שוליים רחבים ואז הכניסה והיציאה לטרמיקה אינה חריפה משמע טרמיקה לא אלימה .
יום כזה כפי שתיארת יובל מחייב כי  האויר היה דליל משמע הלחץ היה נמוך לחץ נמוך משמע משקל נמוך כלומר אויר עולה  , לטרמיקה יששני משתנים המאפינים אותה , הפרש טמפ בינה לסביבה  הפרשזה לא חייב להיות קבוע יכול להשתנות עם העליה בגובה כתלות במפל הטמם בסביבה , שינוי הטמפ בטרמיקה יהיה לפי קו ליניארי לפי השיפוע האדיאבטי של האויר ( שינוי טמפ של או מעלה או חצי מעלה כל מאה מטרים כתלות בשיפוע יבש או לח יתכן מעבר ביניהם במהלך הטיפוס כלומר ששינוי טמפ שיתחיל יבש ישתנה עם העליה וישתנה לפי לח כתלות ביום) הלחץ בסביבה הוא המשתנה השני , בפועל ניתן לחזות את מידת האלימות של הטרמיקות באזורים מסוימים בגבהים מסוימים מראש .
כלי מאד חזק שלא רבים מכירים טוב ומעטים יודעים למצות את כל האפשרויות שלו .
« עריכה אחרונה: July 07, 2015, 01:20:03 pm על ידי נתי_ה »

מנותק צחי רייל

• מנהל פורום
  • הגעתי לאוסטרליה
  • ARTIK 4 29
    • דוא
ציטוט
בפועל ניתן לחזות את מידת האלימות של הטרמיקות באזורים מסוימים בגבהים מסוימים מראש .

בתאוריה אפשר לחזות את זה. בפועל בלי מדידות מקומיות מדוייקות כמעט בלתי אפשרי.
don't fly faster then your guardian angel

מנותק ialmog

• מפעיל בובקט מתקדם
בעניין:
« Reply #2 ב- : July 07, 2015, 11:38:48 pm »
ממליץ לערוך היכרות עם כמה סימני פיסוק מתי ואיפה להשתמש בהם זה יכול להפוך משפט ארוך בעל פוטנציאל למשמעויות מרובות משמע אפשרות ליותר מפירוש אחד למשפט קריא שניתן להבין ממנו למה באמת התכוון הכותב כשהשקיע אנרגיה וזמן בצירוף כל המילים האלה לפוסט שאמור לעזור לאנשים להבין נושא חשוב בנוסף זה גם נראה יותר טוב

Sent from my SM-N910U using Tapatalk

מנותק ira_yifa

• הגעתי לאוסטרליה
  • Nova Mentor2 Red
    • דוא
מסכים עם איתי אלמוג.
אשמח לדעת האם ישנה דרך לדעת במדויק את הלחץ הברומטרי ואת מפל הטמפ' בנקודה ספציפית (נניח תבור, יבניאל, צמח) ללא מדידה מקומית.

דבר נוסף שמאוד לא הסתדר לי:

באזורים מדבריים האויר יורד אויר יורד הוא אויר כבד אחרת  לא היה יורד .

אני לא בטוח בכלל שזה נכון.
ראשית, אני לא מבין מה הקשר בין מדבר לאויר עולה או יורד. עשו כבר יופי של טיסות באיזור המכתשים שהוא ללא ספק מדבר. היה שם גם אויר שעולה.
שנית, וזה מציק לי מעט יותר, נדמה לי שהביטוי "האויר כבד" הוא פשוט לא נכון. אולי האויר יכול להיות צפוף יותר או פחות, אבל לא "יותר כבד". יותר מזה, עד כמה שאני יודע טרמיקות עולות לא מפני שהן קלות יותר מהאויר, אלא מפני שהן פחות צפופות. אני מסוגל לחשוב על עוד כמה סיבות המייצרות תנועה של האויר כלפי מעלה או כלפי מטה, אם כתופעה מקומית ואם כתופעה גדולה יותר.
טוב מצנח אחד ביד משניים על העץ.

מנותק צחי רייל

• מנהל פורום
  • הגעתי לאוסטרליה
  • ARTIK 4 29
    • דוא
עירא במדבריות יש תרמיקות שבד"כ חזקות מאוד עד חזקות מידי.

