כתב נושא: שני אירועי בטיחות במהלך החג  (נקרא 2198 פעמים)

0 משתמשים ו- 1 אורח נמצאים בנושא זה.

מנותק joessepe

• מורשה רוח הקודש - הפורום הסגור
  • מצאתי פסיפס
    • דוא
שני אירועי בטיחות במהלך החג
« ב- : September 20, 2012, 11:48:46 am »
שלום לכולם,
במהלך חג ראש השנה אירעו שני אירועי בטיחות קלים שהסתיימו ללא פגע, אני מוצא לנכון לשתף.

1. כמעט התנגשות עם מצנח בתבור:
ביום שני עליתי לטיסה בתבור. במהלך הטיסה הצטרפתי לטרמיקה שהייתה תפוסה כבר על ידי צנחנים (בשלב זה הייתי הגולש היחיד באויר כמדומני) וכמובן ששמרתי על כיוון הסיבוב שכבר נקבע לפני ההצטרפות. בזמן תרמול אני נוטה להסתכל בעיקר על הכנף הפנימית, תוך כדי שאני מנסה לשמור את השיפוע של הכנף ולמקסם את קצב העליה בחיפוש המרכז של הטרמיקה. מהירות אוירית גבוהה מזו של המצנחים הביאה אותי כבר פעם שניה למסלול התנגשות עם צנחן, כשאני עוקף אותו בסיבוב (נשמע קלישאתי, אבל פה מדובר על עקיפה מציאותית במהלך הסיבוב). בפעם הקודמת (בליגה דרגות 3-4 הקודמת) הייתי עירני ונמנעתי לבד מהמצב המסוכן. הפעם הייתי עסוק מדי במבט הצידה, ושמעתי מישהו קורא בקול רם קרוב אלי. הרמתי את העיניים וראיתי שאני מתקרב מדי לאלדד. גם הוא ראה אותי וזיהה אותי (סחטיין על העירנות שלו ועל המבט אחורה שמנעו את התאונה האפשרית). התבוננות מהירה על המצב הביאה אותי למסקנה שגם הפעם, משיכה וצלילה מתחתיו תהיה הפתרון הנכון, וכך עשיתי. קצת נזרקתי מהטרמיקה, אבל לא נורא.
הסיבות למשיכה:
א. ביצוע תרמול במהירות אוירית נמוכה יחסית ומכאן קושי עם פניות חדות או שינוי כיוון דראסטי שהיו עלולים להביא אותי להזדקרות כנף ואובדן שליטה בתרמיקה צפופה גם כך. משיכה היא גם דרך טובה לצבירת מהירות במצב כזה והוספת שליטה על הגלשן.
ב. משיכה היא תמרון שמצנח לא יכול לבצע, ולכן זה המקום האחד שאליו הוא לא יגיע ושאליו הרגשתי שעדיף לי לכוון.
המסקנה המתבקשת מהאירוע הזה היא שבתרמול עם מצנחים חשוב לשים לב למהירות האוירית של כל כלי ולהבין את ההבדל. מצנח שנמצא רחוק לפניך עכשיו יכול להיות קרוב מאוד מאוד אליך בתוך זמן קצר מאוד.
שאלה לותיקים: מה אתם עושים כשאתם מתרמלים בגאגל עם מצנחים שבו המהירות שלהם איטית ומביאה למסלול התנגשות מדי פעם? אם אנחנו באותו גובה מה הנכון לעשות? להרחיב את הסיבוב? להדק את הסיבוב (יש מספיק מהירות אוירית לשם כך?) למשוך ולצלול מתחת (נראה לי שיהיו פעמים שבהן הפתרון הזה לא יהיה יעיל אם יהיו מתחתי כלי טייס אחרים)? לעזוב  ולחפש טרמיקה אחרת???

