כתב נושא: תחקיר ארוע פתיחת רזרבי  (נקרא 1052 פעמים)

0 משתמשים ו- 1 אורח נמצאים בנושא זה.

מנותק אבי מסד

• מורשה רוח הקודש - הפורום הסגור
  • משחק בארגז החול
    • דוא
תחקיר ארוע פתיחת רזרבי
« ב- : October 04, 2008, 07:42:37 pm »
היי,
בעולם, מייחסים לתחקירי התאונות חשיבות רבה מאוד, וזאת בעיקר כדי להפיק את הלקחים המשמעותיים ביותר ומניעת מקרים דומים בעתיד. תאונות אוויריות הן מקור מידע וצבירת ניסיון לכל מי שאדרלנין התעופה זורם בדמו. תאונה והגורמים לה הינם מקור ענין ונושא שיחה ומחשבה בלתי פוסקת כאשר מדובר באנשים הנגועים בוירוס כמונו ולשם אני רוצה לקחת את הדיון.
אני עדיין בהלם מהאירוע הקיצוני הזה אבל אנסה לשפוך קצת אור מניסיוני הקטן על מה היה שם. אגש לפרטים היבשים בתחילה ולאחר מכן אגיע למקרה. 
בתאריך 1.10.08 ביום רביעי המראתי מהתבור בשעה 10:50 לטיסה של כשעתיים עם מצנח של סול דגם אילוס 2 גודל M, ריתמה של עפקו דגם קונטור XL עם הגנות ורזרבי מידה 18 שעבר בדיקה וריענון ב17.2.08. במהלך הטיסה נשאתי תיק טייס שבו מצפן, מכשיר קשר ו- GPS. המראתי ברוח דרומית מערבית בעמדה בעוצמה של 23 קמ"ש לא בדקתי על ידי מד רוח אבל זו היתה הערכתי כשבשלב זה היו כבר חברים באויר מטרמלים להנאתם.
במהלך הטיסה חוויתי טרמיקה ממוצעת 2+ ומקסימלית 6.5+ כמו כן סינק ממוצע 2- ומקסימלי 4-עד למקרה הרזרבי.
אדלג על שלב ההמראה ואגיע לשלב הנחיתה והארוע.
מעל אזור רמת מגשימים בגובה של 325מ' מעל פני הקרקע  כשאני מסתובב שמאלה על טרמיקה עם ברקסים בשליש מהלך ובעיקר הטיית גוף אני מקבל הזדקרות אלימה מאוד בצד שמאל בעודי מנסה להבין את שהיה המצנח מזדקר בצד ימין  ומכאן התחילה מכבסה של בין 10-14 שניות ימינה שמאלה למעלה ולמטה, בייגלה מאחורה ומקדימה ושני מצבי סווינג. בהתחלה רציתי לתקן אבל ראיתי שהתגובה שלי איטית מדיי והמצנח איך שאני חושב לתקן כבר מתקן בעצמו אז החלטתי שאני עם ידיים מורמות. אך הטלטלות הרבות הקשו על פעולה ובהשארת הידיים למעלה. באמצע הארוע היה ניסיון נוסף של תיקון, זיהית שהמצנח רץ קדימה בטירוף בלמתי אותו, אך כנראה לא מספיק כי עדיין היו בו אנרגיות שלא הצלחתי להבין כך שהניסיון כשל. כשאני מבין שהמצנח לא יוצא מהמצב לבד מחליט על זריקת רזרבי מרגע הזריקה תוך כ 7-9שניות אני נוחת באדמת טרשים. הרוח היתה חזקה באזור להערכתי כ 30 קמ"ש מהסיבה שביצעתי בדיקות רבות לאורך הטיסה לדעת האם אני חודר או לא ובאמצעות הGPS ובכל הפעמים חדרתי במהירות של מעל 6 קמ"ש. לאור הרוח החזקה מרגע הנחיתה הרזרבי התחיל לגרור אותי, ניסיתי למשוך אותו אליי כדי להגיע לאחד החוטים וכך לחרב אותו אך ללא הצלחה. נעמדתי על שתי הרגליים רצתי במהירות  לרזרבי וחרבתי אותו