באירן תנאים די קבועים בקיץ של 6000+ מטר, תרמיקה ממוצעת בעונה הזו היא 10+.
במדבריות קליפורניה יום של 8+ נחשב יום חלש.
דאונים שטסו בסהרה דיווחו על תרמיקות שהן חזקות מידי ל90% מטייסי הדאון בעולם.
יש עוד דוגמאות על כל מדבר בעולם, מי שלא מאמין שיטוס בנגב בשיא הקיץ.

קיצר במדבר לא רק שהאוויר לא יורד הוא גם עולה חזק מאוד. יבש אז הוא לא יוצר עננים. (טוב נו, בין התרמיקות יש גם אוויר יורד)
הסיבה העיקרית לפצצות האלה זה המפל ה"סופר אדיאבטי" בקרקע, ברגע שבועה כבר משתחררת היא חמה ב20° מהסביבה שלה.
« עריכה אחרונה: July 08, 2015, 10:44:33 pm על ידי צחי רייל »

מנותק צוק

• הגעתי לאוסטרליה
    • דוא
עירא זה דווקא נכון מאוד, ליטר של אוויר קר הוא יותר צפוף, ולכן שוקל יותר מליטר אוויר חם יותר, ולכן שוקע.
מקובל להגדיר לחומרים "משקל סגולי" שהוא משקל עבור יחידת נפח, שזה בדיוק ההגדרה ההופכית לצפיפות. אפשר למצוא טבלאות של משקל האוויר כתלות בלחץ וטמפ' או לחשב בעזרת נוסחאות שונות ברמות דיוק שונות.

צחי אתה יכול להסביר למה שהטרמיקה לא תשתחרר לפני זה בצורה נורמלית? מפל סופר אדיאבטי קורה בכל יום טוב לטיסה לא רק בבמדבר, לא ככה?
אפשר לשמוע ממישהו ממקור ראשון על טיסה בנגב בקיץ? סהרונים-אילת עדיין תקוע לי בראש כאופציה:)
אני יכול להפסיק מתי שאני רוצה...

מנותק נתי_ה

• הגעתי לאוסטרליה
  • 2במרץ 2012 ברמת הגולן
    • דוא
טוב שאתה מגיב עירא אחרת לא תבין!
העובדה שאויר כבד לא אומרת שאין אזורים בהם האויר חם מאד ולכן הוא קל מאד .
נהפוך הוא ,דוקא באזוריים מדבריים בהם רוב האויר יורד ובדיוק בזמן שהאויר בכללי כבד , אז דוקא אז :
הטרמיקות יהיו יותר אלימות.

הטרמיקות תמיד יהיו חמות יותר וקלות יותר מהאויר הסובב אותן .
ןעכשיו :
ירביצו לך עירא עם פטיש חמש קילו על הראש אז תברח מהר יותר או פחות מהר
מאשר אם ירביצו לך בפטיש פלסטיק על הראש?
האויר הכבד הוא ההתנגדות לעליה ככל שההתנגדות לעליה גדולה יותר אז החיכוך בין האויר העולה לזה היורד יהיה גדול יותר !
ואז הטרמיקות יהיו צרות יותר השוליים צרים יותר ואלימות יותר !
ועכשיו הפתעה :
אין הכל עולה !
ואין הכל יורד !
מה שדוחף את האויר הקל מעלה הוא אויר כבד ממנו התופס את מקומו , אחרת אויר קל לא היה עולה .
דוגמאות הימים המחניקים במבוא חמה למטה 39 42 43 וצפונה מעלות וכלום לא זז!
אין רוח שטיל .
יש כאלו ימים?
בודאי שיש .
למה ?
.
« עריכה אחרונה: July 09, 2015, 12:50:33 am על ידי נתי_ה »

מנותק נתי_ה

• הגעתי לאוסטרליה
  • 2במרץ 2012 ברמת הגולן
    • דוא
עירא זה דווקא נכון מאוד, ליטר של אוויר קר הוא יותר צפוף, ולכן שוקל יותר מליטר אוויר חם יותר, ולכן שוקע.
מקובל להגדיר לחומרים "משקל סגולי" שהוא משקל עבור יחידת נפח, שזה בדיוק ההגדרה ההופכית לצפיפות. אפשר למצוא טבלאות של משקל האוויר כתלות בלחץ וטמפ' או לחשב בעזרת נוסחאות שונות ברמות דיוק שונות.

