כתב נושא: המראות בתבור בצפוניות  (נקרא 4102 פעמים)

0 משתמשים ו- 1 אורח נמצאים בנושא זה.

מנותק joessepe

• מורשה רוח הקודש - הפורום הסגור
  • מצאתי פסיפס
    • דוא
המראות בתבור בצפוניות
« ב- : July 19, 2014, 09:18:02 pm »
מתוך הודעה שכתבתי בוואטסאפ:

בנוגע למראה בתבור בצפוניות, גם אתמול ראיתי כמה כאלו. אחת מהן כמעט הסתיימה בחזרה להר.
בעמדה היו מספיק גולשים שבחרו לקפל \ לא להרכיב מכיוון שהצפוניות בחוץ היו ברורות מאוד ובגובה העמדה.
הגולש שכמעט חזר להר אפילו לא היה מודע למה שקרה לכנפיים שלו בהמראה. מצב מסוכן כשלעצמו...

יתכן שאין לי מספיק ניסיון ומספיק ידע להסביר למה לא נכון לגנוב המראות בתבור כשהרוח צפונית.
יתכן גם שאני טועה ובעצם אין שום סיבה לא לגנוב המראות ברוח צפונית.
ברור שאתמול אף אחד לא נפגע...

ותיקים מוזמנים להאיר את עינינו.

תודה ושבוע טוב לכולם

ותיקים, קדימה. תנו בראש עם סיפורים מלמדים וניתוחים מעניינים של משטר הרוחות בתבור.
מתי נכון להמתין כשיש צפוניות בתבור?
מתי צריך להבין שכדאי לפרק?
מה ההבדל בין גולש מנוסה מאוד לגולש עם נסיון של שנה שנתיים כשבאים להמריא במצבים כאלו?
כמה שיותר מידע רציני ומלמד שתשתפו, כך אנחנו נגלוש בטוח ומהנה יותר :)

תודה ושבוע טוב😀

מנותק gider

• הגעתי לאוסטרליה
בעניין: המראות בתבור בצפוניות
« Reply #1 ב- : July 20, 2014, 11:45:15 pm »
יוסקה היה לנו דיון שלם בנושא לפני איזו שנה , שהיית בשלב עודף הביטחון העצמי שהחברה האלו נמצאים בו היום.

במגמה צפונית ברורה ועוד ברוח משמעותית , חלונות הם דבר מאוד מטעה ומסוכן .

לצערנו אפקט ה"עדר האמיץ" משחק כאן תפקיד (רואים את זה גם אצל המצנחים הלא אחראיים שבחבורה שלהם)

כנראה אנשים צריכים לראות או להרגיש התרסקות בשביל להבין :/

אין ספק שהניסיון משחק פה תפקיד ,ומקטין (בטיפה) את רמת הסיכון  גם בשל זיהוי החלון ,וניסיון יציאה מטעות רק עם ענף ביד במקרה הממש טוב..

ביום שישי הבנתי ששני בעלי אובר ביטחון עצמי וחוסר ניסיון המריאו , בעוד בעלי הניסיון מקפלים

חבל.. חווינו מספיק צער השנה
« עריכה אחרונה: July 20, 2014, 11:46:47 pm על ידי gider »

מנותק joessepe

• מצאתי פסיפס
    • דוא
« Reply #2 ב- : July 21, 2014, 02:02:22 pm »
שייקה, לא הייתי רוצה לצמצם את התופעה לעניין "העדר האמיץ". נכון שבעית "אובר בטחון וחוסר ניסיון" קיימת, אבל קיים גם חוסר הבנה בנוגע למשמעות. בין היתר קיים גם חוסר הבנה שלי.
אני למשל מעולם לא הייתי עד לחזרה להר או כל דבר חמור אחר בגלל המראה בצפוניות בתבור.
הכי קרוב שראיתי לחזרה להר היה דווקא אורן לפני ערב מ"ח, ואז הרוח בכלל הייתה עם רכיב דרומי.
מנגד, ראיתי לא מעט ותיקים ממריאים בצפוניות (ב"חלונות" כמובן), בינהם גולשים מוערכים מאוד שלא נחשבים ל"עדר אמיץ".
אז בשישי, לי היה ברור שה"חלונות" היו שינוי כיוון ברוח עקב רוטור. בחוץ השתוללה רוח צפונית ערה וזה היה דיי ברור. בכל זאת, גולש ותיק שאני יכול רק ללמוד ממנו בחר להמריא. אמנם בחוץ היתה מכבסה, אבל זה רק מבאס אך לא מסוכן ממה שאני מבין.
חגי, אגב, ממליץ להמריא עם האף מופנה מעט צפונה כשבתבור צפוניות חלשות. גם זה נחשב לעדר?

