כתב נושא: תובנות מהגלישה ביום שישי  (נקרא 2515 פעמים)

0 משתמשים ו- 1 אורח נמצאים בנושא זה.

מנותק vn2k

• פורום גלישה אוירית
  • משחק בארגז החול
תובנות מהגלישה ביום שישי
« ב- : May 03, 2014, 09:55:11 pm »
אהלן,

ביום שישי, שני חבריי לקורס ואני(הבוגרים הטריים) הגענו למבוא חמה לצבור קצת זמן אוויר.
אז הנה ה-HIGHLIGHTS:

אתחיל ואומר שהתובנות שלי מכוונות יותר לחבריי לקורס כי אני מניח שהבוגרים יותר מכירים את כל מה שאני כותב אבל אשמח גם להערות והארות שלכם.

אז ככה,
לפני ההמראה שלי, הרוח המדודה הייתה עד 23 קמ"ש.
בהחלט מאתגר ולכן החלטתי לחכות לרגיעה לפני המראה. עמדתי בעמדה כ-7-10 דקות ללא המראה (כמובן הורדתי את הגלשן ובעזרתם האדיבה של יונתן וארז). הרוח מעט נחלשה אבל כשהרמתי את הגלשן היה משב נוסף והגלשן שוב ירד למטה. הסיפור חזר כמה פעמים עד שהייתה רגיעה ארוכה יותר. עמדתי בעמדה 10 שניות כאשר ארז מולי אבל בלי לעזור (רק לאבטח) ורק לאחר שהרגשתי יציבות למשך זמן הוריתי לו לפנות והמראתי לדרכי.

אז כאן, התובנה הראשונה שלי (שאמנם זה מה שלמדנו - אבל אין כמו לחוות את זה):
1. מאוד חשוב להרגיש יציבות לאורך זמן (קבעתי לעצמי 10 שניות כמינימום) לפני שמחליטים להמריא. שליטה בגלשן טרם ההמראה היא חיונית. ברגעים שהרמתי את הגלשן והרגשתי כנף מתרוממת והגלשן מסובב אותי וכל הזמן אני נלחם איתו - תחושה לא נעימה ומורידה את הבטחון לפני המראה (אפילו אמרתי לעצמי שאם זה לא משתפר אני מבטל).

ואז כמו שכבר ציינתי, המראתי - הורדת אף, ריצה מהירה. למיטב זכרוני ניתוק מעט לפני הצוק - כנראה שהאף לא היה מספיק מטה. לצערי אין הקלטה לראות ולתחקר כיוון שהמצלמה לא הופעלה. המצלמה המותקנת על הגלשן היא גופרו ובעת הדלקה, אחד מהעוזרים שלי בטעות עבר למצב סטילס ולכן יש רק תמונה אחת. הסיבה לכך היא:
בבד"ח שלי כתוב בסוף "מצלמה - דולקת". כיוון שאת הבד"ח אני מבצע לפני שאני נכנס לעמדה, באופן קבוע אני אומר לעצמי "מצלמה אפעיל בהמשך" ואז בעצם קורה (כבר פעם שנייה) שאני מבקש להפעיל אותה אך לא בודק אם היא אכן פועלת (נורית אדומה מהבהבת) - אז הפתרון הברור והמיידי הוא להפעיל את המצלמה בזמן הקראת הבד"ח ווידוא הצילום על חשבון צילום כמה דקות מתות. לא נורא בכלל. אבל אם אני מסתכל בראייה רחבה יותר, אני מגיע לתובנה השנייה:

2. מה שכתבת בבד"ח קדוש הוא. אין לדלג על שלביו בטענה "יושלם בהמשך" - אם יש משהו שלא רלוונטי לשלב מסויים, צריך להיות בד"ח נוסף לפני המראה שכולל מעבר נוסף או בדומה. אז כל אחד ומה שנח לו אבל בד"ח צריך להיות רלוונטי וחייבים לפעול לפיו.