מסקנות :
1. קורס SIV הוא חובה לכל מרחף שמבצע טיסות מרחק.
2. טיסת מרחק לדעתי צריכה להיות מלווה בקשר עין עם טייס נוסף למקרה חירום.
3. כל מרחף צריך לדעת להגדיר לעצמו באלו תנאים הוא טס למשל עוצמת רוח הפרשים בין משבים כיסוי עננות וכו'.
4. ממליץ בחום על ריתמה שיש לה AIR BAG תקל על הנחיתה במקרה קיצון.
5. יש לקחת בחשבון התחזקות של התנאים באזור הרמה ולכן הימנעות מטיסה באזור בשעות הצהריים המוקדמות   מומלצת.
6. ממליץ תרגול של הושטת יד לרזרבי ובדיקתו לעיתים קרובות.     
7. בנחיתה על הקרקע עם רזרבי חשוב לנסות גילגול מאוד קשה לבצע לאור הלחץ המופעל.   
8. טיסה באזור הרמה במהירות קרקעית של 6 קמ"ש מסוכנת מאוד.
9. ממליץ על יום מרוכז בהדרכת אחד הבכירים על חידודים בתיאוריה וניתוח מצבי חירום שונים

מצורף קישור לטיסה מלאונרדו וכן נתונים של גרף פולארי שלהמצנח
[url=http://www.paraglidingforum.com/modules.php?name=leonardo&op=show_flight&flightID=139556

http://www.para2000.org/wings/index.html

תגובות בעניין למי שיוכל להוסיף מנסיונו יתקבלו אם הן נאמרות בצורה בונה ולא ביקורתית עוקצנית
מבקש להודות ליהודה ויוגב שבאו לאסוף אותי גילו חברות אמיתי והיו לי לאוזן קשבת. וכן לכל מי שהתקשר לשאול ולהרגיע.

טוסו בביטחה
אבי מסד

מנותק עמית

• מצאתי פסיפס
    • דוא
בעניין: תחקיר ארוע פתיחת רזרבי
« Reply #1 ב- : October 04, 2008, 08:21:09 pm »
אחי שמח שנגמר הסיפור בטוב
אתה צודק לגבי הקורס SIV
יש לי רק הערה קטנה:
יש לך אחוששילינג ביצים של בת יענה לטוס היכן שטסת  ::)  (אפילו אחד עם עבר הפלילי כמו שלי לא הייתי מנסה את זה)
עמית

flying with a such perfect paraglider that birds become jealous. A wing that is as compact, simple, and light as a mountain glider; as fast and efficient as a sailplane; as slow and maneuverable and turbulence resistant as a helicopter.

מנותק שרון תמם

• מצאתי פסיפס
    • דוא
« Reply #2 ב- : October 04, 2008, 08:21:53 pm »
אבי היקר מה שחשוב הוא שאתה בריא ושלם לפחות פיזית (אני לא יודע מה עובר לך בראש) ושתלמד מהמיקרה הזה
לטיסות הבאות .
תודה לך על האינפורמציה זה עוזר לכולנו  ???

מנותק אבי שאול

• הגעתי לאוסטרליה
  • זבוב זבוב אבל ... יש כנפיים
    • דוא
« Reply #3 ב- : October 04, 2008, 08:58:25 pm »
אני שמח שיצאת מזה  בסדר
מקווה שיהיו מסקנות מהבכירים
כדי שכולנו נלמד

נ.ב

לאחר ניסיון . קורס siv חובה אפילו לפני טרמיקות
« עריכה אחרונה: October 04, 2008, 09:06:01 pm על ידי אבי שאול »
הספורט הזה מתאים לאנשים עשירים-מובטלים -פנסיונרים
כל השאר סובלים משבת לשבת

מנותק איתן שבירו

• הגעתי לאוסטרליה
    • דוא
« Reply #4 ב- : October 04, 2008, 09:10:25 pm »
הי אבי , שנה טובה.
מזל לנו שאתה איתנו, תחל שנה וברכותיה  ותכלה שנה וקללותיה
קבל חיבוק גדול וקרמה עלי.
וכמובן רקע אדום על הטיסה המבצעית.
איתן  hug

מנותק שלמה ניסן

• הגעתי לאוסטרליה
  • אני פצוע מיום 18.10.06 אני אתגבר אלחם ואנצח
    • דוא
« Reply #5 ב- : October 04, 2008, 09:13:59 pm »
מסד אחלה של שנה טובה ובריאה,שנה של המשך קרוסים ואין כמוך
בעל נסיון כעת בפתיחת מצנח לזרבה.
רמת מגשימים ? היכן
אני שמח שיצאת גדול ללא שריטה בגוף
אתה מוזמן אלי לערב מתי שתחליט(לא לבד)ונדבר על האירוע
ההזמנה לתת לך ביטחון ממני לאחר הפציעה שלי מזה כשנתיים
אני מציין כי פעלת מצויין מהגובה שההיית בו וזרקת את הרזרבי
כשלא מצליחים לבין מה קורה מסביב בעת רחיפה וכניסה למצב של
מצוקה הדבר הנכון לזרוק לזרבי.
אני  הייתי פועל בדיוק כמוך
הכפרי שנה טובה וגמר חתימה טובה
עשו את הספורט מהנה=ותהנו
הטו אוזן קשבת לסובבים אתכם
וחזרו הביתה בשלום

