שלום חברים,
מזמן לא כתבתי כאן - והגיע הזמן - זמן סוף הקיץ, וזמן תחילת עונת המעבר המסוכנת !
וכדאי שנכתוב כאן ביקורת ומצבים מסוכנים וכמעט ונפגע מאשר נקרא בעיתון על פציעות וחס חלילה יותר.
לאחרונה אני רואה טייסים חדשים חסרי ניסיון ודרוג מתאימים טסים בתבור.
אז ...
1. קודם כל שעות אוויר - אני רואה טייסים צעירים שאין להם 30 שעות טיסה, טסים בתבור. זה מסוכן !
אני אישית לא ממליץ לאף טייס צעיר לטוס בתבור לפני שיש לו לפחות 100 שעות טיסה ולפחות 50 מהם בהרים.
2. התבור הוא אתר דרגה שלוש. טייס צעיר עם פחות מ 30 שעות הינו בדרגה 1. התאימו את רמת האתר לרמת הטיסה שלכם.
גם אם עשיתם מיני מצב חירום או מצבי חירום, אתם עדיין "צעירים". תצברו קודם ניסיון לפני שתלכו לתבור.
>>> כדי לשרוד הרבה שנים בתחביב שלנו צריך סבלנות אין קץ <<<
דבר נוסף - לצעירים - לכל אתר חדש שאתם מגיעים - תגיעו עם המדריך - קבלו תדריך - בייחוד על הנקודות הבעייתיות. קבלו אישורו לטוס שם. מה בוער לכם ? החיפזון הוא מהשטן - ובתחביב שלנו עולה בדם !
3. התבור וה LEE SIDE : ביום חמישי שעבר ( 21.8 ) ראיתי טייס מתחיל (מצנח מסקל4 כתום/זהב) טס ב LEE SIDE, בצד המזרחי של התבור מתחת לגובה ההר !
זה מאוד מאוד מסוכן.
(אגב, קראתי לו בקשר - אך הוא טס בלי קשר ! טוסו עם מכשיר קשר. עולה ב EBAY כ 40 דולר).
גם לפעמים ברכיב צפוני בתבור, שטסים קצת דרומה, צמוד להר, מרגישים מערבולות LEE SIDE שגורמות לקיפולים וסינקים.
4. עונת המעבר - מסוכנת. האוויר מחותחת, הרוח משנה את כיוונה בהפתעה, רוב התאונות הקטלניות במדינה ארעו בעונות המעבר - סוכות ופסח.
אתמול התרמיקות בתבור היו חזקות (היה לי +5.5 ), תרמיקות צרות, חוויתי איבודי לחץ, ונידנודים בגובה, גם הסינקים היו חריפים (-4.5).
5. אתמול בתבור היה רכיב דרומי (כ 30 מעלות) בעמדה. אז אחרי שמניפים, יש לרוץ לכוון הרוח.
אתמול ראיתי טייס (מתחיל) ממריא בריצת ההמראה לכוון מערב, ומקבל קיפול של 40 אחוז מכיוון דרום. נכון שנפתח, והוא יצא מזה. ראיתי כבר המראות כאלו שנגמרו בהתרסקות. והתיקון - לרוץ לכיוון הרוח, או לא להמריא אם הרכיב מעל הזוית המתאימה לכם.
לסיכום - הנה ציטוט ממה שגורדון כתב לפני כמה שני בפורום רוח הקודש:
"הסדר הנכון לדעתי הוא:
קורס בסיסי, גובה נמוך וגובה.
אח״כ לפחות 50 שעות שעות מבוא חמה או גלבוע, בבוקר, בלי תנאים טרמאליים או עם תנאים חלשים.
אח״כ קורס טרמיקות.
אח״כ טיסות טרמאליות במבוא חמה, גלבוע והר הארי, לפחות עוד 20 - 30 שעות.
בשלב זה מומלץ ביותר קורס siv.
רק אז, ואחרי שכמובן יש גם שליטה קרקעית גבוהה ויכולת טובה בהנפות, אפשר לתבור, לכמון ולשרונה.
אחרי ה 50 שעות בהרים, אפשר קורס רכס וטיסות רכס.
זיכרון, אין מה להתקרב עד שלא טסת הרים 3 שנים באינטנסיביות.
גורדון"
בקיצור - ס ב ל נ ו ת טייסים חדשים, וכך תבטיחו לעצמכם ולמשפחה שלכם, הרבה שנים של הנאה וחיים ארוכים.
שבת שלום, וטיסות בטוחות!
נועם דיסקין