באוויר, הייתה רוח מערבית יציבה עם רכיב צפוני די חזק (זה היה ברור ללא כל מכשור ע"י המהירות הקרקעית האדירה שקיבלתי בטיסה דרומה והאיטיות שבה זחלתי חזרה צפונה לאורך הרכס). מצאתי יופי של עילוי בקצה הדרומי של האמבטיה הצפונית (בדיוק איפה שאמרת שהוא בדרך כלל חי יוסי - תודה) והתחלתי לעלות בכיף ובלי יותר מדי מאמץ מעל ההר. וכך ביליתי לי כ-20 דקות בטיסת רכס שרובה מתרכזת באזור העילוי ואז החלטתי לנחות כי זאת הייתה הטיסה ה"ארוכה" הראשונה שלי.

שדה הנחיתה שנבחר היה תחתון. השיקול העיקרי היה זה שהאוטו חיכה לי שם ולהמראה נוספת באותו היום לא היה סיכוי. אז לקחתי כיוון מערבה, הרפיתי מהגלשן והתייצבתי בטיסה מקוזזת לכיוון אזור הנחיתה. ואז באורך פלא התחלתי לעלות כל הדרך לשם. באיזשהו שלב אפילו התחיל להלחיץ אותי מעט כי רציתי לרדת אבל ראיתי שזה לא קורה (נשמע דפוק אבל כמו שאמרתי לא רציתי טיסה ארוכה כדי להגיע מרוכז ועם כוחות לנחיתה).
אז קודם כל, אשמח לדעתי מה גורם לעילוי שהרגשתי מעל איזור הנחיתה? האם זה החממות והאדמה החמה והאם זה שכיח (אני מניח בימים שבהם יש עליית טמפרטורה זה מה שקורה).
בכל מקרה, הדרך שבחרתי בה לרדת אחרי שמשיכה תכליתית בקו ישר לא עזרה הייתה צלילה ספירלית. אחרי כ-5 סיבובים ראיתי לשמחתי שאני מאבד גובה. זה היה מלווה בסחיפה בריאה מזרחה אז עצרתי, חזרתי אל מעל אזור הנחיתה והמשכתי בתהליך הירידה עד שהגעתי לקצת מעל גובה ההקפה ומשם התהליך הוא רגיל.
בדרך לנחיתה (עוד בזמן ההנמכה) שמרתי קשר עין עם סרט הרוח שמיקמנו טרם ההמראה והוא הראה לי רוח מערבית שולטת (הערכה גסה שלי - 7-10 קמ"ש). רכיב קל צפוני שהתחלף מדי פעם לדרומי. כל הזמן אני מזכיר לעצמי שלאורך כל הטיסה הייתה רוח עם רכיב צפוני חזק ולכן בוחר לבצע הקפה עם פיינל לכיוון צפון מערב. הדבר המוזר הוא שבצלע עם הרוח (דרומה לאורך הכביש), הרגשתי מהירות קרקעית יחסית גבוהה (כלומר רכיב צפוני מורגש), עוד מבט לסרט הרוח - עדיין רוח מערבית, אני על סף דיסוננס פסיכואנליטי, ממשיך לנחיתה כמתוכנן בפיינל אלכסוני צפון-מערבה. לפני היציאה לפיינל עובר למצב עמידה ואז מגלה שאני עדיין יחסית גבוה ומחליט להמשיך לעוד שמינייה קצרה לאבד גובה רק שעכשיו אני במצב עמידה וממש לא נח לי לנהג את הגלשן - תחושה לא נעימה בקרבה יחסית לקרקע. שתי ידיים על הבייס-בר - לא נח בפניות, שתי ידיים על הצלעות - תחושת ניהוג לא מיטבית, בסדר לתיקונים קלים אך לא נח לפניות של שמיניות. ואז אני מוצא את שביל הזהב - יד אחת על הבייס ויד אחת על הצלע - איזה כיף. הגלשן שוב בשליטתי, יש היגוי גם בגלגול וגם בעלרוד - החיים שוב יפים.
ממשיכים לנחיתה כמתוכנן, הרבה מהירות. נחיתה באנדרשוט לנק' המכוון (שהייתה אמצע השדה) - עוד סימן לרוח החזקה יחסית (לרוח המתה שאליה אנחנו רגילים). כמה טוב שהוספתי הרבה מהירות. שוב - אין סרט, אז חבל.
תובנה שלישית:
3. אם אתה לא מרגיש בשליטה על הגלשן, אתה לא בתנוחה הנכונה. אני לא טוען שזה יעזור לכל אחד להחזיק יד אחת על הבייס-בר אבל שווה שכל אחד יכיר מה שנח לו. אז תכירו שיש את זה ולי זה עזר.

