חברי לספורט הרחיפה שלום,
האמת היא שבשלב זה ציפיתי שתהיו מעודכנים על ידי אדרי בעניין ססטוס ענף הרחיפה מול הרשויות אבל, אדרי שכבודו במקומו מונח החליט להשאיר אתכם במצב שבו רב הנסתר על הגלוי!
ולענייננו:
פרק ה' בחוק הטייס החדש (מאפריל 2011) מגדיר אותנו כרחפנים המטיסים "כלי רחיפה"
לפרק ה' לחצו כאןלקטגוריה זו נכנסים היום: ממ"ג, גלשני אויר, גלשני אויר ממונעים, ממ"ר ו...מצנחי רחיפה.
עפ"י חוק הטייס המצורף ההתיחסות לנושא אכיפה ופיקוח הוא לטייס המסחרי בלבד!!!
רת"א מגדירה זאת נכון להיום ולשעה שאני כותב את דברי בצורה מאד ברורה...
הסמכה ורשיון למדריכים בלבדכלומר: מדריכים יבחנו לפי אמות מידה שיקבעו על ידי רת"א (וזאת על פי סיליבוסים להדרכה מעשית וסיליבוסים לתאוריה) כאשר, מעבר בחינת ההדרכה ירשיין אותם מטעם רת"א מבצעית....... מה זה אומר?
הדבר מביע את רצונה של רת"א שלא להיות מעורבת ברישוי ה"רחפנים" אלא ברישוי המדריכים בלבד.
בעיניה של רת"א ישנן חזון לפיו מדריכים אלו:
1. יהיו נתונים לפיקוחה בשוטף .
2. יסמיכו "רחפנים".
3.יוכלו לבצע טיסות טנדם.
4. יוכלו לבצע טיסות פרסום וכל היוצב"ז.
לא יוכלו לבצע את הנ"ל בחלקו או בכללותו כאלו שלא הוסמכו להדרכה.התפיסה של רת"א קובעת שהרמה הגבוה של המדריכים, תסכן פחות נוסעים תמימים, תנהג באפן אחראי בעניין פרסום "מרחף", ובכלל תהווה חוצץ בינה לבין ציבור ה"רחפנים".
כל עניין הפיקוח על ה"רחפנים" , טיוב שיטות הדרכה, דרגות "רחיפה" , סנקציות ואכיפה. לא נכנסות למעגל ששורטט זה עתה.
אתם בטח שואלים את עצמכם איך זה יתכן שבניין בין עשר קומות בונים מהקומה השישית ולא מתייחסים לקומות שמתחתיה???
את השאלה הזו גם אני שאלתי ונאמר לי שרת"א אינה מעוניינת ואינה מסוגלת לרדת לרזולוציה של רשיון ופיקוח "רחפנים" .
מה גם שהחופש שיתאפשר לכולנו בסופו של דבר יניח את דעתם של המקטרגים השונים.
איך יינתן החופש הזה:
בעניין כלי הרחיפה הממונעים:בימים אלו נסגרת מפת גובה נמוך של מדינת ישראל ועד לסוף החודש הבא (אוגוסט) מתכוונת רת"א לזמן את כלל טייסי כלי הרחיפה הממונעים לבוא לכנס הצגת המפות לעניין טיסה ממונעת אז"מים ורחיפה ממונעת במדינת ישראל.
בכנס זה יוסבר לכלל הציבור מהן מגבלות הטיסה במדינת ישראל, מגבלות הגובה, מגבלות נתיבים ו CTR.
(אני מתאר לעצמי שידברו גם על סנקציות שיוטלו במקרה ולא ישמרו הכללים האמורים.)
לעניין "כלי הרחיפה" הדואים - גלשנים ומצנחי רחיפה:עבודה על "מפה הפוכה" (כך היא נקראת), שתתאר את אפשרויות הדאייה במרחב האוירי של המדינה תארך עוד זמן רב - מינימום שנה לפי רת"א !
מפה זו תאפשר חופש דאייה רב, בגבהים ברחבי המדינה ותחייב את הדואים להשתמש בחופש הזה בצמוד לכללים שיקבעו בה.
עדיין לא ברור אם החופש הזה יוגבל ברובו לסופ"ש ומה תהייה הסנקציה לגבי ההפרה של המסומן במפה!
לעניין התאגדויות בעמותות, אגודות וכדומה,עמדתי בנושא הזה ברורה לחלוטין וכבר כתבתי על כך מס פעמים ב 7 השנים האחרונות:
כל התאגדות, בכל צורה שהיא על מנת לסדר את התחום ולפקח עליו מסוכנת עד מאד לנושאי המשרה השונים.
לעלות התאגדות כזו יש משקל כספי רב מאד - בעיקר ביטוחים של: 1.נושאי משרה באיגוד, 2.מיקצועי להגנת טייס ראשי , 3.ביטוח צד שלישי של האגודה.
את נושא הכסף ניתן לפתור במשוואה פשוטה עלויות חלקי X חברים= מחיר החברות לטייס.
את תביעת הצד השלישי (התובע) ובכלל זה טייסי מצנחי רחיפה\גלשנים , משפחות הטייסים או עוברי אורח קשה מאד יהיה להכיל.
מי מביננו רוצה להתנדב עבור ציבור שבסופו של דבר עלול לתבוע אותו?
לפני כשנתיים נתתי יעוץ לחברת כלל (כן , אותה חברה שביטחה את האגודה למצנחי רחיפה) בעניין תביעה משפטית שהגיש אחד המרחפים באגודה כנגד... שימו לב:
1.כנגד מוכר הציוד (מרחף כמוכם)
2. כנגד בית הספר שלימד אותו ( למרות שעברו אי אלו שעות טיסה מאז סיים ללמוד)
3. כנגד בעל בית הספר אישית.
4. כנגד האגודה למצנחי רחיפה
5. כנגד טייס ראשי (מתנדב).
6. כנגד יו"ר שלה (מתנדב).
7. כנגד המועצה המקומית שהשטח עליו דרך לפני ההמראה היה שייך לה.
8. כנגד המועצה הדתית האחראית על חוט ערוב השבת שנקרה בדרכו תוך כדי הטיסה .
אם משה אדרי יוכיח לכם שניתן לעשות זאת בקונסטלציה כזו או אחרת ועדיין להישאר "יבשים" אני הראשון להתנדב!לידיעתכם
אורי שמיר