אירוע שני:
2. התערבות ושיבוש המראה על ידי צופה גולש לשעבר במבוא חמה.
ביום שלישי הוצאתי את מרינה לטיסה במבוא חמה.
באותו זמן נכחו בעמדה זוג צופים. גולש לשעבר (פרש לפני כשנתיים) וזוגתו. הגולש לשעבר עמד מאחורי הכנף השמאלית של מרינה (הכנף הדרומית) וחילק עצות.
הרוח הייתה חזקה ואיפשרה המראה של צעד וחצי ונסיקה. לאחר שמרינה וידאה כי אני לא משפיע על כבלי האף שלה וכי הגלשן מאוזן ויציב היא ביקשה ממני לפנות. אני עברתי מתחת לכבל הדרומי, שם היה הגולש לשעבר, ותוך כדי שאני מסתובב לצפות בהמראה, ראיתי אותו תופס את כבל הצד ומותח אותו ללמטה לשבריר שניה. התחלתי לצרוח עליו שישחרר בלי שליטה על עצמי (בדיעבד חשבתי שזו טעות כי זה היה עלול להפריע לריכוז של מרינה בהמראה). מרינה הצליחה להשתלט על המצב בצורה טובה והנזק היחיד היה שההמראה שלה נטתה לשמאל (היא בעצם סיימה את ההמראה קצת דרומית למקום שבו היא התחילה ולא הוציאה המראה ישרה קדימה). הגולש לשעבר "הסביר" שנפלה לה כנף ושהוא רצה לאזן אותה לפני ההמראה בשביל למנוע סכנה. כמובן שדוקא האופן שבו הוא התערב בהמראה בלי לידע אף אחד יצר סכנה גדולה בהרבה ובמזל ובזכות המיומנות של מרינה לא נגרם כל נזק.
מסקנה, כאשר מוודאים שהכנפיים פנויות להמראה, יש לוודא שאף אדם לא נמצא במקום בו הוא יכול להשפיע על הכנף, גם אם הוא מאחורי הכנף. עוזרים על דעת עצמם יכולים להביא לאסון, והטייס לא יודע מתי יצוץ לו מן עוזר שכזה.

בברכת שנה טובה ובטוחה,
יוסי.
« עריכה אחרונה: September 20, 2012, 11:52:06 am על ידי joessepe »

מנותק ג'ניה הערדניק

• פורום גלישה אוירית
  • מפעיל בובקט מתקדם
  • תבנו לי הרים בנגב
    • דוא
בעניין: שני אירועי בטיחות במהלך החג
« Reply #1 ב- : September 20, 2012, 01:24:09 pm »
בהמשך לאירוע השני
יש לאנשים נטייה לחלק עצות ותבונות בדיוק לפני שאתה ממריא שזה החלק הכי קריטי בטיסה כי אתה צריך להיות ב 100% ריכוז.
וגם לעמוד מאחורי אחת הכנפיים בפוזה של ירון לוין.
גולשים יקרים אפשר לפטפט ולברבר בקרקע או בקשר,אנא מכם תחסכו מאיתנו את העצות החשובות שניה לפני שממריאים או בזמן המראה,זה מוציא מריכוז ויכול לגרום לאסון בהמראה.
חג שמח :)
אם שעות נסיעה לעמדה היו נרשמות בלוגבוק הייתי כבר דרגה 5 וחצי

מנותק יובל ענבר

• הגעתי לאוסטרליה
« Reply #2 ב- : September 20, 2012, 06:33:46 pm »
יוסי,
תודה על השיתוף,
אחת ההרצאות שהצעתי לחזור עליהן באירוע מ״ח עוסקת בדיוק בשאלות ששאלת בעקבות המקרה הראשון, התשובה היא ״תלוי במצב המרחבי בין כלי הטיס ובקו הטיסה שהם מיצרים״ (מורכב מידי לרגל אחת), נדבר במ״ח.