צחי אתה יכול להסביר למה שהטרמיקה לא תשתחרר לפני זה בצורה נורמלית? מפל סופר אדיאבטי קורה בכל יום טוב לטיסה לא רק בבמדבר, לא ככה?
אפשר לשמוע ממישהו ממקור ראשון על טיסה בנגב בקיץ? סהרונים-אילת עדיין תקוע לי בראש כאופציה:)

נחי אלון ושימי עשו טיסות יפות במדבר יהודה ממש יפות.
שיחרור טרמיקה הוא הענין הקריטי :
הטרמיקה לא תשתחרר לפני שהטמפ שלה תעבור את הטמפ של האויר בקרקע .
לפעמים יתכן מאד שאויר חם אך דבוק לקרקע ישאר על הקרקע הטרמיקה גם כשהיא חמה מסביבתה אך שוכבת במאגר ואין מקום אפילו לראש סיכה לחדור מתחתיה כך שאויר קר לא יכנס בינה לקרקע  והיא תישאר שם עד הגעת הטריגר נפץ .
ואז עוברת מכונית בצומת ויוצרת תנועה ,
קצת רוח והטרמיקה משתחררת ובשל אי היציבות של מפל הטמפרטורות אותה טרמיקה מאיצה במהלך עליתה .

מנותק צחי רייל

• מנהל פורום
  • הגעתי לאוסטרליה
  • ARTIK 4 29
    • דוא
צוק סופר אדירבטי בקרקע באזור נורמלי (נגיד תבור), צמוד לקרקע 40 מעלות גובה מטר 38 מעלות. 2 מעלות למטר אפשר להגדיר כסופר.
במדבר זה יכול להגיע ל20 ויותר. ז"א 60 צמוד לקרקע ו40 בגובה מטר. אותו שם אבל זה קצת יותר "סופר". ;)

כאמור לפעמים הבועה צריכה מכניזם נוסף שיעזור לה להשתחרר. טריגר.
לפעמים כי אם הבועה גדלה בקצה גדול מספיק התאוצה של עצמה יכולה לשמש טריגר ללא גורם נוסף.

מנותק צחי רייל

• מנהל פורום
  • הגעתי לאוסטרליה
  • ARTIK 4 29
    • דוא
בעיקרון זה נכון שאפשר לחזות בקוים כלליים יום עם פוטנציאל להיות יותר טרבולנטי. מה שצריך לזכור שבכל יום נתון יש שונות רבה בין תרמיקה לתרמיקה ובין מקום למקום גם יחסית קרוב.
יש ימים רבים שבאזור התבור מחותחת שבא לך לנחות, הרבה פעמים שווה בימים כאלה לתת גלייד לשרונה, לפעמים שם אתה מגלה שמחוץ לתבור רגוע יותר ומחליט להמשיך. לפעמים בתבור רגוע יחסית וכשאתה עובר את רכס יבניאל נראה שהפעילו את הסחיטה במכונת כביסה.
יום שבת האחרון, יצאנו מהתבור. אני מתרמיקה מעל תחילת הכפר בערך, לי היה קצת בועט אבל לא נורא בכלל. אמנון יצא 5 דקות אחרי בתרמיקה מאזור מגרש הכדורגל ודיווח שהיה מאוד בועט כולל קריסה 80%.
הרוח הייתה דרום מערבית כ20 קמ"ש ככה ששנינו לא היינו בלי סייד.

