כתב נושא: תאונת תמרון חריף מ2013  (נקרא 2449 פעמים)

0 משתמשים ו- 1 אורח נמצאים בנושא זה.

מנותק gider

• מורשה רוח הקודש - הפורום הסגור
  • הגעתי לאוסטרליה
תאונת תמרון חריף מ2013
« ב- : April 28, 2015, 11:57:42 am »
משום מה אני לא זוכר שנתקלנו ותחקרנו את התאונה הזאת .

מדובר באירוע חריג מאוד עם גלשן MASTR של ICARO כמו של אסי אם אני לא טועה (מקביל לU2)

הבחור משך VG כנראה לכיוון ה1/2 צלל אגרסיבי למהירות בסביבות ה80 קמש וביצע צלילה ספירלית קרוב לקרקע .

אחת ההשערות שהגלשן ננעל בגלל קצות הטיפים שהתקפלו , ונעשו טיסות ניסוי לשחזר את המצב שכללו פתיחת רזרבי (מצורף מסקנות מהשחזור של DHV )!

מה שבטוח זה שמצב ה VG היה תורם מרכזי לתאונה , ושילובו עם אקרו מעל מגבלות היצרן (60 מעלות פניה וכו)

תזכורת לכל בעלי הגלשנים המהירים החדשים - תנו כבוד רבאק !!

http://www.hanggliding.org/viewtopic.php?t=32806&postdays=0&postorder=asc&start=0

https://vimeo.com/106099298

Flugunfall 26.10.2013

http://www.dhv.de/db1/source/technicdatareportnotes.php?lang=de&item=233

https://translate.google.com/translate?sl=auto&tl=en&js=y&prev=_t&hl=en&ie=UTF-8&u=http://www.dhv.de/web/medien/archiv/artikel-archiv/sicherheit/drachen-clips-im-test&edit-text=&act=url

http://www.dcb-ruhpolding.de/

« עריכה אחרונה: April 28, 2015, 05:22:43 pm על ידי gider »

מנותק adrian

• מפעיל בובקט מתקדם
בעניין: תאונת תמרון חריף מ2013
« Reply #1 ב- : April 28, 2015, 02:06:43 pm »
זה משהו שהילד היה אוהב לעשות

מנותק ira_yifa

• הגעתי לאוסטרליה
  • Nova Mentor2 Red
    • דוא
« Reply #2 ב- : April 28, 2015, 02:46:59 pm »
איזה באסה...
מעבר לכך שברור שהיה עדיף אם הוא היה מצליח לשלוף את הרזרבי (יש לכם אפשרות להתאמן על זה, כמו שאנחנו עושים עם המצנחים), האם דחיפת הבר הייתה עוזרת לצאת מהספירלה? ומה עם שחרור ויג'י תו"כ הספירלה?
טוב מצנח אחד ביד משניים על העץ.

מנותק gider

• הגעתי לאוסטרליה
« Reply #3 ב- : April 28, 2015, 05:19:44 pm »
שחרור ה VG וניהוג נכון אולי יכלו להציל אותו  .
אבל במקרה הזה,בגלל ההתנהגות החריגה של הכלי,ישנו כיוון חקירה ספציפי לדגם הגלשן ששוחזר ע"י טייס ניסוי -
הטענה שנבדקת היא,שקצות הטיפים שנפתחו מהG גרמו להחרפה ונעילת המצב החריף אליו הגיע .
אגב רובנו (בעלי הגלשנים המתקדמים בעיקר) משתמשים באותם קצות טיפים שנשחקים עם הזמן ולפעמים נפתחים לבד בזמן הטיסה .

יובל , מה דעתך על הכיוון ?
« עריכה אחרונה: April 28, 2015, 05:23:49 pm על ידי gider »

מנותק עומר נאמן

• מצאתי פסיפס
    • דוא
« Reply #4 ב- : April 28, 2015, 08:21:52 pm »
1) מבלי לקרוא את התחקיר של DHV - התאונה מסווגת , לדעתי ככשל טכני באוויר (עקב כשל מכני של הקליפסים) בשילוב מסויים של גורם אנושי (האם הכלי תוחזק כראוי? האם הורכב כראוי? האם טייס מיומן יותר או שהתנסה בקורס השלכת מצנחי חירום היה משליך את מצנחו קודם לכן?)

2) ראשית, אני טס על דאון\גילשון מאותה הקבוצה הקרוי  LIGHTSPORT 4 שהוא דאון KINGPOST מתקדם. כבר תפסתי את עצמי לא פעם בזמן הבד"ח עם קליפסים משוחררים.