אז לאחר הנחיתה, מבין אחרי שהגעתי סחוט לקרקע שאולי צלילה ספירלית לא היה מהלך כל כך חכם. מה שלא רציתי שיקרה (הגעה אחרי מאמץ ממושך לנחיתה), קרה כי את כל הדרך למטה התאמצתי בצלילה ספירלית. אז החלופה שפתאום הייתה לי ברורה היא - להנות מהנוף ולשהות באוויר עד שהגלשן ירצה לרדת.
סתם נלחצתי לרגע באוויר אבל על הקרקע (ואחרי שיחה עם גולש ותיק) הגעתי לתובנה הרביעית:
4. במקום שיש עילוי, יש סינק לא רחוק משם - בינתיים אפשר להנות ולנוח ואז לנחות רענן.

בנוסף, בעודי מקפל את הגלשן מנסה לפתור את האי-התאמה של סרט הרוח שמראה רוח מערבית והרכיב הצפוני המאוד מורגש לאורך כל ההקפה, התייעצות עם ירון מעלה השערה מאוד סבירה - סרט הרוח הוצב במקום שתחת רוח צפונית קיבל רוטורים מהחממות הצפוניות לשדה. נכון או לא, זה פתח את עיניי לתובנה חמישית ואחרונה:
5. סרט/שק רוח יש למקם רחוק מהמכשולים. בפרט, למבוא חמה - אמצע השדה לפחות.

מצרף תמונה של מיקום סרט הרוח - תשפטו בעצמכם.

זהו - 32 דקות של טיסה
גובה מקסימלי - 549 מטר. כ-200 מטר מעל העמדה.

מצרף גם תמונה של פרופיל הגובה של הטיסה.

חפרתי קצת אבל מי שהגיע עד הלום, מחכה לשמוע וללמוד מכם.

תודה. ולאד.

מנותק חגי

• מורשה רוח הקודש - הפורום הסגור
  • הגעתי לאוסטרליה
בעניין: תובנות מהגלישה ביום שישי
« Reply #1 ב- : May 03, 2014, 10:41:43 pm »
פרה פרה
רוח 23 קמש ....אתה מתקשה לאזן ולהחזיק גלשן. אתה דורש מעצמך 10 שניות ואז רץ!
רגע ...באמת אתה רץ? אתה בטח צוחק.
כי גלשן אוויר ב 23 קמש כבר טס אז למה לרוץ? זה אפילו מסוכן מאד ועלול לגרום לתאונה .אם הגלשן מיוצב 3-4 שניות רק מושכים קלות מפילים את הגוף קדימה ונותנית לגלשן לצלול מעבר למצוק.זהו- אתה באוויר. הריצה לא רלוונטית בשלב הזה. מיותר לציין שבתנאים האלו עומדים מקסימום מטר משפת המצוק. 10 שניות זה המון זמן - גם מיותר וגם מעייף אבל אם אתהה מרגיש עם זה נח-  אחלה.

רוח מערבית עם רכיב צפוני חזק נקראת למעשה רוח צפון מערבית.

העילוי שחווית יכול להיות כמה דברים. ההימור שלי שזה היה מעין גל שנוצר עקב תנאי הטופוגרפיה , הרוח וכיוונה. במיוחד אם זה היה מעבר ל 100 מטר של טיסה ישרה . 100 מטר יכול להיות טרמיקה רחבה מאד.