מנותק אדרי

• הגעתי לאוסטרליה
  • נשיא "החרב המעופפת"
    • http://www.druper.co.il/d/preview/3232/3233
    • דוא
« Reply #6 ב- : October 04, 2008, 09:35:49 pm »
היי אבי
אחלה תחקיר כל הכבוד על שיתוף של החברים בארוע .
כמו שדיברנו בט"ל : דעתי  האישית הנה במבחן התוצאה שאתה בריא ושלם וכנראה הפעולות החרום היו נכונות.
אך כמובן קטונתי ושווה שהחברים עם הניסיון יביעו את דעתם .
לגבי קורס מצבי חרום :כל מילה מיותרת חובה לכל מרחף לדעתי.
אדרי
טוס גוזל חתוך את השמיים רק אל תשכח יש נשר בשמיים
http://www.youtube.com/my_videos?feature=mhum
http://www.druper.co.il/d/preview/3232/3233

מנותק אורי מרגלית

• משחק בארגז החול
« Reply #7 ב- : October 04, 2008, 10:02:44 pm »
אבי שלום
ראשית אני שמח שאתה שלם ובריא לפחות בגוף.
ותודה ששיתפת אותנו.

אני גר בגולן {נוב} כ 1ק"מ מהמקום שפתחת רזרבי.
1. אינני מבין בזרמי אויר אך בהיותי חקלאי שמעתי פעם סקירה על האיזור שלנו במזג אויר וגשם.
לכן לא אנסה לפרט! אני יודע שישנה בעיה באיזור שלנו "הפלטה" הדרום מזרחית של הגולן  כיוון שיש שני ערוצים מאוד גדולים משני הצדדים: "הרוקרד" "סמך" שגורמים לזרמי האוויר להיות "לא סדירים"{במיוחד בתקופה הזו}
{וכדאי להתרחק מהאיזור עם מצנח רחיפה}...
אשמח שמי שמבין יסביר את הדברים בצורה מקצועית יותר

2. דיברת על הנחיתה עם רזרבי. מהכרות עם מצנחים ללא אפשרות ניהוג {מצנחי צה"ל,ורזרבי} הדרך לצמצום נזק פיזי הם סדר הפעולות הבא:
1.להצמיד רגליים חזק.
2.לכופף מעט את הברכיים - ולשמור על כפות רגליים ישרות ביחס לקרקע
3.ידים בצידי הראש מאוגרפות וצמודות לראש- חזק-
4.זיהוי כיוון הרוח/הנחיתה
5.החלק החשוב:לבוא בזווית גוף של כ-45מע' לכיוון הנחיתה וברגע המגע עם הקרקע לבצע גלגול צד!!! דרך כף הרגל, שוק, ירך, צד הגוף, גלגול על הגב ועצירה כשהרגליים פוגעות בקרקע.{בצד השני}

חשוב מאוד להישאר במצב שהסברתי{סעיף1-4} במהלך כל הנחיתה עד לעצירה מוחלטת

בזמן שהגוף במצב הנ"ל מספיק שתבוא בזוית 45 מע' והגלגול יתבצע לבד מעוצמת מהנפילה

מקווה שהצלחתי להסביר את עצמי זה קצת קשה...
אשמח לנסות שוב למי שלא הבין.

רחיפה בטוחה.
אורי.

דוד פרנק

• אורח
« Reply #8 ב- : October 04, 2008, 10:05:39 pm »
אבי, אני מבין שיצאת שלם מהארוע הטראומתי אז מברוק  up:
מאחל לך שנה טובה ומוצלחת.

מנותק צחי רייל

• מנהל פורום
  • הגעתי לאוסטרליה
  • ARTIK 4 29
    • דוא
« Reply #9 ב- : October 04, 2008, 10:45:19 pm »
אני רוצה להוסיף עוד מסקנה ברשותך:

10. לטוס עם פחות ברקסים בסיבוב בטרמיקות.

כתבת שטסת עם ברקסים משוכים עד השליש, בגלל שבסיבוב בטרמיקה הברקסים לא יכולים להיות משוכים שווה אני מבין שהברקס החיצוני היה משוך קצת והפנימי יותר.
ככול שאתה מושך את הברקס החיצוני יותר אתה צריך למשוך את הברקס הפנימי עוד יותר כדי להגיע לאותו קוטר סיבוב (מאשר אם הברקס החיצוני היה משוחרר) מה שאומר שהכנף הפנימית קרובה יותר להזדקרות.
יש טייסים שרוצים להקטין את מהירות השקיעה שלהם וטסים עם הרבה ברקסים אבל אז צריך להיות מודעים לכך שהכנף הפנימית קרובה מאוד להזדקרות ולהיות מוכנים לשחרר אותה ברגע שהיא מתחילה למשוך אחורה, גם בטיסה בטרמיקה צרה מאוד הכנף הפנימית קרובה להזדקרות וצריך להיות מודע לכך.
ביום שני שלפני עליתי בטרמיקה צרה מאוד עם בטייה חזקה ופעמיים הרגשתי את הכנף מושכת אחורה, שיחרור של 15 ס"מ ברקס והמשכתי להסתובב כרגיל, סיני שטס לידי אפילו לא שם לב.