לגבי המקרה השני,
אני מניח שאתה מנסה להגן על פרטיותו של הגולש (לשעבר),
למרות שככל הנראה כוונותיו טובות הבחור עשה עברה חמורה מאד וראוי שינזף.
בכלל, כשאני ממריא אני מרחיק בתכליתיות כל אדם שעשוי להפריע ומי שעוזר בד״כ מקבל תדריך קצר לכיול צפיות (שלא יהיו הפתעות).
יובל ענבר

מנותק נולד לעוף

• מצאתי פסיפס
    • דוא
« Reply #3 ב- : September 20, 2012, 07:59:39 pm »
התשובה לא כל כך מסובכת.
בתרמיקה, הכלי המהיר יותר יסתובב ברדיוס גדול יותר כך שקצב הסיבוב (הזמנו שלוקח סיבוב שלם) שווה בין שני הכלים.
במילים אחרות, שני הכלים נמצאים באותו מיקום יחסי בינהם (כלומר, טסים "כנף אל כנף").
משתמע מכך, שאם אתה ממש חייב לעקוף, אז מבחוץ לסיבוב.
דוד מיקלס
David Miqueles

מנותק חגי

• הגעתי לאוסטרליה
« Reply #4 ב- : September 20, 2012, 08:52:33 pm »
לגבי המקרה הראשון
אוויראות טובה בהצטרפות לטרמיקה כוללת לא רק את כיוון הסיבוב אלא גם הבנת התמונה האווירית ומי עלול להפגש איתי תוך כדי הטרמול. ברור שמי שנמצא 200 מטר מעלי לא מעניין אבל כל מי שנמצא בפלוס מינוס 30 מטר ממני הוא רלוונטי. המשמעות- צריך לשמור קשר עין עם כל מי שנמצא בתחום הזה. זה אומר שהסתכלות לתוך הפנייה היא לא לעניין- צריך לשאוף ולזהות כל הזמן את מי שרלוונטי אלי. ברור שיש קטעים שלא ניתן לראות ובמיוחד מי שמעט מעלי (ובגזרה אחורית מעלי) , אבל אם הצלחת לסגור על מישהוא שהיה בגובה שלך סימן שכבר הרבה קודם לא התייחסת אליו וזה נובע כנראה מחוסר בניית תמונה.
מי שלא מרגיש שהוא משתלט על התמונה האווירית שלא יצטרף לקבוצה מטרמלת.

אני נוהג לטרמל מאד אגרסיבי ואני די יוצא דופן בעניין בקהילה המקומית. לכן קורה לי הרבה שאני סוגר על מישהוא ואז אני חותך בתוך הפנייה רק אם ברור לי שאני ממשיך לפנות בקצב מהיר ממנו ובלי להפריע לו. אבל במקרה שלך אני מניח שאתה לא קורע את המוקד בהטיות חדות ולכן קצת מפתיע שאתה סוגר על מישהוא אחר  אלא אם כן מראש לא היה בינכם הרבה הבדל ואתה סגרת עליו מלמטה כלפי מעלה. גם הגלשן שאתה טס עליו לא אמור להיות מהיר וכפי שציינת בכלל טסת לאט יחסית אז בכלל אין סיבה שתסגור על מצנח (אלא אם כן הוא עושה פניות של ג'מבו אבל אז לא תהיו על אותו מעגל).

לגבי המקרה השני - גולש ששולט בגלשן בהמראה יכול לראות שמישהוא נמצא בעמדה לסכל לו את ההמראה.
גולש שלא ממש שולט בגלשן(במיוחד במקרי רוח חזקה) נוטה לשחרר את העוזר ומרגע זה הוא חייב מיד להמריא כי אין ביכולתו לשמור על הגלשן בניוטרל מול הרוח. במצב הזה אין לגולש שום יכולת לזהות איומים מצד העוזרים. אני בכווונה לא בא בטענות לעוזר זה או אחר כי זה לא רלוונטי למי שרוצה לשלוט בגורלו.
זה שמישהוא אחר הרג אותך בגלל הטמטום שלו לא ינחם את המשפחה שלך!
גולש שרוצה לשמור על חייו ממריא בתנאים שהוא מסוגל להתמודד עם הגלשן מול הרוח , מסוגל להודיע המראה ! לא לגעת! לאזן גלשן צעד קטן קדימה ולצאת נקי.
« עריכה אחרונה: September 20, 2012, 08:54:55 pm על ידי חגי »

