באחד הימים האחרונים - 30.8.11, כשהשמיים נראים מלאי עננים מבטיחים טסתי בזכרון. במהלך הטיסה קיבלתי קריסה חריגה.
להלן תיאור האירוע:
התנאים: שעת הטיסה 1430. רוח על האף עם רכיב דרומי קל. עצמת הרוח כ 20 קמ"ש עם משבים עד 25. תרמיקות חזקות עד +5 ולא מסודרות. התרמיקות נשכבות חזק וקשה לעלות אתן גבוה כדי לצאת.
חופה : ליברה S של עפקו. מדורגת C. נסיון : 10 שנות טיסה, רובן בהרים. היכרות טובה עם האתר. כ 35 שעות על חופה זו. טיסה בתחום המשקלים העליון בתוך התחום.
האירוע:
מתחיל תרמול בגובה העמדה מעל שדה הנחיתה. התרמיקה מתקדמת לאורך הואדי שמצפון לעמדה ונשכבת נמוך בשיפוע מקביל לואדי (חסידות מתרמלות מסמנות את התרמיקה ).
אני מתרמל ו"גונב" מערבה בכל סיבוב כדי לא להגיע נמוך מדי מאחורי העמדה. הרוח חזקה בתוך הואדי בגלל אפקט הונטורי. מסתובב בתרמיקה בפניה שמאלית די מאוזנת ללא משיכת ברקסים חריגה. מגיע עם התרמיקה לגובה של כ 100 מטר מעל העמדה מעל הואדי פחות או יותר בקו העמדה.
בכיוון צפון המצנח "נעלם" ואני נזרק בפניה שמאלית חריפה מאד. משחרר ברקסים, המצנח רץ קדימה אני מנסה לתפוס אותו בריצה ולשמור כיוון. החופה ממשיכה בסבוב מהיר מאד שמאלה, טיפ שמאלי מתנפנף, ולא מגיבה לנסיונות לשמירת כיוון. משחרר שוב ברקסים לגמרי והחופה שחוזרת לטוס, צוללת כלפי מטה במהירות עם הרבה אנרגיה, עדיין בסיבוב שמאט את עצמו. החופה חוזרת אל מעל לראש בתנועת מטוטלת ואני בולם אותה וחוזר לטיסה נשלטת. כל האירוע נמשך כ 3-4 שניות במהלכן השלים המצנח כסיבוב וחצי .
רזרבי:הגובה מעל הקרקע בואדי כ 150 מטר, אני מחליט להמתין עם הרזרבי עוד מספר שניות - נסיון אחד בו אני מרים ידים לשחרור ברקסים ונותן לחופה להתאושש ולחזור לטיסה.
באירוע איבדתי כ 50 מטר גובה, מה שהביא אותי לגובה מעט מעל העמדה, מעל הואדי ומעט מאחורי העמדה. נקודה זו, מול הרוח החזקה בואדי היא מקום שלא נוח להיות בו. טסתי חזרה אל מעל העמדה ע"י הצמדות לרכס בעדינות, ניצול העילוי של התרמיקה ושימוש בספיד סיסטם.
פרטים נוספים: לא הספקתי לראות מה קרה לחופה לפני הצלילה. אני מניח שזו היתה קריסה קדמית שמאלית גדולה (הכנף הפנימית). אין צילום או עדים נוספים לאירוע. רוב הטייסים יצאו כבר לקרוס. באתר טס באותה עת רוג'ר שלא הבחין באירוע.
חשוב לציין כי באופן כללי היה זה אחד מאותם הימים היותר אלימים של זכרון. במהלך הטיסה חוויתי קיפולים, קריסות וטלטולים נוספים ללא אירועים חריגים.
מסקנות
להבנתי, האירוע נגרם כתוצאה מגזירת רוח כלשהי (בין הסינק לתרמיקה?).
בכמות הברקס שמשכתי לא סביר שזיקרתי את הכנף הפנימית.
לקחים:
ביום פעיל שכזה צריך להגדיל עוד יותר את מרווחי הבטחון בטיסה (גובה מעל העצים/בתים/ רכס, גובה לתרמול בסיבוב /שמיניות וכו').
פרסום האירוע לטובת שתי מטרות:
ראשית, להזכיר לכולנו, שזכרון הוא אתר שיודע לבעוט באמת. מעבר להיותו תרמלי מאד, מצוקת הגובה הראשונית של האתר, היא הבעיה העיקרית. הגובה הנמוך של האתר כולו, לא משאיר מרווח להיסוסים וטעויות.
שנית, לשמוע לעצת חכמים ומנוסים לגבי האירוע או אירועים דומים ובכלל:
האם יתכן שהיתה כאן גזירת רוח?
האם האפקט הונטורי בואדי מגדיל את הסיכוי לאירועים כאלה?
האם תרמול בפניה עם מעט ברקס ואנרגיה מפחית/מגדיל את סיכוי הכנף לקרוס בהשוואה לטיסה ישרה?
טיסות בטוחות לכולנו.