במצב עמידה אמיתי אין בעייה להטיס את הגלשן בכל המישורים. מבחינתי זה המצב עם השליטה המקסימלית למעט רצון למהירות מקסימום. יתכן שאתה לא באמת עובר לעמידה וזה די לא יפתיע כי ב 10 השנים האחרונות ראיתי מעט מאד גולשים חדשים שהצליחו לעבור לעמידה.
« עריכה אחרונה: May 03, 2014, 10:54:01 pm על ידי חגי »

מנותק vn2k

• פורום גלישה אוירית
  • משחק בארגז החול
תובנות מהגלישה ביום שישי
« Reply #2 ב- : May 04, 2014, 06:45:22 am »
חגי,
תודה על התגובה. ההמראה לא הייתה ב-23 קמ״ש. ציינתי את המהירות המקסימלית שנמדדה סביב הזמן שעמדתי בעמדה, בזמן המשבים האלה היה לי קשה להיות יציב עם הגלשן. לא יודע מה הייתה הרוח כשהמראתי אבל זה היה פחות מזה (משמעותית) אחרת לא הייתי ממריא. אני עדיין לא בשלב שאני יכול/רוצה לבצע המראות במהירות כזאת כמו שציינת מטר מהמצוק.
ובכל מקרה אני מעדיף לרוץ כדי להיות בעודף מהירות מאשר פשוט לתת לגלשן להמריא, גם אם הרוח חזקה מספיק - למה לא? ציינת שזה יכול אף להיות מסוכן. למה?

מנותק יובל ענבר

• הגעתי לאוסטרליה
« Reply #3 ב- : May 04, 2014, 07:50:03 am »
וולאד,
הרצון שלך לקחת תמיד עודף מרחק להמראה מובן וטבעי בשלב הזה אבל כמו שכתב חגי הוא מאד מסוכן.
המרחק משפת המצוק צריך תמיד להיות המינימלי שמאפשר המראה בטוחה. זה אומר שישנן רוחות בהן עומדים במרחק פסיעה מהשפה.
ככל שתתרחק אתה מגדיל את הסיכון בהמראה בגלל שינויים במשטר הזרימה הנגרמים מבנה העמדה (מאד תלוי במבנה העמדה הספציפית), ככל שהרוח חזקה יותר יהיו יותר השפעות שליליות על הזרימה.
יש עמדות קיצוניות , כמו הר הארי למשל, בהן בגלל מבנה שלא מתאים לגלשנים מה שאתה מרגיש 10 מטר מהשפה לא דומה למה שתפגוש בשפה עצמה.
אתה לא רוצה להיות מופתע ברגע הכי פגיע שלך בטיסה.
יובל ענבר

מנותק צחי רייל

• מנהל פורום
  • הגעתי לאוסטרליה
  • ARTIK 4 29
    • דוא
« Reply #4 ב- : May 04, 2014, 06:34:40 pm »
העילוי שחווית יכול להיות כמה דברים. ההימור שלי שזה היה מעין גל שנוצר עקב תנאי הטופוגרפיה , הרוח וכיוונה. במיוחד אם זה היה מעבר ל 100 מטר של טיסה ישרה . 100 מטר יכול להיות טרמיקה רחבה מאד.

העילוי הזה יכול להיות רק אחד משני דברים. וגל זה לא אחד מהם. זה יכול להיות עילוי רכס, כשיש אמבטיה ברכס היא בד"כ מנכזת את זרימת האוויר ויוצרת עילוי טוב יותר מרכס ישר. וזה יכול להיות תרמיקה, 100 מטר זו תרמיקה רחבה ויפה אבל זה לא קרוב למקסימום שהן יכולות להגיע. המינימום שאפשר להסתובב עליו זה 30-50 מטר אבל זה לא הממוצע. כבר פגשתי תרמיקות ברוחב של קילומטר (כן פה בארץ בטיסות מהתבור) בד"כ אתה שם לב לזה רק שאתה לא רוצה לעלות וממשיך לטוס ישר (ואז אומר אוקי אני כבר 30 שניות טס ישר ב6+ אולי נסתובב וזהו  ;)). שלא להזכיר שתרמיקות יכולות להסתדר ברחובות של עילוי מבגיעים גם לעשרות קילומטרים.
גל פשוט לא נוצר ברוח של פחות מ50 קמ"ש איך שלא מסתכלים על זה.
« עריכה אחרונה: May 04, 2014, 06:35:58 pm על ידי צחי רייל »
don't fly faster then your guardian angel

מנותק חגי

• הגעתי לאוסטרליה
« Reply #5 ב- : May 04, 2014, 09:24:23 pm »
להערכתי כן מדובר בגל
העילוי היה הרחק מהרכס.
תסתכל על פרופיל הטיסה שהוא צרף. לפחות 3 דקות טיסה בעילוי במהלכו צבר 150 מטר.
גלים נפוצים מאד בארץ רק שהתרגלנו לקרא להם טרמיקות רחבות.