מנותק mikiweiss

• פורום גלישה אוירית
  • מצאתי פסיפס
    • דוא
« Reply #5 ב- : September 20, 2012, 10:03:10 pm »
ג'ניה - טעות גדולה, יצא לי כבר לעצור גולש שהמצנת שלו עמד להתפוצץ החוצה, גולש שלא היה קשור, וסתם גולש שהתחיל לרוץ עם האף בשמים וצרחתי עליו שיוריד אף, וכך גם עשה. ג'ניה, הגולש, במיוחד כשהוא חדש, נמצא בסטרס לפני ההמראה (יאיר שחר ז"ל המריא פעם לידי ואחרי ההמראה, מצאתי פתאום את השחיפים התחתונים של כנף אחד, שהוא פשוט שכח להכניסם, ראיתי כבר גולש שהמריא ללא קסדה, ולי קרה כבר פעמיים שהמראתי מבלי לסגור רצועות רגליים). בקיצור, אם יש עוד גולשים בסביבה, תפקידם להעיף עוד מבט וכן, להעיר לגולש. השקט הזה שאתה מייחל לא בטרם המראה, עלול גם חלילה להוביל אותך אל השקט הסופי.
וליוסי: הכל עניין של דפנסיביות: המצב שאתה מתאר צריך היה להיות צפוי לך עוד קודם ! אתה חייב לנסות ולדמיין נתיבי טיסה של כלי הטיס האחרים ולעסוק בעיקר בכך בטרמיקה. קיימת טעות אופטית בטרמיקה, שבה נדמה לך שהאחרים טסים סביבך, כלומר שרדיוס הסיבוב שלהם גדול משלך. הנסיון משקלל את הטעות הזאת אבל בתקופה הראשונה היא לרועץ. ועד עיצה קטנה לטירוני הטרמיקות: בדר"כ כשיש טרמיקה אחת, אחיותיה בסביבה, לפעמים אפילו קרוב. את תיכנסו לאוויר צפוף, חפשו בחוץ.

מנותק אפרוח_של_ברזל

• מפעיל בובקט מתקדם
« Reply #6 ב- : September 20, 2012, 11:42:22 pm »
יצא לי לשוחח עם ג'ניה על הנושא הזה, ולכן אני מרגישה יחסית חופשיה לומר שלא זה סוג ההערות שאליו הוא התכוון. גם אני כבר ביטלתי המראה בגלל שלושה גולשים ותיקים ומוערכים שעמדו לי על הכתפיים ולא הפסיקו להפציץ אותי בהערות והארות בזמן שאני מנסה להתרכז ברוח, בגלשן ובהמראה.
יש מן מנהג מעצבן, שגם אני חטאתי בו לפעמים, לעמוד לגולש על הראש, בעיקר אם הוא חדש, ולחזור על אותן שלוש הערות שוב ושוב. ושוב. כשזה בא משלושה אנשים שונים זה יוצא די ברדק במוח. בד"כ אלה הערות בסגנון של "שימי לב שיש רכיב כזה" או "שימי לב לאף" או כל מיני דברים שהיו יכולים להיות ממש במקום חמש דקות קודם, בתדריך לפני המראה בזמן שאני שמה את הרתמה, אבל עכשיו שאני בעמדה ומנסה להתרכז זה רק מפריע.
ברור שדברים שמסכנים חיים כמו רצועות רגליים, מצנח משתרבב או שחיפים לא סגורים נופלים במסגרת דברים שדיר-באלאק-לגולש-שיראה-אותם-ולא-יגיד-לי-כלום-לפני-המראה. אבל אם ההערה שאדם רוצה לומר היא לא במסגרת "הערת חירום", אנא, חסכו מאיתנו את הצורך להיות לא מנומסים ולהגיד לכם לסתום את הפה...
אמא השביעה אותי שאני בחיים לא אעלה על אופנוע...אז למדתי לטוס על גלשן (((( : ))))

מנותק צוק

• הגעתי לאוסטרליה
    • דוא
« Reply #7 ב- : September 21, 2012, 12:21:16 am »
מצטער להפריע לדיון חשוב.

