כתב נושא: שאיבת ענן  (נקרא 2617 פעמים)

0 משתמשים ו- 1 אורח נמצאים בנושא זה.

מנותק nimi

• מורשה רוח הקודש - הפורום הסגור
  • מפעיל בובקט מתקדם
שאיבת ענן
« ב- : March 02, 2015, 10:48:57 pm »
בטיסה האחרונה קבלתי סטירה קטנה,  3.5 דקות בענן שאליו נכנסתי כי לא הייתי בערנות מספקת.
 קרקע כמעט נעלמת מידי פעם.

וזה למזלי לא קרה לי:   (למי שאין סבלנות, דקה 3:25 ) 
https://www.youtube.com/watch?v=5JAVTy5xy0w

מנותק ג'ניה הערדניק

• פורום גלישה אוירית
  • מפעיל בובקט מתקדם
  • תבנו לי הרים בנגב
    • דוא
בעניין: שאיבת ענן
« Reply #1 ב- : March 02, 2015, 11:41:44 pm »
למה נשברה לו הצלע בעת הפתיחה?
אם שעות נסיעה לעמדה היו נרשמות בלוגבוק הייתי כבר דרגה 5 וחצי

מנותק gider

• הגעתי לאוסטרליה
« Reply #2 ב- : March 02, 2015, 11:57:49 pm »
הפתיחה הפכה את הגלשן והעיפה אותו אחורה כשכתף שמאל עוברת דרך הצלע

מנותק gider

• הגעתי לאוסטרליה
« Reply #3 ב- : March 03, 2015, 10:57:43 am »
חופשי היה מפתיע , נימי ואני מתחת לאותו ענן במוקדים שונים (כ500 מטר אחד מהשני)
עילוי מושלם רגוע ויציב - נימי ב+3 אני ב+2 .. הוא מפסיק את השיחת סלון שלנו בשביל לשים כפפות
ותוך שתי שניות הוא נעלם פנימה משאיר את שנינו מופתעים .
אני גם בערפילים,ישר שם אף מזרחה לצאת ולהתרחק , תוך כדי דיווחי מלחמות של נימי שכיוון צפונה ומשך .
הענן לידו היה קטן ומתחתינו אז יכולנו לשחק מעליו ולראות הילת טייס ,ולהרגע מהאירוע
בקיצור צריך לתת כבוד לעננים האלו , במיוחד באביב הקרוב הבא עלינו לטובה !
הבנתי מהטלגרם שגם שימי נשאב ונלחם , בהחלט יום חזק
« עריכה אחרונה: March 03, 2015, 10:58:21 am על ידי gider »

מנותק גיל-עד נבו

• משחק בארגז החול
« Reply #4 ב- : March 03, 2015, 02:56:42 pm »
שאלה למי שחווה שאיבה רצינית:
ברור שלא צריך להיכנס לענן אבל, נניח וזה קרה לי- איזה דגשים נראה לכם שנכון להכיר כדי להיחלץ מזה כמו שצריך?

נבו

מנותק צחי רייל

• מנהל פורום
  • הגעתי לאוסטרליה
  • ARTIK 4 29
    • דוא
« Reply #5 ב- : March 03, 2015, 06:16:12 pm »
מעצבן נורא שבארץ לא מלמדים עדיין את חוק ה45°, לא בגלשנים ולא במצנחים. החוק כלכך פשוט וכלכך קל שזה פשוט מדהים אותי כל פעם מחדש שאנשים עדיין נשאבים לעננים.

מי ששומר על ה45° גם ב10+ עדיין לא יסיים את העניין בתוך הענן !!!!
(וזה עם מצנח שהוא איטי יותר מגלשן)

ולא זה לא מפריע בכלל לטפס עד לבסיס הענן, ואפילו להמשיך לרכס על הצד של הענן אם יש שם עילוי.

חוק ה45° בפשטותו:   תמיד תשמור את השוליים של הענן ביותר מ45° מעל האופק.

ההגיון: (וסליחה שאני מסביר אותו במצנחית, בגלשנית זה אפילו תופס למספרים גדולים יותר)
מצנח טס בטרים (בלי ברקסים ובלי להאיץ) ב36 קמש +-, שזה 10 מ/ש. גם בשאיבה של 10 מ/ש כלפי הענן אתה מתקדם ביחס של 1:1 כלפי השוליים שזה 45° אם תטוס ישר לשוליים.