בקיצור, מהן הסכנות (באמיתי ולא בהפחדות) של המראה בתבור כשבחוץ יש צפוניות?
המיתוס ברור וקיים, אבל מה עומד מאחוריו?

תודה למשתפים,
יוסי.

נ.ב.
בשישי אפילו לא טרחתי להרכיב גלשן עקב הצפונית הערה. אני לא מתבאס כלל כי אני מעדיף לטוס בטוח מאשר להסתכן (וגם הייתה לי אח"כ טיסה כיפית ומעולה במ"ח :) ). לא פתחתי את השירשור בשביל להתמרמר או להתנגח או להטיף. פתחתי את השירשור בשביל להוסיף ידע. אני מקוה שנצליח לעורר פה דיון מעמיק ומלמד :)
« עריכה אחרונה: July 21, 2014, 02:04:47 pm על ידי joessepe »

מנותק gider

• הגעתי לאוסטרליה
« Reply #3 ב- : July 21, 2014, 05:14:23 pm »
יוסקה מה שאני מבין מהדיבור שלך לצערי מזכיר לי את הגישה של הצעירים וחסרי הנסיון -
..לא ראיתי + אמרו לי סתם בשביל להפחיד אותי
אין פה הפחדות , יש פה התנהגות מאוד ברורה ומסוכנת של רוטור במקום שהרבה התרסקו בו .
לי היה "המזל" לראות התרסקויות בצפונית , אולי גיא מתנאל יתרום קצת לשיחה ויתן דוגמאות שתאמין..

מנותק צחי רייל

• מנהל פורום
  • הגעתי לאוסטרליה
  • ARTIK 4 29
    • דוא
« Reply #4 ב- : July 21, 2014, 07:24:03 pm »
אישית כשאני נתקל בבעייה שלא ממש מובנת לי שקשורה בכיווני רוח וטופוגרפיה כמו למשל למה מסוכן מהמריא במוחרקה בצפון מזרחית או למה בגלבוע בדרום מערבית גם של 25 קמ"ש הרכס בקושי מרים או למה בתבור מעבר לזווית מסויימת של רכיב צפוני פתאום משתנה לגמרי המשחק, אני פותח מפה (טופוגרפית עדיף גם גוגלארץ עובד). על המפה אני מדמיין את זרימת הרוח על הטופוגרפית, רואה איפה הרוח עולה, איפה יורדת, איפה נוצרים ונטורים ואיפה רוטורים בכל כיוון רוח.
תרגיל מחשבתי מצויין לחדד את ההבנה של התנהגות הרוח. אחר כך שאתה רואה גבעה במציאות אתה כבר אוטומטית "רואה" את הרוטורים והעילויים שלה לפי כיוון הרוח.

יותר מאוחר אני יכין ציור פשוט שמסביר את ההתנהגות של הרוח על העמדה בתבור בצפוניות.
אני מציע לפני שאני מפרסם או לפני שאתה עובר להודעה הבאה תעשה את התרגיל בעצמך.

מפה מצויינת שאני מאוד אוהב להשתמש בה והיא ברשת, עמוד ענן למי שלא מכיר. לנוחות העמדה מסומנת על המפה.
יש גם אפליקציה שלה לסלולרים.
« עריכה אחרונה: July 21, 2014, 07:25:19 pm על ידי צחי רייל »
don't fly faster then your guardian angel

