לתמיר: גם אני מברך על פתיחת הנושא לדיון.(צ"ל הגאים ולא הגיים...)
בשלושה עשורים שאני מבלה בספורט הזה הייתי עד לשלושה מקרים של התנגשויות גלשן אוויר בגלשן אוויר וכמעט עד להתנגשות בין גלשן אוויר למצנח. אנסה לתאר ולנתח את המקרים ואם מי מיכם ילמד משהו, הרווח כולו שלו.
1. התנגשות בין שני גלשנים באוונס וואלי - קליפורניה בתחרות קדם אליפות העולם - אקדים ואומר כי בתחרויות הצפיפות גדולה מאוד ואנשים טסים "עם סכינים בין השיניים" תוך נטילת סיכון רב. במקרה דנן ההתנגשות ארעה כ-1000 מ' מעל לאתר ההמראה. מז"א סוער, שמיים בהירים, טרמיקות שמכשירים רגילים לא מסוגלים למדוד (+20 מ/ש ויותר...) שני הגלשנים הסתבכו זה בזה ונכנסו לספירלה ובערך בגובה 500 מ' מעלינו (הייתי בהכנות להמראה) התנתקו זה מזה. שני הטייסים פתחו מצנחי חרום וצנחו עם גלשניהם השבורים לידנו כשאחד סובל משבר קרסול והשני ממכות יבשות ושריטות. בתיחקור התברר ששניהם היו עסוקים בתפעול מכשירים שונים (קשר, חמצן, ואריו) ולא שמו לב זה לזה. כשהבחינו, לא שלטו מספיק בגלשניהם בגלל האוויר הבמפי.
2. התנגשות של יאיר שחר ז"ל בגולש רוסי - אליפות אירופה - בלונו, צפון איטליה. השניים טסו זה מול זה כשאף אחד מהם לא מוכן לפנות לשני את המרחב. הם ראו זה את זה וכל אחד סמך על האחר שיקבל פחד בשניה האחרונה ויפנה. הדבר לא קרה וההתנגשות ארעה באזור קצות הכנפיים של השניים. הגלשן הרוסי התהפך באוויר והטייס נשאו יושב על גלשנו ויורד תוך כדי התנדנדות הדומה לעלה בשלכת, עד שנתקע במדרגה קטנה על המצוק וחולץ ע"י מטפסי הרים. הגלשן נהרס לחלוטין. יאיר שחר לעומתו המשיך לטוס והגיע לגול, ללא כל נזק לגלשן (סנטנה - תוצרת עפקו). שני הטייסים לא נפצעו אך הטסק היומי של שניהם נפסל.
3. התנגשות בין גדי סמואל ז"ל לאבי לוין בכרמליה - במקום רכס צר ולא ארוך כשחלקו הדרומי מתעקל מעט מזרחה. ההתנגשות ארעה בגובה של כ-50 מטר מעל לרכס. אבי הצליח לפתוח מצנח ונחת בשלום ללא פגע. גדי סמואל (שהיה שופט תעבורה בחיפה) צלל אל מותו כ-50 מ' מתחת לעמדת ההמראה. דיברתי עם גדי במכשיר הקשר וכנראה ברגע ההתנגשות נותקה לפתע השיחה. אני הייתי האחרון שדיבר איתו וזו הייתה הטיסה הראשונה שלו עם מכשיר קשר.
4. התנגשות בין גלשן אוויר למצנח רחיפה - הגולש שכבר לא פעיל (אלישע שיש) טס בתבור ובגובה רב, לא שם לב כשלפתע הגיח מולו המצנח. למזלו, כנראה בזכות הטופלס, המצנח לא הסתבך בגלשן ושניהם המשיכו בטיסה.
חלק מהמסקנות יכול הקורא להסיק בעצמו. ברור כי ערנות היא מילת המפתח. אם מופיע מולכם כלי טיס "לפתע" ברור שלא הייתם ערניים קודם. כלי הטים לא הופיע משום מקום. הוא היה בסביבה הקרובה קודם, רק שלא שמתם לב לכך.
המסקנה הנוספת: התעסקו במכשירים, או בציוד שלכם (מים, vg , מכשירי קשר, פלאפונים וכו') רק לאחר שאתם בטוחים ב1000 אחוז שאין מישהו בקרבתכם וזכרו גם כי כששני כלי טיס טסים בכיוונים מנוגדים, המרחקים מצטמצמים במהירות הגדולה תמיד על מה שאנחנו מעריכים, כי אנחנו רגילים למהירות X שלפתע הופכת ל2X
המסקנה האחרוה היא: אל תסמכו על האחרים, רק על עצמכם. טיסות בטוחות לכולנו !