3) שי, לשאלתך - אני מוסיף קצת כאן קצת רקע. מי שרוצה את ההשערה \מסקנה שיקפוץ ל-4:

3.1) גילשוני האוויר מאופיינים במה שנקרא בעגה אווירונאוטית אי-יציבות ספירלית (Sprial Divergence).  מה הכוונה ? אם נטה את משקלנו מספיק שמאלה בכדי לפנות שמאלה בזווית הטיה של *בערך* 30 מעלות או יותר ונשחרר את הבר או אפילו אם נחזיר את גופנו למרכז המשולש - הכלי ירצה אפילו להחריף את הפניה ולא ישאף לחזור למצבו הקודם.  זה בשונה למשל מהיציבות האורכית המוכרת לכם מאוד בתור Bar Pressure -  אחרי משיכה קלה או דחיפה קלה ושחרור הידיים האף הכלי רוצה לחזור למצבו הקודם ( להרים אף חזרה ולהאט או להוריד אף חזרה ולהאיץ, בהתאמה).

3.2) גילשוני האוויר מתוכננים בכוונה עם אי-יציבות ספירלית קלה על מנת שיהיו קלים יחסית להגוי רוחבי ויגיבו כמעט מיד כאשר תרצו לפנות ימינה או שמאלה, בפרט לתוך תרמיקה.  אילולא האי-יציבות הזאת הכלים שלנו היו עצלים יותר - מגיבים ב-Delay גדול יותר כאשר הייתם מנסים לפנות וכתוצאה מכך ידידותיים פחות למשתמש.

4) מסקנה או השערה :  שבירת הקליפסים גרמה לשפת הזרימה של שחיפים 1-5 לצוף למעלה (רק השלושה הפנימיים נראים בסרט). כתוצאה מכך, מתרחשים כאן אפקט שבחרתי לקרוא לו "עיקרי" ואפקט שני שבחרתי לקרוא לו "משני":

4.1) גורם עיקרי - החלק הגדול והקרוב ל""שורש הכנף"" טס למעשה עכשיו בפחות זווית התקפה .  הכנף בקטע הזה למעשה מוטית יותר למטה לכוון הזרימה (רוח) ומייצר פחות עילוי - אי-סימטריה בין העילוי של כנף שמאל לכנף ימין, לרעת כנף שמאל! הדאון כתוצאה מכך הפך להיות ללא יציב רוחבית בכלל, אולם אי היציבות הספירלית הגיעה למצב בלתי נסבל שלא ניתן להיחלץ ממנו.

4.2) גורם עקיף - כנראה מישני או שולי  - החלשה או ביטול אפקט הוושאוט (washout) של הכנף. כעת החלק הגדול והפנימי של הכנף נמצא בזווית התקפה הגדולה פחות ממה שתוכנן ביחס לקצה הכנף. אני חושב שזה פחות רלוונטי כאן כי הכלי לא היה קרוב למצב של הזדקרות קצה כנף. ברם,  תפקיד נוסף של וושאוט הוא לגרום לפילוג עילוי יעיל יותר בכנף (קרוב ככל האפשר שאפשר לפילוג האליפטי, למי שמכיר). בנוסף, יתכן שזה תרם בעקיפין, אבל אינני בטוח, דרך שינוי מתח המפרש בחלק החיצוני יותר , באופן כזה שהחלק הקרוב לקצה הכנף עכשיו עוד יותר מתרומם מאחורה ונוטה לתוך הרוח. כלומר זווית ההתקפה במרכז הכנף עוד יותר קטנה כתוצאה משחרור המתח במפרש מכוון השורש או אפילו שלילית ממש בקצה הכנף.

« עריכה אחרונה: April 28, 2015, 08:36:20 pm על ידי עומר נאמן »
"מי שלא חולם, לא מגשים" (רמי בר, 2005)

מנותק חגי

• הגעתי לאוסטרליה
« Reply #5 ב- : April 29, 2015, 08:59:08 am »
על קצה המזלג
1. דוגמה מצויינת לצערי לכמה זמן לוקח לפתח רזרבי במצב של פאניקה/חרום ...שזה בדרכ מה שקורה כשצריך לפתח רזרבי! מכאן החשיבות הגבוהה לפחות לתרגול ההשלכות שנעשה לא פעם בעבר.
2. מעבר להטייה מסויימת וללא מספיק G הגוף פשוט נופל בתוך המשולש לתוך ההטייה. זה מצב שמאבדים שליוה על הגלגול. לא לשכח - אנחנו מנהגים על מרכז כובד ולא מאזנות. במצב של טיסה לא מתואמת ותוך כדי הטייה חריפה , קשה מאד להשפיע על הגלשן בציר בגלגול!!!

מנותק צחי רייל

• מנהל פורום
  • הגעתי לאוסטרליה
  • ARTIK 4 29
    • דוא
בעניין: Re: תאונת תמרון חריף מ2013
« Reply #6 ב- : April 29, 2015, 10:02:43 am »
גולשים לא מתרגלים נגיעה בידית של הרזרבי?

אני (ועוד רבים אחרים) מדי פעם בטיסה נוגע עם היד בידית הרזרבי.
ככה הזיכרון המוטורי של היד מגיע אליו בלי הרבה חיפושים.
אין צורך בתרגול מיוחד או בהדרכה, כל אחד יכול לתרגל לבד בזמן טיסה רגילה ולחסוך שניות יקרות במקרה חרום.