מיקי, ממך לא ציפיתי.... :'(

ציטוט
השקט הזה שאתה מייחל לא בטרם המראה
אני יכול להפסיק מתי שאני רוצה...

מנותק ג'ניה הערדניק

• פורום גלישה אוירית
  • מפעיל בובקט מתקדם
  • תבנו לי הרים בנגב
    • דוא
« Reply #8 ב- : September 21, 2012, 12:54:34 am »
מיקי לא התכוונתי חלילה לשלול ביקורת או הערות חשובות מצד גולשים יותר מנוסים
התכוונתי לדוגמא שמגיע גולש מעמדה אחרת ונמעד לי מתחת לכנף בדיוק שאני הולך להמריא ומספר איך היה לו בתבור (מקרה שקרה)
אני חושב שברגע שאמרתה לעוזר לעזוב,התייצבתה מול הרוח אתה אמור להתרכז אך ורק בהמראה ולא באנשים שאולי יגעו לך בכבלי צד או יפטפטו ויעירו הערות.גם עם ההמראות שלך כבר באוטומט מיוצבות ומושלמות אתה צריך להתרכז באף בהמראה וברוח ולא בדעות של אנשים אחרים איך להמריא.
אם שעות נסיעה לעמדה היו נרשמות בלוגבוק הייתי כבר דרגה 5 וחצי

מנותק joessepe

• מצאתי פסיפס
    • דוא
« Reply #9 ב- : September 21, 2012, 06:55:36 am »
חגי ומיקי תודה על העצות, אני אשתדל ללמוד וליישם.
חגי, לא את כל מה שכתבת הבנתי. אני מקוה שתוכל להאיר ולהסביר לי בע"פ כשניפגש.
יובל,
אין קשר דוקא לשמירה על פרטיות הגולש.
אני מסכים עם חגי. אמנם מרינה ניהלה את ההמראה שלה בצורה טובה מבחינה טכנית, ומנעה חזרה להר למרות ההפרעה, אבל טוב הייתה עושה אם הייתה מוודאה עד כמה שאפשר שמצב כזה שבו יש לצופה גישה לכבלי הצד שלה אינו קורה.
אני לא חשבתי שצופה יעשה כזה דבר על דעת עצמו. עכשיו אני יודע שיש עוד פארמטר שחייב להלקח בחשבון בהמראה. אני שמח שהלימוד שלי נעשה בלי שנגרם נזק.
חגי, בהקשר הזה אני אומר שוב: צופה ולא עוזר.
מרינה שלטה בהמראה, אבל אם הבחור היה מחזיק את הכבל ולא עוזב, גם אתה לא היית יוצא מזה.
אין פה אשמות לאף אחד ובגלל זה גם זהות הצופה אינה רלוונטית.

מנותק חגי

• הגעתי לאוסטרליה
« Reply #10 ב- : September 21, 2012, 08:19:54 am »

מרינה שלטה בהמראה, אבל אם הבחור היה מחזיק את הכבל ולא עוזב, גם אתה לא היית יוצא מזה.
אין פה אשמות לאף אחד ובגלל זה גם זהות הצופה אינה רלוונטית.

זאת בדיוק הפואנטה.
אם עוזר/צופה /עובר אורח מצליח לתפוס לך את הכבל אז הלכה ההמראה.
מה שהמלצתי זה לא לאפשר כלל מצב כזה.
אם אתה יכול לשלוט בגלשן מול הרוח , להודיע המראה(באנגלית אומריםCLEAR - יעני אל תגעו בי...תנו להמריא) לעשות צעד קטן קדימה והרחק מידם המשגת של אותם מפריעים פוטנציאלים ועכשיו אתה באמת CLEAR
ברור שאם הגלשן לא ממש יושב עליך כמו שצריך ויש סימנים לכאורה שאתה לא שולט , עלול מישהוא מהנל להתערב.
על זה נאמר - עדיף להיות עשיר ובריא.