אז איך נוצר עלעול והאם תרמיקה מסתובבת?
יש מספר דרכים בהם יכול להיווצר עלעול כמו רוטור, חיתוך רוחות, שחרור של תרמיקה ועוד.
מאחר ואיך רוטור חיתוך רוחות ודומיהם יוצרים עלעול זה די ברור נתרכז בעלעולים שנוצרים ע"י שחרור של תרמיקה.
בגדול כאשר בועה גדולה של אוויר החם יותר מסביבתו עולה בבת אחת נוצר תת לחץ מתחתיה, ומאחר ולא יכול להיות וקום האוויר שמסביב רץ לכיוון המרכז כיוון שאוויר לא יכול לעצור במקום כשהוא מגיע למרכז הוא מתחיל להסתחרר, בינתיים הבועה עלתה עוד ויצרה תת לחץ מעל המערבולת מה שגורם לעליה של האוויר שמסתחרר וכניסה של עוד אוויר מהצדדים.
יש הרבה גורמים שמשפיעים על גודל ועוצמת העלעול כמו גודל הבועה שעולה ,המהירות שהבועה עולה, מפל הטמפרטורה ועוד הרבה גורמים בעצם כמעט כל דבר בתנאי הסביבה משפיע בצורה זו או אחרת. לא כל בועה שתשתחרר בהכרח תיצור עלעול. יש ימים בהם מערבולות ממשיכות להסתובב זמן רב יותר מבימים אחרים ולכן לפעמים רואים עלעולים שפורצים ומיד דועכים ובימים אחרים אפשר לראות עלעול שרץ עם הרוח לאורך זמן רב (מעליו תהיה תרמיקת עמוד שנסחפת עם הרוח). כמובן שאם אין בסביבה אבק, קש ,עלים או כל דבר אחר שיש ביכולתו של העלעול להרים לא נראה את העלעול.
אז האם תרמיקה מסתובבת? לדעתי חלקן כן וחלקן לא. תרמיקת בועה סביר יותר שלא תסתובב ולעומתה תרמיקת עמוד חזקה שיונקת הרבה אוויר בבסיסה (שלפעמים יהיה עלעול בבסיסה) כן תסתובב אם כי לאט, הרבה יותר לאט מהעלעול.
לדעתי בתנאי מזג אוויר בהם אנחנו יכולים לטוס (רוח של עד 35 קמ"ש ותרמיקות של עד 10+) מהירות הסיבוב של התרמיקה תהיה איטית וזניחה, התרמיקה תהיה מערבולתית יותר(במפית) אבל לא נראה לי שלכיוון הסיבוב שלנו תהיה השפעה מהותית.
יש לזכור שהתיאור הזה הוא סכימטי וכל תרמיקה שונה מאחיותיה ואין שני עלעולים זהים.
כמו כן אני לא ממליץ לטוס ברוח של 35 קמ"ש ותרמיקות של 10+ אבל מי שכבר באוויר בתנאים כאלו לא נמצא בסכנת חיים מידית ולא חורג ממגבלות הטיסה (כמובן שלמצנח איטי יותר המגבלה נמוכה יותר) אבל הייתי ממליץ לו לנחות בהקדם האפשרי.
לפעמים בימים עם עננים אני תופס ענן ומתבונן בו ובמשך כמה דקות עוקב אחרי השינויים, הזרמים והשינויים, לפעמים בימים סוערים אפשר להבחין בתנועה סיבובית בבסיסו של ענן קומולוס עם התפתחות מהירה. בתחילת האביב אפשר לראות עלעולים שקופים רצים על שדות החיטה משהו כמו הגל שעושים באצטדיוני כדורגל רק עם תנועה סיבובית והשיבולים נשכבות במקום לקום.
צחי