דבר נוסף:
אם אני מבין נכון את התאור שלך (כולל מה שסיפרת לי בטלפון) אז נראה לי שאת הספין הראשוני שנגרם מהזדקרות של צד שמאל ניסית בהתחלה לאזן ע"י בלימה של צד ימין מה שהביא להזדרקות מלאה.
את זה הבנתי מקח שאמרת שבהתחלה ניסית לתקן ורק אחרי זה עברת ל"ידיים למעלה".

כשצד אחד מזדקר (או עדיף לפני שהוא ממש מזדקר) צריך לשחרר אותו ולתת לו לטוס בלי לבלום את הצד השני.
נראה לי ששחרור מיידי של ברקס שמאל עם התחלת ההזדקרות הייתה מונעת את כל שרשרת הארועים.

ומכאן אולי אפשר להוסיף מסכנונת נוספת (10.5) - להיות מאוד עירני למצנח בזמן הטיסה (ואז הדברים פחות קורים פתאום).

העיקר שאתה בריא בסוף הארוע, בשביל זה בדיוק יש רזרבי.
don't fly faster then your guardian angel

מנותק שי לנואל

• מצאתי פסיפס
    • דוא
« Reply #10 ב- : October 04, 2008, 11:11:55 pm »
אהלן אבי
טוב לשמוע שהתאוששת וחשוב  שנצליח ללמוד מהמקרה, ולצד המקצועי :

חסר בתנאים היבשים משקלך ALL UP , כמות השעות ניסיון טיסה שישי לך בטרמיקות ועם איזה חופות (DHV1 1-2 וכו'),
 דלגת על כול שלב הטיסה למעט נתונים תכנים של עילוי מירבי ושקיעה מירבית  עם הבדל של 10.5 מטר לשנייה בינהם, כן חשוב להבין את תנאי הטיסה עד לזמן האירוע האם היה משהוא אחר שסימן על אוויר אלים או על תנאים שניבנים?

מוזר לשמוע שאחרי 14 שניות החופה לא חזרה למצב טיסה נורמלי גם עם ידיים מורמות.
מה שלא היה ברור לי זה  תחילת האירוע  "הזדקרות בצד שמאל וא"חכ בצד ימין" האם  הייתה בהזדקרות מלאה בשלב זה האם זה ספין לכול צד
?
האם ניסית בזמן האירוע לבצע הזדקרות מלאה ויציאה מסודרת?
14 שניות בגובה 300 ומשהו  מטר עד לזריקת רזרבי זה המון זמן כמה גובה נשאר לך בפתיחת/זריקת הרזרבי?
האם עברת בעבר קורס SIV  ?

הערכתי הראשונה היא שהתשמשת בהרבה מידיי ברקסים ולכן  מרכז חזק של עילוי הביא את הכנף להזדקרות (או ספין קשה להבין מתאורך)

להערכתי ייתכן שישבת בדאסטדאבל עצבני וגדול משהוא או ניכנסת לרוטור  שנוצר מתאווי הקרקע באזור (לא הייתי שם ולא מכיר את האזור טוב מספיק מזיכרוני  אבל מהנאמר פה ע"י אורי מרגלית)

אין קשר  לנוחות הנחיתה לריתמה עם אייר באג או בלי אייר באג!
לעפקו יש כמה ריתמות עם אייר באג אבל סידורי הישיבה או העמידה (רזרבי יעביר אות למצב עמידה כי אתה תלוי מהכתפיים)  הם אותו הדבר וכנ"ל לגבי כול ייצרן אחר.

על גלגול צנחים כבר נכתב ואכן מומלץ בחום במיקרה קיצון.

האם הספקת לאסוף את החופה הראשית לאחר זריקת הרזרבי?

צום קל

שי לנואל

« עריכה אחרונה: October 04, 2008, 11:16:55 pm על ידי שי לנואל »

דוד פרנק

• אורח
« Reply #11 ב- : October 05, 2008, 09:11:31 am »
לא צריך יותר מדי להתפס לקטע ה 14 שניות, כשארוע כזה קורה, קשה מאוד להאריך זמנים וכל שניה נראית כנצח (ההיפך מ"איך הזמן רץ כשנהנים... lugh)
« עריכה אחרונה: October 05, 2008, 09:21:51 am על ידי דוד פרנק »