צחיק איתן ושאול
אני מתייחס לכל דבר שאני נוגע בו כספורט.
כשהייתי ילד בן 17 עם רשיון היינו מאלתרים מסלול עם קונוסים והולכים ללמוד מצבי חירום במכונית על מגרש כורכר ריק בפלמחים. מעבר לפאן הטהור שיש בזה, זה לימד אותי מספיק כדי לצאת ממצבים שאני בטוח שאני באופן אישי לא הייתי יוצא מהם אם לא הייתי מתרגל את המגבלות של המכונית.
אח"כ קניתי אופנוע והתחלתי להתחרות בשטח ובסופרמוטו, במקומות מבוקרים ומסלולים סגורים. הייתי מגיע עם האופנוע על העגלה ורוכב אך ורק במגרש סגור עם ציוד מיגון מלא במגבלות ומחוצה להן.
מאוחר יותר, כשהתברגנתי וקניתי קטנוע ליום יום - מצאתי שאני משתמש ביכולות, ידע ונסיון הגבוהים שפיתחתי עם הזמן, כדי להחלץ מתאונה קלה או קשה לפחות פעם פעמיים בחודש. שוב, משהו שלא הייתי מצליח להחלץ ממנו אם לא היה לי הידע והנסיון שצברתי על המסלול.
אח"כ התחלתי ללמוד לטוס על מטוסים קלים.
דבר ראשון שמתרגלים שם אחרי שאתה יודע לטוס ישר, לפנות, להמריא ולנחות - זה מה קורה אם... ומתחילים בתרגול כל המגבלות של המטוס בתנאים אופטימלים - הזדקרויות, קאט מנוע וכולי. כדי שכשתטוס בסבבה ויכבה לך מנוע תדע מה עושים כי כבר היית במצב הזה המון פעמים.
עכשיו אני במצנחים. אני כבר יודע להמריא ולנחות, לפנות ולטוס ישר. ולכן הגיע הזמן לעשות קורס SIV
וגם קורס אקרו.
כדי שכשאטוס בסבבה שלי ותקרוס לי החופה, אפילו לא אחסיר פעימה - כי כבר הייתי שם ואדע לתפעל בקור רוח את המצב המוכר, כמו באופנועים, במכוניות ובמטוסים.
שבירו הדרך היחידה להגיד שאתה טייס בטוח, היא תמיד לחפש את המגבלות בתנאים מבוקרים ולבקר במגבלות האלו על בסיס קבוע, כדי שהגוף שלך ידע מה עושים בכל מצב בצורה אוטומטית.
סלח לי כן? אבל בנאדם שלא בטוח בעצמו ויודע להסתחרר בספירלה הדוקה בעומס גבוה וקצב שקיעה מטורף, לא אמור להתקרב בכלל אל בסיס הענן. כי אם הוא מתחיל להשאב מעלה הוא עלול להיות במצב של פחד כפול - הפחד מהשאיבה והפחד מהספירלה. מה שיקרה זה שאותו אדם ישב וישקשק ברתמה תוך כדי השאיבה לענן ולא ישלוט במצב שהוא נמצא בו.
כשטסתי בארי ביום חמישי והתחלתי להתקרב לענן והוא התחיל לשאוב, רעדו לי האשכים. אבל הדבר היחיד שהרגיע אותי היה הידיעה שבאופן חד משמעי אוכל לרדת בספירלה וליצור קצב שקיעה מספיק, כי כבר עשיתי את זה בעבר.
ובכל זאת כ 50 מטר מתחת לענן כשקצב השאיבה התחיל להיות גבוה יחסית למה שאני מכיר - יצאתי מהטרמיקה ולא התפתיתי להמשיך עוד טיפה, כי מתתי מפחד למרות הידיעה שכנראה שאצליח לברוח ממנו במקרה חירום ע"י הספירלה המוכרת.
לסיכום, דעתי מנסיון בענפי ספורט \ כלי רכב אחרים - מי שלא שוהה במצבים קיצוניים או חירומיים על בסיס קבוע, בתנאים מבוקרים ותרגול - הוא טייס מצנחים לא טוב ולא בטיחותי, ושיהיו לו 4 רזרווים ברתמה מצדי.
אין מצב בעולם שאני לא מספיק מנוסה לקורס SIV, ואין מצב בעולם שאני לא אקבל ממנו תועלת. בנוסף, אין מצב בעולם שיהיה נכון למישהו מאיתנו לטוס ללא הקורס הזה, ברגע שהוא יודע להמריא, לנחות ולפנות בצורה נורמלית, כי למצנח לא אכפת אם אתה לא מנוסה מספיק לקורס חירום, כשהוא ירצה לקרוס הוא יקרוס גם אם עוד לא עשית קורס כי עוד לא חלפה שנה. אתה באויר? דע ותרגל את כל מה שיכול לקרות לך!
לגבי ידע תיאורטי - מעבר לידע קודם שיש לי מכל מיני מקורות כמו למשל תיאוריה של לימודי טיס, לפני שבכלל הנפתי בפעם הראשונה כבר קראתי את כל הויקיפדיה וכל החומרים שידי השיגו. לפני שטסתי בפעם הראשונה כבר הייתי עם מספר שעות של סרטוני תאונות וקריסות ביוטיוב, עד מצב שידעתי לתזמן מתי הולכת לקרוס החופה לפי איך שהיא נראית מהצד.
אני יודע שאני לא יודע הכל, אבל אני גם לא "לא יודע כלום" בנושא כנפיים ועילוי, מה שאני לא יכול להגיד על מז"א למשל, שבזה אני מבין מעט מאוד ולא מתיימר.
בקיצור - חברים לא עשיתי תאונה או כמעט תאונה עדיין, יש לי כ-270 שעות באויר תוך 7 חודשים של טיסה עצמאית, מי שראה אותי מניף נוחת ממריא וטס רואה שאני לא ברמה נמוכה, ולא אטוס בהרים יותר בלי רזרווי.
אז תרדו לי מהגב ותהיו בטוחים שלא תהיה לאף אחד מכם הזדמנות להגיד לי "אמרתי לך".
ושתהיו בעניינים שאני מאוד מודע לאלו מכם שכותבים את הדברים בגלל חברות - ואני מעריך את זה מאוד. עם חלק מהקביעות אני מסכים וחלקן לא, אבל חיבוק ובדיחה גסה תמיד תקבלו ממני בעמדה.
שבירו - אני מוסיף הערה, ברכב , קורס נהיגה מתקדמת מתבצע אחרי זמן לא רב של נהיגה (גם בנהיגה מתקדמת יצא לי לגעת..), אבל חייבים לזכור שכל אחד והזמן שלו, הכשרון שלו וזה בכלל לא תלוי בשעות ונסיון - אלא בשקלול של נסיון, כשרון, ידע ורצון של המפעיל (טייס, נהג רוכב).
אני מתייחס לספורט שלי ברמה מאוד גבוהה ומאוד ברצינות והכמיהה להיות טוב או הכי טוב קיימת בי בכל דבר שאני נוגע בו. כשהתחלתי עם האופנועים קראתי את כל מה שניתן היה לקרוא והתאמנתי, כי היה חשוב לי לדעת כמה שיותר.
את המרוץ הראשון שלי ניצחתי בהפרש של חצי הקפה משאר הרוכבים.
לא תשכנע אותי אחרת - כדי להיות מפעיל של כלי כלשהו בצורה בטוחה - אתה חייב לדעת את המגבלות שלו בהקדם!