מנותק חגי

• הגעתי לאוסטרליה
« Reply #5 ב- : July 21, 2014, 09:48:54 pm »
אין הבדל בין צפונית לדרומית יוסי! זו אותה תופעה שתחזיר אותך להר.
מפתיע אותי חוסר ההבנה למרות שטחנתי את הנושא אלף פעם כבר.
אפשר להמריא גם ברוח של 90 מעלות מהצד ...הכל תלוי ויחסי!
כמו שצחי כתב - קודם כל צריך להבין מה גורם לך בכלל להמריא ...איך נוצר העילוי... איך הזרימה בעמדה מושפעת מהטופוגרפייה וכו'...
הסיבה העיקרית לחזרה להר היא שכנף אחת מקבלת עילוי משמעותי יותר מהכנף השנייה . סיבה משנית לחזרה להר יכולה להיות טרמיקה או משב פתאומי גורם לחוסר איזון בשלב הריצה וגורם להמראה בפנייה חדה.
עכשיו תחשוב למה ברוח צד יש סיכוי טוב שכנף אחת תקבל עילוי יותר מהשנייה- אתה אמור לדעת את זה טוב מאד.
כפי שציינת- הכנסת אף לרוח במצב של רוח צד יכול לאפשר ביטול של תופעת הסיבסוב לתוך הרוח (שאינה רצוייה כי היא כשלעצמה יוצרת גלגול) ויכולה לאפשר המראה בטוחה יותר. אבל....!!!! כשמכניסים אף לרוח צריך לצפות שכנף אחת תצא הרבה לפני השנייה- דבר מסוכן מאד באתר מצוקי עם מפל עילוי משמעותי בקו המצוק .
בנוסף-  צריך להבין שבאתר כמו התבור , פעולה כזאת תמקם כנף אחת גבוה מעל הקרקע וכנף שנייה נמוך מעל הקרקע- דבר שכשלעצמו יוצר הפרשי זרימה על הכנפיים שהוא מסוכן ועלול שוב ליצור גלגול תוך כדי המראה.
לטובת הפשטות הוגדרו לכל אחד לפי דרגתו מגבלות להמראה וצריך לשמור עליהם. אפשר גם לשמור מרווח נוסף מהמגבלה ככה סתם בשביל לדעת שאתה מתכנן לקריירה ארוכה בספורט ולא לסיום פתאומי לא מתוכנן.

לסיכום - הכי חשוב להבין את הזרימה, את התנהגות הכנפיים ואת הדילמות. אין פתרון בי"ס כי בכל מצב יש תמהיל שונה של השפעות. אני באופן אישי, כשיש רוח צד משמעותית  ושרכיב הרוח עובר את ה 10 קמש עם משבים אצטרך סיבה מאד מאד טובה כדי לסכן את עצמי בטכניקה של להכניס קצת אף לתוך הרוח במידה הנראית לי כנכונה.
מאחל לך שלא תראה חזרה להר - זה עלול להיות מראה מאד לא נעים .
« עריכה אחרונה: July 21, 2014, 09:52:43 pm על ידי חגי »

מנותק joessepe

• מצאתי פסיפס
    • דוא
« Reply #6 ב- : July 21, 2014, 09:54:33 pm »
צ'ויקה,
ביום שישי מול העמדה טס מצנח עם אף לכיוון צפון מערב. המצנח השתולל למעלה ולמטה בקצב שינוי גדול מאוד, ובעיקר טס אחורה. הריצרץ של הגלשן שלי היה חצי פתוח, הלכתי אליו וסגרתי אותו בחזרה. מה שראיתי היה מספיק ברור. לרגע לא חשבתי שה"חלונות" או המשבים "על האף" הם משהו אחר מלבד רוטור. לא חשבתי שיש בכלל מ לחפש מחוץ לעמדה..
בכל זאת, יותר טוב ללמוד מניסיון. שלך או של אחרים. להגיד "מסוכן להמריא בצפוניות " זה לא לימוד לעומק. כבר ראינו שצעירים (ואני בינהם) לומדים טוב יותר להזהר כשהסכנה והתוצאה ברורות. לכן אני מבקש שיתוף של הבוגרים. אני בטוח שעל מה שכתבתי יש הרבה מה להוסיף.
פעם היה פה פורום פורח ומלמד. כשהייתי בקורס קראתי מלא תחקירי תאונות מעמיקים והכרתי הרבה פינות שלא סיפרו לי עליהן בע"פ. חבל שהבוגרים כבר לא משתפים ומלמדים מניסיונם :(
הליגה הפתוחה לבדה לא תקדם  את הספורט שלנו...