בתכלס מה שאני עושה זה ברגע שאני מתקרב לענן ושולי הענן נראים ב45° מעל האופק אני מתחיל לטוס לכיוון השוליים. אם העילוי יהיה 10+ אני עדיין אגיע לשוליים של הענן מבלי להכנס אליו. אם העילוי הוא פחות מזה אני טס עד שאני יוצא מהעילוי, מסתובב וחוזר אליו וככה עולה על השוליים של העילוי עד לבסיס הענן ואני תמיד מגיע לבסיס הענן בשוליים שלו לא במרכזו, במקום לעלות במרכז העילוי ואז לחפש את השוליים כשכבר מאוחר מידי.
ה45° פשוט נותן לך את הטיימינג המושלם של מתי לצאת לשוליים של העילוי ולהתחיל להזהר משאיבה.זה כלכך פשוט לזכור שאני עושה את זה בלי לחשוב בכלל.
« עריכה אחרונה: March 03, 2015, 06:19:54 pm על ידי צחי רייל »
don't fly faster then your guardian angel

מנותק חגי

• הגעתי לאוסטרליה
« Reply #6 ב- : March 03, 2015, 08:22:30 pm »
הדבר הכי אופייני וחוזר על עצמו בהשאבות זה הקטע של - "הכל היה סבבה , רגוע, פלוס 2-3 קבוע ואז פתאום תוך שניות אתה מלחך את הערפילים והעילוי עובר לפלוס 7 בבת אחת ותוך 5 שניות אתה כבר 30 מטר בתוך הענן בלי מושג לאן לצאת. (ככה זה קרה לי מזמן מזמן בין צומת גולני לארבל ביום שהיה 95% בלי עננים ).

אם כבר נשאבתם תנסו בתחילה פניות מאד חדות בתנאי שאתם עוד מבחינים במשהוא מהקרקע. פשוט לגלגל ל 90 מעלות. הבעייה שזה גורם לתמרונים מטורפים בגלשן ואם לא הצלחתם מיידית ליצור שוב קשר עם הקרקע, זה רק יכניס אותכם לורטיגו חמור. לכן הכי חכם בדרכ לטוס ליוון שנראה לכם הכי קצר ליציאה מהענן תוך משיכה לאזור ה 50-60 קמש(תלוי בגלשן). אפשר להיעזר ב GPS אבל צריך לזכור שברגעי לחץ לא תמיד מצליחים להבין מה הGPS אומר לכם.

מנותק joessepe

• מצאתי פסיפס
    • דוא
« Reply #7 ב- : March 03, 2015, 09:15:29 pm »
צחי,
תודה שוב על הסבר השיטה הכל כך מצוינת הזו.
מאז שלימדת אותי אני משתמש בה ותמיד מצליח לא להטפס קרוב לענן :)
מה שאני תוהה ביני לביני זה האם יש נקודת כשל אפשרית לשיטה:
מה קורה כשענן נמצא בהתפתחות שלו? האם הוא לא עלול להתפתח מעבר לקו 45°?
אולי תוכל להוסיף הסבר מטאורולוגי לכך?

תודה,
יוסי.

מנותק צחי רייל

• מנהל פורום
  • הגעתי לאוסטרליה
  • ARTIK 4 29
    • דוא
« Reply #8 ב- : March 03, 2015, 09:57:51 pm »

מה קורה כשענן נמצא בהתפתחות שלו? האם הוא לא עלול להתפתח מעבר לקו 45°?
אולי תוכל להוסיף הסבר מטאורולוגי לכך?

לא ממש הבנתי מה זאת אומרת "כשהענן בהתפתחות שלו", ענן שלא בתהליך התפתחות אין מתחתיו תרמיקה והוא לא שואב.

במאוד כללי. כשהתרמיקה עוברת את נקודת הטל ומתחילות להתאבות טיפות משתחררת אנרגיה נוספת ממעבר הפאזה של המים מגז לנוזל. בהתחלה כשהענן קטן תוספת האנרגיה הזו לתרמיקה היא זניחה, ככל שהענן גדל וכמות המים שהופכת מגז לנוזל גדלה גם תוספת האנרגיה לזרימת האוויר מתחת לענן נעשת משמעותית יותר.
ככל שהענן גדול יותר ומפותח יותר השאיבה שלו גדולה יותר. קיים יחס ישיר בין גובה הענן (הגובה בין בסיס הענן לפסגה לא הגובה מהקרקע) לבין עוצמת השאיבה שלו. למרות שהיחס הזה מושפע מפרמטרים נוספים הם יחסית זניחים.

יש לציין שחוק ה45° מיועד לאנשים שפויים שטסים בתנאי מזג אוויר הגיוניים לטיסה ולא לאנשים שטסים ליד עננים סופר מפותחים. צריך גם שיקול דעת, כשהעננים מפותחים מעבר לגודל הגיוני אין צורך בחוק כי צריך לא לטוס בכלל.
ענן CB יכול לשאוב ב100 קמ"ש ויותר, זה עילוי של 36 מ/ש. מי שבוחר לטוס ביום כזה ונתפס לשאיבה רוב הסיכויים שלא יעזור לו כלום יותר, הוא יצא מהענן כשהענן יחליט שסיים איתו.

התבוננות סביב, אם אתה רואה שיש אינוורסיה מעל העננים ואף אנן לא עובר את הגובה של 100-300 מטר סביר שניתן להתקרב לבסיס הענן די בקלות. אם אתה רואה שחלק מהעננים מתפתחים למגדלים צריך להתיחס לכל ענן כחשוד בשאיבה.
צריך לשים לב שלא קל בעליל להעריך במדוייק את גובהו של ענן, אבל בעיקרון אם כל העננים עוצרים באותו הגובה יש שם אינוורסיה ואם חלק מוציאים מגדלים אז אין.