« עריכה אחרונה: May 04, 2014, 09:28:54 pm על ידי חגי »

מנותק צחי רייל

• מנהל פורום
  • הגעתי לאוסטרליה
  • ARTIK 4 29
    • דוא
« Reply #6 ב- : May 04, 2014, 09:27:27 pm »
אבל הרוח הייתה 23 במקסימום, זה 27 קמ"ש פחות מהמינימום של המינימום ליצירת גל.

אגב תרמיקות רחבות הרבה הרבה יותר נפוצות בארץ מגלים  ;)
« עריכה אחרונה: May 04, 2014, 09:27:56 pm על ידי צחי רייל »

מנותק חגי

• הגעתי לאוסטרליה
« Reply #7 ב- : May 04, 2014, 09:30:06 pm »
לא שמעתי על החק הזה ובארץ ממילא אף אחד לא שומר חוקי מהירות.
גם במקרה הגל הקודם לא היתה רוח הסטרית בכלל.

מנותק צחי רייל

• מנהל פורום
  • הגעתי לאוסטרליה
  • ARTIK 4 29
    • דוא
« Reply #8 ב- : May 04, 2014, 11:14:00 pm »

גם במקרה הגל הקודם לא היתה רוח הסטרית בכלל.

גם הגל הקודם לדעתי היה אפקט מאוד חזק ולא גל, ובדיוק מהסיבה הזו.

ציטוט
The conditions favoring strong lee waves suitable for soaring are:

A gradual increase in windspeed with altitude
    Wind direction within 30° of perpendicular to the mountain ridgeline
    Strong low-altitude winds in a stable atmosphere
    Ridgetop winds of at least 20 knots

מכיוון שביום שישי עלו חברה ל2700 אני גם חושב שהוא לא תופס כ"stable atmosphere".  וגם מחסור ברכס הרים מרמז שכנראה לא מדובר בגל. הירידה לכינרת היא רק בצל הרוח אין רכס הרים ניצב לרוח שיצור את הגל בכל רוח שהיא.
הכוונה ברכס הרים זה רכס שמתרומם ויורד, גם רמה לא יכולה ליצור גל. כדי ליצור גם צריך רוח חזקה שפוגעת ברכס ונהדפת חזק למלה בניגוד לאטמוספירה היציבה, מה שגורם לגוש האוויר המדובר לצלול חזרה למטה מאחורי ההר. וזה הגורם לתנודה החוזרת.

אבל אתה יכול להמשיך לקרוא לזה גל אם בא לך  ;)

מנותק חגי

• הגעתי לאוסטרליה
« Reply #9 ב- : May 05, 2014, 08:53:11 am »
אני שמח שאפשרת לי זאת.
מבחינתי זה גל וישאר גל. כל תופעה של אוויר עולה באזור קבוע ונרחב עקב מחסום טופוגרפי - זה גל מבחינתי.
בדיוק כמו מים שזורמים על פני משטח מחוספס ויוצרים גבעות מעל משטח המים הכללי.

מנותק צחי רייל

• מנהל פורום
  • הגעתי לאוסטרליה
  • ARTIK 4 29
    • דוא
« Reply #10 ב- : May 05, 2014, 01:02:20 pm »
אני שמח שאפשרת לי זאת.
מבחינתי זה גל וישאר גל. כל תופעה של אוויר עולה באזור קבוע ונרחב עקב מחסום טופוגרפי - זה גל מבחינתי.
בדיוק כמו מים שזורמים על פני משטח מחוספס ויוצרים גבעות מעל משטח המים הכללי.

אוקי רק קח בחשבון שבמטאורולוגיה השם "גל" ניתן לתופעה ספציפית יותר. וסביר שגם בעתיד יווצרו חוסר הבנות בגלל העקשנות לקרוא בשם שונה מכולם לתופעות מסויימות.

מצד שני אני מבין אותך. יש לי חבר שאני כבר שנים קורא לו "גמד", וזה שהוא 1.96מ' מעולם לא הפריע לי  ;D
(אמיתי)