צחיק,
הלוואי שהייתי מצליח לדמיין את מה שאתה מספר עליו.
אני מודה שאני מנסה לעשות את זה, ועם הזמן אני גם משתפר ומצליח להחזיק  בראש תמונה מורכבת יותר ויותר, אבל זה עוד לא ממש שם.
אני בדרך :)

חגי,
 עכשיו ראיתי את ההודעה שלך.
תודה על הלימוד והשיתוף :)
« עריכה אחרונה: July 21, 2014, 10:00:01 pm על ידי joessepe »

מנותק צחי רייל

• מנהל פורום
  • הגעתי לאוסטרליה
  • ARTIK 4 29
    • דוא
« Reply #7 ב- : July 21, 2014, 10:57:07 pm »
אין הבדל בין צפונית לדרומית יוסי! זו אותה תופעה שתחזיר אותך להר.

כמובן שאני לא מתיימר להבין בהמראה של גלשן עשירית ממה שחגי מבין ובטח שלא מה רוח צד גורמת לגלשן. אבל ספציפית לתבור יש הבדל מאוד משמעותי בין רוח צד דרומית או צפונית, וזה מה שכיוונתי אליו.

[attachthumb=#]

התבור אינו עגול הוא אליפסה, מה שגורם שבכל כיוון רוח הרוח מתנהגת אחרת סביבו. יותר מכך האליפסה לא מיושרת מזרח מערב, הקודקוד שלה (השלוחה) פונה לצפון מערב (כיוון 300 בערך). והמיקום של העמדה אינו על השלוחה אלא צמוד אליה מדרום. העמדה פונה לכיוון דרום מערב עד מערב.

ברוח דרומית : בעמדה רוח צד של כ45° משמאל אבל למעט צמחיה זרימה נקייה של הרוח. ביציאה מהעמדה כניסה לאותה זרימה של הרוח שהרגשת בעמדה ולתוך עילוי הרכס. בחוץ המפנה הדרומי של ההר מייצר עילוי רחב. וונטוריים חלשים יחסית מעל דבוריה בוואדי ומזרחית לאום אל גנם משאירים תחום רחב ביניהם. מאחורי ההר הרוטור במקסימום הפוטנציאל שלו (ביחס ישיר לעילוי הרכס).

ברוח מערבית: בעמדה רוח על האף, זרימה נקייה של הרוח על העמדה. ביציאה כניסה לאותה זרימת רוח שמורגשת בעמדה ולעילוי הרכס. בחוץ המפנה הדרום מערבי מייצר עילוי, ונטורי חזק וחד מצפון לשלוחה, בצד הדרומי מזרחית למגרש הכדורגל הרכס כבר לא מייצר עילוי שם גם מתחיל הוונטורי הדרומי שהוא חלש יותר מהצפוני אבל ללא רכס הוא מקשה מאוד על החזרה לעילוי. מאחורי ההר רוטור בינוני בצד המזרחי של ההר ותורגש גל מערבולתיות מאחורי הונטורים בגובה נמוך.

ברוח צפון מערבית עד צפונית בעמדה רוח צד, בגלל המיקום של העמדה מדרום לשלוחה מורגשים בעמדה פעימות של הרוח שמתערבלת בצד האחורי של השלוחה. לפעמים הפעימות האלה מורגשות כמשבים מערביים קצרים ולפעמים קשה להבדיל ביניהם לבין משבים אנבטיים שהם מערביים באמת (הטריק להבדיל זה האם גם הסטרימר למטה וגם העליון מראים מערבית, אם רק אחד מהם זה רוטור), גם במשבים אנבטיים יש לשים לב שהרוח בחוץ היא עדיין רוח צד. ביציאה כניסה לגזירת רוח ולאוויר היורד שמאחורי השלוחה ומייד לאחר מכן לונטורי חזק שמתחיל ממש מול העמדה. כל פניה שמאלה אחרי ההמראה היא כניסה לאוויר יורד ולונטורי חזק. בחוץ כל כל מה שמול העמדה ודרומה הוא כאמור אוויר יורד בהשפעה של ונטורי חזק. עילוי קיים רק מצפון לשלוחה, בצפונית חזקה באזור הזה גם מורגשים רוטורים של הרי נצרת.

