לגבי עלעלול (dust-devil) שהוא בעצם השתחררות מהירה של תרמיקה העולה במהירות ,יוצרת יניקה חזקה מאד בקרקע סוחפת לכלוך -בד"כ חול, אבק וקש היוצר משפכון שנראה כמו טורנדו קטן.
כל ההסברים באינטרנט מתעקשים שעלעול מתרחש במדבר (!) בימים יבשים עם חוסר יציבות אטמוספרית.
לגבי חוסר יציבות וימים יבשים ניחא,אבל "במדבר"...
עלעול יכול להשתחרר משדה או משטח בנוי ובעצם מכל מקום שסתם תרמיקה יכולה להיבנות בו.
אם יהיה חול/אבק/קש/לכלוך קל בסביבתו, נוכל להבחין בו ולנקוט באמצעי זהירות מתבקשים (לצווח באימה,לשאת תפילה ולברוח כל עוד אוויר בריאותינו).
הבעיה ,שלא תמיד אפשר להבחין במשפכון של העלעול (ואז בעצם זה לא עלעול לפי ההגדרה כי צריך לזרוק לתוך האוויר משהו שיסמן את המשפכון...)
נתקלתי בעלעולים בימי חורף ,אחרי מערכת גשם,כשהאדמה עדין רטובה והסימן היחידי היה התנועה הגלית והנקודתית על שדה החיטה שטסתי לידו.
לפני כשלושה ארבעה חודשים טסתי בממ"ג בעין ורד. לצד המסלול עמדו מטוסים , ואני מתכונן לנחיתה.
פתאום אחד הרשעים הניע מטוס והעלה ענן אבק למסלול.
ממש חוסר התחשבות ובניגוד להגיון (ולכללים) כשכלי אחר מגיע לנחיתה. פתאום אני קולט שהפרופלורים של המטוסים לא מסתובבים... אף אחד לא הניע, זה פשוט היה עלעול אדיר. בו ברגע קרו כמה דברים:
1. הבנתי מה יש מולי ואוטומטית פתחתי מנוע מלא ופניתי בחדות הצידה (נראה מאד מרשים מהקרקע

)
2. עופר זינק למסלול כשהוא מנפנף לי כמו משוגע לברוח הצידה.
3. האבק קיבל את הצורה של המשפכון.
אני יצאתי עם דפיקות לב בלבד והנוסע כלל לא הבין מה קרה.
בשלושה מקרים זהים שהיו בדיוק באותה נקודה,מטוסים פשוט נתלשו ו"נשתלו על מטע האבוקדו הסמוך כשהם הפוכים על הגג...
מסקנות : עלעול יכול להפתיע (כמעט) בכל מקום.
לא תמיד יהיה זה עלעול קלאסי עם משפכון.
עלעול יכול להופיע בכל עונות השנה.
תמיד לטוס ערניים .