בסרט רואים כמה זמן הוא מחפש את הידית של הרזרבי עד שהוא מוצא אותה.
וגם אז הוא לא ממש יודע איך למשוך, אבל זה כבר נאמר שצריך לתרגל.
don't fly faster then your guardian angel

מנותק ASI ZEMACH

• מצאתי פסיפס
    • דוא
« Reply #7 ב- : April 29, 2015, 11:18:14 am »
אני עם orbiter שהוא ביניים
כך שמחתי שלא רואים את רגע המכה בקרקע ...
אני לא קראתי את התחקיר ,אבל אני מניח שהוא מת ?
ומכל הסרטונים והמקרים הרעים אני מבין שויגי כדאי למשוך בישורת ,ולא בזמן פניות ,או כל פעולה שמפעילה לחץ ,או שאני טועה ?

מנותק gider

• הגעתי לאוסטרליה
« Reply #8 ב- : April 29, 2015, 12:20:06 pm »
אין בעיה למשוך VG בתמרונים ופניות חדות, הבעיה מתחילה כשמבצעים תמרונים חריפים/חריגים/מעבר למגבלות

הטסה עם VG מלא משפרת את התכונות האוירודינאמיות ,אבל מחריפה את עצלות הניהוג , הזדקרות הכנף ועוד .

עומר תודה על הפירוט , אבל לדעתי מקריאה מעמיקה של ניתוחי המקרה לא ממש קלעת לעיקר .

צחיק רובנו מתרגלים באוויר אחיזה בידית , אבל אצלנו חשוב לתרגל גם את הזריקה עצמה כי היא פחות טריויאלית מאצלכם .

הטייס כנראה מת מפצעיו לאחר התאונה (כך כתב ג'ונתן דיכט שמכיר חבר שלו בגרמניה).
« עריכה אחרונה: April 29, 2015, 12:23:27 pm על ידי gider »

מנותק עומר נאמן

• מצאתי פסיפס
    • דוא
« Reply #9 ב- : April 29, 2015, 04:07:58 pm »
מצורף סרטון של אדם אחר אשר נכנס לצלילה ספירלית וזרק רזרבי מהר וביעילות.

https://www.youtube.com/watch?v=4o3m7xrLuk4.

שי, לגבי ההסבר שלי לאי-הסמטריה שנוצרה בעילוי , אפשר גם להסתכל על זה אחרת:

היציאה של קצות שחיפים 1 עד 5 ממקומן גרמה לאפקט של "מאזנת עולה" - כלומר "מאזנת" המקטינה את העילוי של הכנף ע"י הקטנת זווית ההתקפה שרואה הכנף (השמאלית).

ה"מאזנת" הזאת , על אף שאין לה את המנוף כמו של מאזנת אמיתית (שקרובה יותר לקצה הכנף) ועל אף ש"עלתה" במעלות בודדות ,  היות שמדובר בשטח כנף גדול בין השחיפים 1 ועד 5 ואף קצת מעבר לכך (עקב שינוי מתח מפרש) האפקט הוא משמעותי.

ממתין ליובל.

עומר 
« עריכה אחרונה: April 29, 2015, 06:14:46 pm על ידי עומר נאמן »
"מי שלא חולם, לא מגשים" (רמי בר, 2005)

מנותק חגי

• הגעתי לאוסטרליה
« Reply #10 ב- : April 29, 2015, 09:51:13 pm »
עומר
קליק קלאקים שנפתחים לא גורמים לאיבוד שליטה בגלשן וההשפעה שלהם על האיזון שולית.

ממה שאני רואה הבחור נכנס לבעייה בשנייה 25. הוא יוצא מעל האופק בפניית עם G  גבוה וכנראה שבשל הG וחוסר נסיונו הוא מאפשר לגלשן להעמיק את ההטייה ולבצע ספליט אס כלפי מטה. ביציאה מהספליט אס שגם היא מלווה בG גבוה הוא כבר די בשליטה כשהגלשן נכנס לצלילה ספירלית מאד חריפה בהטייה גדולה מאד וקצב ריצה על האופק מטורף -אפשר לראות שתוך 2.5 שניות הוא משלים סיבוב שלם והקצב נשמר על לפגיעה.
אגב פנייה מיירבית למשל של מטוס קרב על האופק היא כ 32 מעלות בשנייה. כלומר להשלים סיבוב שלם על האופק לוקח כ 10 שניות. הקצב פה גבוה פי 4!.
ניתן לראות שהוא מפסיק לנסות להטיס ומתעסק רק בנסיונות הכושלים למצא את הידית (אני מתרגל  שליחת יד  לידית כל טיסה ) דבר שמנציח את הספירלה כשלמעה הגוף והמשקל שלו עוזרים להנצחת המצב.
אני ממש לא מכיר את הסיפור ולא קראתי כלום , אבל ההימור שלי שהבחור לא היה מנוסה באווירובטיקה כלל ובעיקר נכנס לפאניקה עקב הG הגבוה .