* מאחורי ההר הכוונה לצד הנגדי לכיוון הרוח (הלי-סייד).
** כמובן שככל שעוצמת הרוח גדולה יותר הגזירות הונטורים והרוטורים חזקים יותר ולהפך.
*** חלק מההבדל בין צפונית לגמרי לדרומית לגמרי הוא שדרומית זה 45° לעמדה וצפונית זה 90° לעמדה כי לעמדה עצמה יש מפתח של 45°.
« עריכה אחרונה: July 21, 2014, 11:01:26 pm על ידי צחי רייל »

מנותק חגי

• הגעתי לאוסטרליה
« Reply #8 ב- : July 21, 2014, 11:37:50 pm »
אחלה ניתוח. הכל נכון.
עדיין גם כשיש רכיב דרומי בקלות אפשר לחזור להר וגם זה קרה .
אני מסכים לחלוטין שהרכיב הצפוני בתבור בעייתי יותר מהדרומי בדיוק לפי מה שהצגת.

מנותק בועז שטוסל

• פורום גלישה אוירית
  • הכינוי שלי בלאק אנד דקר
« Reply #9 ב- : July 23, 2014, 09:22:12 am »
חברים,
הנה הלינק של ההמראה שלי בשבת שגרמה לשרשור כאן.

ההעברת הידיים מוקדם מדי היא בעיה ידועה אצלי , וכבר הוזהרתי שיכולה לגרום לחזרה להר. נראה לי שזה מה שהיה פה.

מה היו התנאים? משב צפוני או צפונית לגמרי?
יש מכה ב-00:18 בגלשן שלא ברור מה היא - רעיון למישהו/י?

תודה על הפידבק הענייני.

https://www.youtube.com/watch?v=aBlzMApMOIk&feature=youtu.be

מנותק gider

• הגעתי לאוסטרליה
« Reply #10 ב- : July 23, 2014, 11:27:29 am »
קודם כל השרשור הזה הוא לא רק עליך , ובשישי כבר היו דוגמאות לנושא שאותי אישית הפחידו (מסיפורים, לא הייתי שם)

בלי להתייחס לרכיב שבו התחלת לרוץ , שקשה להבין מהסרטון ,ומהמראה בחלון תוך סיכון מיותר  (לא מבין מאיפה שאבתם את האומץ המטומטם הזה !! ) -

לגבי ההמראה שלך , אתה חייב לעבוד על טכניקה נכונה והדרגתית !! ..עוד הרבה לפני החלפת הידיים

1. נראה שאתה ממהר להתחיל לפני שאתה עומד מספר שניות ומרגיש את הרוח (+מברר מה קורה למעלה)
2. שים לב לשניה הראשונה , אתה בעצם משחרר את הגלשן ומתחיל לרוץ!! אתה חייב לתכנן בפעם הבאה במודע את ההתחלה ב2-3 צעדי הליכה תוך הצמדת המשולש לכתפיים והחלקה פנימה כשהעילוי מתחיל .
3. לקראת סוף הריצונת , אתה מתחיל להיכנס פננימה למשולש ואז בבת אחת אתה קופץ לרתמה ומבטל את היתרון שהתחלת לרכוש .
4. מעבר הידיים ברגע קריטי

אם תרצה אבוא אתך בכיף לתרגל המראות , בעבר עשינו את זה עם גיא בשדה פתוח במרכז וזה היה מאוד אפקטיבי . זה כולה אסימון וחצי שצריכים ליפול , ורק הבנה ומלא תרגול גורמים לזה.

תודה על השיתוף בועז!
« עריכה אחרונה: July 23, 2014, 11:31:20 am על ידי gider »

מנותק skorb

• מפעיל בובקט מתקדם
« Reply #11 ב- : July 24, 2014, 05:47:06 am »
19.07.2014

בועז, תודה על השיתוף. אישית, אני שמח שלא הייתי שם כי בטח הייתי מקבל התקף לב.

הרצתי את הסרטון בקטע של ההמראה במהירות 0.25 כדי לראות אם אני מצליח לפענח משהו. כמה דברים שכן ראיתי.

1.  גיא משחרר את כבלי האף ומתחיל לרוץ הצידה ב0:12. ב0:13, לפני שהוא אפילו עובר את כבל הצד, אתה מתחיל לנוע קדימה. כמו כן, לא נראה שהסתכלת בעצמך לוודא שהוא אכן נמצא במקום בטוח לפני תחילת הריצה.

2.  באותו רגע (0:13), איך שאתה מתחיל לנוע קדימה, שים לב שהאף עולה בצורה חדה. אם במהלך העמידה והשחרור של כבלי האף לא רואים מעל השדות, פתאום רואים את השמים עוד לפני שהרגל דורך לצעד הראשון.