אגב בסרט רואים שהבחור הגיע לבסיס ענן בשולי הענן (לפי הצל של הענן זה ענן עצום) ואז טס לכיוון מרכז הענן במקום החוצה, מה שמבטיח בוודאות של 100% כניסה לשאיבה שלו.

מנותק gider

• הגעתי לאוסטרליה
« Reply #9 ב- : March 03, 2015, 10:03:55 pm »
צחי ברור שאתה צודק , ובדרך כלל אני כבר במודעות גבוהה עוד לפני ה45 מעלות לשמור(/לעבור) על השוליים של מול הרוח ולהמשיך און דה בכיף .
אבל לפעמים חציית הנקודה הזאת ,מתפספסת בין אצבעות חלוקת הקשב שמופנה בדיוק למשהו אחר (קרבה לאחרים וכו) , ואצל חסרי ניסיון זה שכיח מאוד .

בכל מקרה לשאלה של נבו - אני חושב שהדרך הבטוחה ביותר היא להוסיף קצת מהירות כמו שחגי כתב ,גלשן מתחילים 50+ מתקדם 60+ , ולשמור כיוון ככל שניתן . בצורה הזאת פשוט עוברים את הענן די מהר.
צלילות והטיות חדות בתוך הלבן , הן מתכון לצרות במיוחד אם מדובר בגלשן מתקדם !

מנותק joessepe

• מצאתי פסיפס
    • דוא
« Reply #10 ב- : March 03, 2015, 10:37:55 pm »
צחי, מה שהתכוונתי אליו זו התפתחות רוחבית.
האם יכול להיות מצב כזה שענן יתפתח לרוחב יותר ויותר ולמעשה השוליים שלו יתרחקו ממני למרות שאני טס אליהם?

ביום שבת טסנו במבוא חמה. הרמה בפלאטה הדרומית (מדרום לעמדה ועד אחרי כפר חרוב) הייתה מכוסה בענן אחד גדול. אני שמרתי כל הזמן מרחק בטוח מהענן ולא התפתתי לעלות גבוה. זה לא היה CB, אבל הגודל היה רחב מאוד בשביל לא לחשוב על לשחק איתו משחקים. בשלב מסויים הוא שאב חזק ונאלצתי לברוח מערבה עד שיצאתי מתחום ההשפעה שלו. תהיתי אם ענן כל כך רחב היה עלול להמשיך לגדול עוד לרוחב ואם הייתי עלול למצוא עצמי בצרה למרות ששמרתי על חוק ה-45°..

מנותק צוק

• הגעתי לאוסטרליה
    • דוא
« Reply #11 ב- : March 04, 2015, 01:09:50 am »
צחי אני גאה להגיד שאני משתדל "ללמד" את הכלל הזה (כולל קרדיט ;)) כמה שיותר.
אשתדל לזכור להגיד לרומן להכניס באופן רשמי לקורס טרמיקות, אתה מוזמן להזכיר לו גם.
אני יכול להפסיק מתי שאני רוצה...

מנותק צחי רייל

• מנהל פורום
  • הגעתי לאוסטרליה
  • ARTIK 4 29
    • דוא
בעניין: Re: שאיבת ענן
« Reply #12 ב- : March 04, 2015, 07:00:31 am »
יוס כמובן שעננים גדלים גם לרוחב לפעמים אבל קצב ההתרחבות של ענן אינו מהיר מספיק שזה ישנה משמעותית משהו. ז"א אם אתה קרוב לשוליים הם לא יברחו לך פתאום במהירות שאתה לא יכול להשיג.

ימים כאלה ענן שרוחבו גדול מאוד סביר שגם מאוד מפותח לגובה (מלמטה זה פשוט נראה אפור כהה) והוא שואב.

כמובן גם שענן גדול מאוד יש להמנע מלהגיע ממש לשוליים ועדיף לברוח ממנו קצת לפני שמגיעים לבסיס. עננים קטנים יותר אפשר לשחק בערפילים של השוליים.

צוק הקרדיט הוא לברוס גולדשמידט לדעתי. ;)

מנותק נדב ארידן

• מצאתי פסיפס
« Reply #13 ב- : March 04, 2015, 02:02:06 pm »
מצורף סרטון שלי של התקרבות לבסיס ענן.
ברגע שזהיתי שאני כבר בשוליים שלו (בהתחלה הראות הולכת ובאה ואז לכמה שניות ממש כבר לא ראיתי כלום)
חתכתי החוצה. זה חוויה לא נעימה של דיסאוריינטציה, מאז אני נזהר מהם למרות שהאינסטינקט שלנו אומר להישאר בעילוי חייבים לשים לב לא להישאב - לא שווה את הסיכון

https://www.youtube.com/watch?v=-JCXv7uPutc