מנותק נתי_ה

• הגעתי לאוסטרליה
  • 2במרץ 2012 ברמת הגולן
    • דוא
בעיקרון זה נכון שאפשר לחזות בקוים כלליים יום עם פוטנציאל להיות יותר טרבולנטי. מה שצריך לזכור שבכל יום נתון יש שונות רבה בין תרמיקה לתרמיקה ובין מקום למקום גם יחסית קרוב.
יש ימים רבים שבאזור התבור מחותחת שבא לך לנחות, הרבה פעמים שווה בימים כאלה לתת גלייד לשרונה, לפעמים שם אתה מגלה שמחוץ לתבור רגוע יותר ומחליט להמשיך. לפעמים בתבור רגוע יחסית וכשאתה עובר את רכס יבניאל נראה שהפעילו את הסחיטה במכונת כביסה.
יום שבת האחרון, יצאנו מהתבור. אני מתרמיקה מעל תחילת הכפר בערך, לי היה קצת בועט אבל לא נורא בכלל. אמנון יצא 5 דקות אחרי בתרמיקה מאזור מגרש הכדורגל ודיווח שהיה מאוד בועט כולל קריסה 80%.
הרוח הייתה דרום מערבית כ20 קמ"ש ככה ששנינו לא היינו בלי סייד.

חיזוי צריך להיות גם נקודתי גרף מפל טמפ למקום מסוים בעל פוטנציאל מוכר ,  וגם כללי .
מספר מפות במספר מפלסים לשעות שונות.

לפעמים פועלות מספר מערכות בו זמנית אחת בהרי סוריה השניה בירדו  וכן לפעמים גם אפיק ים סוף וכן פרסי .
התיאוריה אומרתשתמיד יש בעונה מסוימת מערכתשלטת...אז אומרת..ראיתי כמה מקרים שבהן שלטו מס מע בו זמנית.
גם בקיץ וכן ביחורף לא אמור לקרות אך קורה .
אנשים נחתו בצמח מול צפונית חזקה שהתחלפה במשך רבע שעה שלוש פעמים מצפונית חזקה לדרומית חזקה .
לא אמור לקרות אך קורה , הסיבה לחיתחתים באזור מסוים נובעת תמיד מפעילות מסוימת המפות בדרך כלל ,לא תמיד ,נותנות מושג על התנאים הצפויים.לא תמיד אך מאד עוזרות, הקישור בין תיאוריה למעשה הוא נסיון,אני שומר מפות כך כשמגיעים דיווחים אני בודק אחורה .
בקבוצת המטאורולגיה ואצלי בבית נשמרות מפות, ומכאן אני מעריך מה צפוי .
אתמול הצפי היה למערכת מעל הרי סוריה גוררת צפונית בגדה המזרחית של הכינרת מחותחתת , וכן אפיק פרסי בחוף הגורר דר מע  בגדה המערבית בכינרת.
הגיעו דיווחים על עוצמות רוח בדיימונד קרוב לחוף צאלון בגדה המזרחית 16-18 קשרים דר מע עד מע .
 וכן דיווחים על עוצמת רוח בכפר נחום 25-30 קשרים מע עד צפון מע .
צריך קצת לשרטט או להפעיל דמיון כדי להבין את התוצאה , התוצאה אומרת שהיה מפגש רוחות בין המערכות היה ומטורי הצטופפות רוח , והיו שינויים בעוצמות וכיווני הרוח מעל הכינרת.
כל מפגש מערכות כזה מהוה  גורם לחיתחות ולפעמים טריגר לטרמיקות ולפעמים טריגר למערבולות פועמות. 
התמונה הכללית לא פשוטה היא מסובכת אך כדאי להביא את שירטוט האפשרויות בחשבון ולהימנע מלהילכד באזורי פעילות מוגברת.
מי שזוכר אתהמקרה של גולש האויר שנחת ב 2009 או 10 במגרש הכדורגל בתבור יזכר במקרה דומה של דרומית חזקה בקרקע בתבור וצפונית חזקה מעל גובה העמדה ,  מקרה אופיני למפגש בין רוחות בכיוונים שונים במפלסים שונים בזמנו צחי ניתח את האירוע יפה .
שלשום די זיהיתי במדויק את משטר הרוחות בכינרת למספר מקומות שונים , היום הפגיעה היתה פחות טובה .
בדרך כלל אני משקיע זמן לתחקר את האירועים ומעלה  הסברים למה שקרה בדרך כלל עוזר בחיזוי למחרת היום.
העקרונות די פשוטים, התמונה הכללית מסובכת אומנם אך כדי להבינה מספיק ללמוד עקרונות פשוטים.
מי שרוצה לעקוב מוזמן .

מנותק ira_yifa

• הגעתי לאוסטרליה
  • Nova Mentor2 Red
    • דוא
החכמתי. תודה.
טוב מצנח אחד ביד משניים על העץ.