3. לפני שהרגל השני דורך את הצעד השני, הכנף כבר נמצא בזווית לא מאוזנת. אני לא יודע מה גרם לזה (משאב או משהו), אבל יכול להיות שהרמת האף שהיה צעד אחד לפני זה היה גורם תורם. מכיוון שאתה עדיין בתוך תחום העמדה (סה"כ התקדמת רק צעד וחצי), אני מניח שלא מדובר על תופעה שקשורה לאוויר מחוץ לעמדה.

4. כמו שלמדנו בקורס, המראה שמתחילה עם כנף לא מאוזן לא ישתפר בעצמו, ואכן, הזווית הולכת ומחמירה עד שאתה כבר ואוויר ומצליח להשתלט.

5. לגבי ה"מכה" ב0:18, אני סבור להניח שפגשת שם את האוויר "מחוץ לעמדה" שאולי קשור לרוטור או משהו בסגנון. בשישי אכן ראינו שהיה "מכבסה" עם שינוים חדים במסלול וזווית של הגלשנים באוויר (לא העזתי להרכיב אחרי שאדריאן קיפל ויוסי לא היה מוכן להרכיב), אז יכול להיות שמשטר אוויר דומה היה בפועלה ביום שבת. או לחלופין אולי אחד הכבלים לא היה ישר לפני  ההמראה, ורק מהעומס של הכנף התיישר פתאום במכה כזו. אני מרגיש סבירות נמוכה שמדובר על מכה של התנגשות כי משהו נקודתי היה משפיע בצורה נקודתית.

מנותק חגי

• הגעתי לאוסטרליה
« Reply #12 ב- : July 24, 2014, 01:50:11 pm »
אני לא מבין משהוא בסיסי פה
אתה שואל מה היה הרכיב?
איפה היית בדיוק בזמן ההמראה?

קודם כל בועז אשמח לשמע סטטיסטיקה על ההמראות שלך.
לא סתם אני אומר את זה.
כמה לדעתך מההמראות שלך בתבור היו בעייתיות כמו זו?

מנותק חגי

• הגעתי לאוסטרליה
« Reply #13 ב- : July 24, 2014, 01:56:46 pm »
אגב- מה שאני רואה זה החזקת המשולש בכח הידיים במקום לתת לו לנח על הכתפיים. מיד בהתחלת הריצה הכתפיים שלך לא מחוברות לצלעות ואין לך שום שליטה בפיטצ

מנותק לירן רלר

• מפעיל בובקט מתקדם
« Reply #14 ב- : July 24, 2014, 05:41:27 pm »
זה הזמן לעצור ולעשות חושבים.... הגעת לשלב של דיסוננס בין היכולת לביטחון העצמי (אני עדין).

אם אתה רוצה לשמור על עצמך תקשר נדבר ואנסה להסביר לך את דעתי.

בכל מקרה קח את העצה של שייקה - אתה צריך להתאמן על ההמראות שלך ומהר.

סופ"ש טוב

מנותק צחי רייל

• מנהל פורום
  • הגעתי לאוסטרליה
  • ARTIK 4 29
    • דוא
« Reply #15 ב- : July 24, 2014, 07:45:22 pm »
זה בדיוק הזמן להתאמן בשדה פתוח כמו ששי הציע. גם ככה אסור לטוס בשום מקום בארץ.
(למרות שגם בשישי שעבר היה אסור)

מנותק גיא מתן אל

• פורום גלישה אוירית
  • משחק בארגז החול
« Reply #16 ב- : July 24, 2014, 10:12:01 pm »
בועז, כפי שכתבו לך יש לך בעיה משמעותית בטכניקה.
האמת שכבר כתבתי מגילת אסתר כתגובה פה, אבל זה נמחק
לי...  ??? ואין לי כח לחזור על זה.
בכל מקרה, במידה ותרצה אקדיש לך יום אימון ולכל מי שירצה
בנוסף...

מנותק ira_yifa

• הגעתי לאוסטרליה
  • Nova Mentor2 Red
    • דוא
« Reply #17 ב- : July 24, 2014, 11:51:10 pm »
האמת שכבר כתבתי מגילת אסתר כתגובה פה, אבל זה נמחק